Pozor, vyhlásená výzva na obnovu domov postihnutých zemetrasením.

Dnes je štvrtok 28. marca 2024, meniny má Soňa a zajtra Miroslav.

Do Veľkej noci ostáva 1 deň.

Hrad Brekov


15.06.2011 | Najstaršie jadro hradu má oválny pôdorys a je umiestnené na najvyššom mieste vápencového brala. K nemu sa pripája na juhozápade veža. Táto stavebná etapa je z prelomu 13. - 14. storočia. Druhá stavebná fáza sa spája s Drughethovacami, ktorí k veži pristavali dvojtraktový palác a na severnej strane neveľké predhradie.

Pri rozširovaní tohoto predhradia na východ za Štefana Zápoľského starú hradbu nahradili novým murivom na okraji skalnej plošiny. V švrtej etape vystavali neskorogotickú baštu pri vstupnej bráne a zo západnej strany k pôvodnému jadru pristavali polygonálnu budovu.

 

Podnes ostali zachované múry do výšky až troch podlaží, jasne naznačujúci predchádzajúci stav budov. Viditeľné sú aj brány, prechod do horného hradu, ktorý bol pravdepodobne opatrený  padacím mostom. Pivnice sú sčasti klenuté a v západnej časti je jasne viditeľná kuchyňa s otvoreným ohňom, výlevkou a obrovským dymovodom. Na podlaží sú na stene zachované zvyšky nosníkov krbu. Z kaplnky sa veľa nezachovalo.

 

Prístup na hrad je z dvoch strán. Prvá cesta (odporúčam) ak idete po hlavnej ceste zo Strážského hneď prvá odbočka v obci Brekov vľavo popri kríži. Je tam možnosť nechať auto a pokračovať po upravovanom chodníku priamo až na hrad. Druhá cesta je pohodlnejšia cez celú dedinu popri miestnom kostole vľavo až k cintorínu. Tam je nutné auto nechať a pokračovať pešo po širokej poľnej ceste až ku hradu.

 

Pri prehliadke hradu treba dávať pozor, vzhľadom na to, že ide o zrúcaninu.