Pozor, vyhlásená výzva na obnovu domov po zemetrasení.

Dnes je piatok 29. marca 2024, meniny má Miroslav a zajtra Vieroslava.

Do Veľkej noci ostáva 0 dní.

Dôležité informácie pre občanov ohľadom dokončenia vodovodu a kanalizácie


28.07.2016 | Vážení spoluobčania, v najbližších dňoch Vás navštívi spolupracovníčka obce slečna Mgr. Lucia Jevčáková. Prečítajte si dôležité informácie a často kladené otázky a odpovede na nich.

 

 

 

 

 

Slečna Jevčáková Vám prinesie Zmluvy o budúcich zmluvách na napojenie vodovodu a kanalizácie. Ak by ste niečomu neporozumeli, ale ste sa chceli opýtať, informovať sa môžete priamo na obecnom úrade, alebo telefonicky na t.č.: 

057/44 94 154

0918 513 324

0905 547 175.

 

Otázky môžete položiť aj mailom na adresu kvakovcedomasa@gmail.com. Zoznam často kladených otázok budeme priebežne aktualizovať.

 

 

Často kladené otázky a odpovede

 

S kým to idem uzatvoriť zmluvu?

Zmluvu uzatvoríte s Východoslovenskou vodárenskou spoločnosťou. Je to firma, ktorej vlastníkmi sú obce a mestá. Je to seriózna spoločnosť, ktorá sa venuje len vodárenskej činnosti.

 

O čom je zmluva?

Zmluva je štandardná a je o tom, že ak Vodárne dokončia v našej obci kanalizáciu aj vodovod, tak každý vlastník domu sa zaväzuje, že sa na tento vodovod aj kanalizáciu napojí. Aj preto musí byť na zmluve podpis overený.

 

Prečo musím podpísať zmluvu?

Takto si chcú zistiť, či je záujem ľudí v našej obci o vodovod a kanalizáciu. Pretože vodárne idú investovať veľmi veľké peniaze do dokončenia vodovodu a kanalizácie v našej obci a chcú mať istotu, že sa aj ľudia potom napoja. Každý gazda by tak uvažoval, načo budem niečo stavať, keď to ľudia nechcú.

 

Koľko budem potom platiť a vodu a kanál?

Ceny za vodné a stočné určuje štátny Úrad pre reguláciu sieťových odvetví.  Cenník vodární je verejný a je zverejnený na ich stránke tu: cenník

 

Dnes je cena za dodávku pitnej vody 1,57 EUR za m3. Cena stočného je 1,08 EUR za m3 splaškových vôd. Platiť budete len za to, čo skutočne spotrebujete.

 

Kto zaplatí prípojku?

Prípojku zaplatíte Vy. Niektoré práce si však môžete urobiť svojpomocne. Jedná sa hlavne o zemné práce, potrubie, vodomerná šachta a podobne, pričom ušetríte peniaze.

 

Obecný úrad Vám bude nápomocný v tom, že sa bude snažiť hromadne dojednať zľavy na materiál, ako je vodomerná šachta a podobne. Bude len na Vás, či využijete tieto zľavy, alebo si dojednáte zľavy po svojej linke.

 

Niektoré práce však budú musieť urobiť vodárne, ako je navrtavací pás na vodovode, alebo kanalizačná odbočka.

 

Na niektorých úsekoch už prípojka je, avšak bude potrebné vybudovať vodomernú šachtu. Vodárne majú aj akcie, že Vás pripoja za 1,- EURO, majú však určité podmienky, ako je minimálny ročný odber. Je to podobné, ako mobilný operátori, dajú Vám telefón, ale musíte pretelefonovať určitý počet minút.Akciu vodární nájdete tu: prípojka za 1 EURO

 

Čo sa stane, ak nepodpíšu zmluvu všetci?

Netreba to brať tak, že keď dnes máte dostatok vody, tak sa nenapojíte. Voda zo studne určite nie je v dostatočnej kvalite a zároveň platí, že nikdy nehovor nikdy. Stále častejšie nás sužujú suchá a nikto nevie, kedy bude vodu potrebovať. Špekulovať v tejto oblasti sa naozaj neoplatí.

 

Každý kto nepodpíše zmluvu znižuje šancu, že sa vodovod a kanalizácia v našej obci skutočne dokončí a ohrozí tak aj svojich susedov.

 

Gazdovský rozum

Treba to brať tak, že je to jednorazová investícia do budúcnosti.  Po vybudovaní sústavy bude smrad v obci minulosťou, každý získa kvalitnú a nezávadnú vodu, ktorá potečie aj pri odstávke elektrickej energie. 

 

Nebudete potrebovať  investovať do domácich vodární, ponoriek, dárlingov atď.

 

Zhodnotia sa Vaše domy. Dnes, v 21. storočí je vodovod a kanalizácia všade samozrejmosťou.