Verejná súťaž - lukratívny pozemok v obci pri Domaši na predaj.

Dnes je štvrtok 25. apríla 2024, meniny má Marek a zajtra Jaroslava.

Do začitaku prázdnin ostáva 67 dní.

Andrej Šust rokoval so starostami okolo Domaše


31.03.2014 | Prevzaté z Regiónu Vranov: Stretnutie zástupcov petičného výboru „Za záchranu vodného diela Domaša“ so starostami obcí prinieslo pozitívny záver, ktorým je deklarácia spoločného postupu pri hľadaní možností, ako v prvom rade naštartovať a potom aj udržať rozvoj Domaše. 

Základom stretnutia bolo a aj je presvedčenie prítomných, že Domaša má šancu na reštart len spoločným postupom starostov a podnikateľov ako celok.

 

V prvom rade teší prítomnosť všetkých starostov Jána Tutka (Kvakovce), Michala Flešára (Holčíkovce), Márie Telepunovej (Nová Kelča), Miroslava Fečka (Bžany), Jozefa Durkaja (Slovenská Kajňa) a Jaroslava Makatúru (Malá Domaša), ktorý zároveň pôsobí ako poslanec Prešovského samosprávneho kraja a je členom Komisie regionálneho rozvoja a cestovného ruchu.

 

Chuť pomôcť pri spoločných krokoch prisľúbil aj primátor Stropkova Peter Obrimčák, ktorý je podpredsedom PSK a vzal si za svoje podporiť naše spoločné aktivity prostredníctvom PSK. Významným hosťom stretnutia bol výkonný riaditeľ Krajskej organizácie cestovného ruchu severovýchod Slovenska Martin Janoško, ktorý má k Domaši tiež veľmi blízko a prežili tu, ako mnohí z nás, svoju mladosť. 
 

Spoločným výstupom nášho stretnutia je ambícia založiť Oblastnú organizáciu cestovného ruchu Domaša. Máme predstavu, že jej členmi by sa mohli stať obce v okolí vodného diela a ďalej mestá Stropkov, Svidník, Giraltovce a podnikatelia pôsobiaci na tomto území. 

 

Postupom času možno aj mesto Vranov a priľahlé obce z okolia Slanskych vrchov. Na to, aby sme mohli podľa zákona o cestovnom ruchu žiadať o príspevky na rozvoj aktivít v našom regióne, musíme splniť podmienku 50 000 prenocovaní.

 

Prvou našou úlohou bude preveriť a spočítať, koľko prenocovaní za rok 2013 bolo v spomenutom regióne oficiálne priznaných a potom zmonitorovať, koľko ubytovacích zariadení sa v danom regióne vôbec nachádza. Hoci sa pre niekoho môže zdať 50 000 vysoké číslo, pre mňa má reálne kontúry.

 

Treba len zvýšiť osvetu a vysvetliť, že pokiaľ, my podnikatelia, priznáme daň z ubytovania, budeme následne ťažiť zo spoločných benefitov, ktoré vďaka štátnym príspevkom získame. Založenie vlastnej organizácie je naozaj jedinou reálnou šancou pre možnosť určenia spoločných postupov, ako aj čerpania grantov pre náš región.



Naše rokovanie sa nieslo v konštruktívnom duchu a každý hľadal možnosti, ako urobiť krok za krokom dopredu. Toto posolstvo je po čase nezhôd na Domaši totiž veľmi podstatné. 


Konečne si všetci uvedomujeme a vieme, že rozvoj Domaše je behom na dlhé trate, preto za mimoriadne dôležité považujem byť pripravený, čo znamená aj otvorene a často spolu komunikovať. Každý z nás predstavil svoje plány a vízie, ktoré keď spojíme, môžu vrátiť našej Domaši bývalú slávu. 



Aj vo štvrtok sme sa zhodli, že musíme postupovať spoločne a prezentovať Domašu ako jeden celok. Verím, že prvým stretnutím sme položili základy pre novú éru spolupráce.

 

Máme podporu verejnosti, Prešovského samosprávneho kraja, pomoc pri založení OOCR nám prisľúbil M. Janoško, chceme ďalej komunikovať s podnikateľmi, chatármi, organizátormi podujatí na Domaši, veď aj cyklistika okolo Domaše má nadregionálny rozmer, podotkol na stretnutí tiež prítomný Martin Palenčík. Chuť, energia a nápady nám nechýbajú, tak teda poďme pracovať!

 

A. Šust, predseda predstavenstva ŠKB Cedent, n. o.

 

Predávate, alebo kupujete? Pridajte bezplatne svoj inzerát.

Pridaj inzerát