Pozor, vyhlásená výzva na obnovu domov postihnutých zemetrasením.

Dnes je štvrtok 28. marca 2024, meniny má Soňa a zajtra Miroslav.

Do Veľkej noci ostáva 1 deň.

Blíži sa 17. november. Pozrite si protestné songy, ktoré dokázali pohnúť verejnosťou


12.11.2014 | Blížia sa komunálne voľby a výročie 17. novembra zároveň. V Českej republike mali a majú protestné songy vždy väčšiu tradíciu, ako u nás na Slovensku. Mnohé skladby sú aktuálne aj dnes a mohli by sme v nich vidieť protest proti svojmu vedeniu mesta, či malej obce. Čítajte ďalej. 

 

 

 

Ty jsi to Ústí - Petr Luftner

 

Protestný song vznikol približne pred rokom a bol vyjadrením nespokojnosti speváka a ľudí so skorumpovaným vedením Českého mesta - magistrátu. Text skladby sa dá pokojne aplikovať aj na mnohé vedenia obcí a miest na Slovensku a región Domaše nevynímajúc. 

 

 

 

 

ČESKÝ POLITICKÝ SONG od NejFake

 

Pri videu sa uvádza, že tento song je venovaný všetkým činiteľom, ktorí od roku 1989 rozhodovali o budúcnosti Českej republiky. Či už robili chyby, alebo robili veci správne, viedlo to k dnešnej situácii, ktorú ľudia pociťujú každý deň. 

 
 

 
 

Karel Kryl - demokracie 1993

 

V roku 1993 zložil Karel Kryl skladbu, ktorá bola jeho reakciou na sklamanie z vývoja po revolúcii v roku 1989. Schválne, ktoré slová su aktuálne aj dnes? 

 
 

 

 

Marta KUBIŠOVÁ - Modlitba pro Martu

 

Song vznikol v roku 1968 ako reakcia na vpád vojsk Varšavskej zmluvy do bývalého Československa. Marta Kubišová bola neskôr v časoch normalizácie ako speváčka umlčaná, jej skladba zaznela až v roku 1989 počas Nežnej revolúcie na námestiach po celom Československu a jej song sa stal symbolom zmeny podobne, ako skladby Karla Kryla. 

 
 

 

 

Naše odborúčanie na dokumentárne filmy

 

Dokument Věra 68 je strhujúcim príbehom najznámejšej a najúspešnejšej Československej olympioničky Věry Čáslavskej. 

 

 

 

 

Dokuemnt Magický hlas rebelky je príbehom známej speváčky Marty Kubišovej. 

 
 

Predávate, alebo kupujete? Pridajte bezplatne svoj inzerát.

Pridaj inzerát