Pozor, vyhlásená výzva na obnovu domov postihnutých zemetrasením.

Dnes je štvrtok 28. marca 2024, meniny má Soňa a zajtra Miroslav.

Do Veľkej noci ostáva 1 deň.

Dnes je 46. výročie od upálenia sa študenta Jána Palacha


16.01.2015 | Článok obsahuje video. Dnes, presne pred 46 rokmi, dňa 16. januára 1969 sedel študent Jan Palach vo svojej izbe na internáte. Napísal niekoľko listov, v ktorých vysvetlil, prečo o chvíľu spraví to, čo spraví, a vybral sa električkou k pražskému Národnému múzeu. Pozrite si dokument o Posolstve študenta Jána Palacha. Čítajte ďalej. 

 

 

 

Listy vhodil do schránky a uprostred popoludňajšieho zhonu sa na Václavskom námestí polial benzínom a zapálil.

 

Mal som tú česť vyžrebovať si jednotku, a tak som získal právo nastúpiť ako prvá pochodeň,“ prečítali si neskôr adresáti listov.

 

„Človek sa musí brániť proti zlu, na ktoré stačí,“ povedal deň po upálení v nemocnici, keď vysvetľoval svoj protest proti okupácii Československa sovietskymi vojskami. Dňa 19. januára zomrel. 

 

Palachov protest mal mimoriadny ohlas nie len v domácom prostredí, ale i v zahraničí. Dondes je meno českého študenta záme po celom svete. 

 

V množstve zápodoeuropským miest usporiadali študenti spomienkové pochody. Najväčšie akcie prebehli v Ríme, Miláne, Florencii, vo Viedni a Amsterdame. V Taliansku bola už v januári 1969 zahájena zbierka na Palachov pomník.

 

O rok neskôr bola socha skutočne odhalená a rímske námestie, na ktorom pomník stojí, bolo pomenované na Piazza Jan Palach. Pomníky vznikali aj v iných mestách a meno Jan Palach sa ocitlo v názvoch mnohých námestí a ulíc po celom svete. 

 

Sústasť nad smrťou Jána Palacha vyjadril generálny tajomník OSN U Thant, čsť jeho pamiatke vzdal talianský premiér Mariano Rumor a indická predsedkyňa vlády Indíra Gándhiová prehlásila, že sa priradil ku galérii svetových mučeníkov - po boku Mahátmy Gándhího.

 

Úctu jeho pamiatke vzdal tiež pápež Pavol VI., ktorý vo svojom posolstve 26. januára 1969 uviedol: ,,Nie je možné schvaľovať tragickú formu tohto svedectva, ale jeho hodnotu uchovajme, pretože ukazuje na zvrchovanosť obetovať seba samého z lásky k druhým. 

 

Pozrite si dokument o Posolstve študenta Jána Palacha. 

 

 

Stránka venovaná Jánovi Palachovi:  www.janpalach.cz/

 

dokument Posolstvo Jána PALACHA

 

 

film o Palachovi Horiaci ker

 

( najlepší Český film roku 2013 )

 

 

 

 

Predávate, alebo kupujete? Pridajte bezplatne svoj inzerát.

Pridaj inzerát