Pozor, vyhlásená výzva na obnovu domov postihnutých zemetrasením.

Dnes je piatok 29. marca 2024, meniny má Miroslav a zajtra Vieroslava.

Do Veľkej noci ostáva 0 dní.

Holčíkovské rekreačné oblasti sú po 16 rokoch vlády Michala Flešára v absolútnom rozklade


23.10.2018 | Fotoreportáž: Bývalý učiteľ p. Michal Flešár je starostom obce Holčíkovce dlhých 16 rokov.  Počas jeho pôsobenia sa zmenili rekreačné oblasti Eva - Poľany a Monika, ktoré spadajú pod obec Holčíkovce na nepoznanie. V minulosti boli vyhľadávanou špičkou v cestovnom ruchu, dnes sú v úplnom rozklade. Prečo je to tak?

 

 

 

Kedysi obľúbené rekreačné oblasti sa rozpadajú

Neupravené verejné priestranstvá, ihriská a priekopy zarastené náletovými drevinami, rozbité cesty, chýbajúce verejné osvetlenie, zošrotovaný prístav, vyhliadková loď predaná za šrotovú cenu, pláže a parkoviská rozpredané do súkromných rúk, kontajnery plné smetí vítajúce návštevníkov. 

 

Z rekreačných oblastí spadajúcich pod obec Holčíkovce postupne začali odchádzať nie len návštevníci a turisti, ale odišla aj väčšina kultúrnych, športových a spločenských podujatí. Spomeňme koniec obľúbeného festivalu Music summer fest Domaša, ktorý navštevovali desaťtisíce návštevníkov každý rok a Domaša aspoň na chvíľu ožila kultúrou.

 

Svojho času obľúbené rekreačné strediská dnes zívajú prázdnotou a chátrajú. Penzióny a reštaurácie, ktoré v minulosti hostili tisíce návštevníkov sa premenili na ruiny a dnes sú na predaj za zlomkové ceny, ale ani za tie zlomky ich nikto nechce kúpiť a stali sa nepredajnými. Podobný osud čaká väčšinu chát. Veď kto by aj išiel do tohto neporiadku? Seriózneho investora by ste hľadali márne.

 

Vláda Slovenskej republiky na svojom poslednom výjazdovom zasadnutí v okrese Vranov nad Topľou na jar tohto roka podporila skoro každú obec v okrese účelovou dotáciou. Holčíkovce nedostali ani cent. Je to preto, že by v Holčíkovciach nevedeli, čo s peniazmi? V tom asi problém nebude. Nie je náhodou problémom súčasné vedenie obce?

 

Obec Holčíkovce pod vedením súčasného starostu obce rokmi úplne rezignovala na rozvoj cestovného ruchu a k rekreačným oblastiam sa správa macošsky a vyciciava ich. Pritom z rozvoja turizmu by mohli mať úžitok nie len všetci obyvatelia obce, ale aj chatári a návštevníci strediska.

 

Zodpovednosť za celý úpadok rekreačných oblastí má na pleciach do veľkej miery súčasný starosta obce Holčíkovce p. Michal Flešár, ktorý v blížiacich sa komunálnych voľbách opätovne kandiduje na starostu obce a chce ju viesť aj ďalšie štyri roky.

 

Znamenalo by to, že po skončení funkčného obdobia by dedinu  viedol dlhých dvadsať rokov. To ale nie je hlavným problémom. Problémom je skôr to, aká je vizitka jeho doterajšej práce.

  

Objektívne zhodnotenie situácie

Akokoľvek sa chceme pozrieť na osobu p. Michala Flešára objektívne, každý občan obce aj chatár z Holčíkoviec by si mal položiť veľmi jednoduchú otázku, ktorá znie:

 

Aký motív má vlastne p. Michal Flešár  opätovne kandidovať na starostu obce?

 

Sú za tým peniaze, nenaplnené ambície, alebo je za tým vyšší cieľ o ktorom nikto nevie, aký cieľ to je? Čo ešte nestihol dokončiť za dlhých šestnásť rokov svojho pôsobenia? Čo  ešte nestihol zlepšiť vo svojej dedine? Čo má ešte rozrobené a musí to dokončiť? Ako chce zlepšiť život v obci, keď v zmenách územného plánu, ktorý predložil na pripomienkovanie verejnosti je hlavným zámerom rozšírenie skládky odpadu? Akú má vlastne víziu ďalšieho rozvoja svojej vlastnej obce? Má vôbec ešte nejaký motív niečo robiť, okrem poberania štedrého platu?

 

Akokoľvek budeme rozmýšľať, ťažko nájdeme normálnu a racionálnu odpoveď. Faktom je, že starosta obce p. Flešár má dnes 62 rokov, iní ľudia v podobnom veku odchádzajú do aktívneho dôchodku, ale on to takto nevidí a drží sa funkcie ako ,,kliešť".

 

Môžeme byť k nemu kritickí, netreba však opomenúť aj tú skutočnosť, že bývalý učiteľ p. Flešár prevzal obec Holčíkovce v neľahkej situácii a slúži mu ku cti, že sa dokázal vysporiadať s hrozbou exekúcie, ktorá dedine skutočne hrozila na prelome tisícročí.

 

Lenže od vtedy pretieklo veľa vody v Ondave a zo zásluh sa naveky žiť nedá. Rovnako sa nedá do nekonečna vyhovárať na minulosť. Starosta p. Flešár opravil síce kultúrny dom, zateplil časť školy, pustil sa do výstavby bytovky s kontroverzným Vranovským podnikateľom Tarkaničom. 

 

To všetko je však málo v porovnaní s tým, čo všetko by v obci mohlo byť, ak by fungoval cestovný ruch a nezničil by ho on svojim nezáujmom. A nie len v obci by mohlo byť, ale aj na Domaši. Kým v minulosti budúcnosť Holčíkoviec ohrozovala hrozba exekúcie, ktorú odvrátil práve Flešár, dnes je najväčšou hrozbou pre rozvoj obce samotný p. Michal Flešár osobne.

 

Michal Flešár podľa viacerých ľudí stratil súdnosť

Rokmi a vekom p. Michal Flešár podľa viacerých ľudí, ktorí ho dlhé roky poznajú stratil súdnosť a zmysel pre zhodnotenie reality. Stáva sa to viacerým funkcionárom a Mňačkova kniha "Ako chutí moc" sa na jeho osobu presne hodí a odporúčame mu, aby si toto dielo prečítal čím skôr.

 

Ak mu pravdu nevie povedať jeho blízke okolie, rodina, priatelia a známi, ak si on sám nevie vyhodnotiť, že je čas odísť so cťou, mali by mu to povedať občania v blížiacich sa komunálnych voľbách.

 

O čom by mali a nemali byť komunálne voľby?

Komunálne voľby by nemali byť o kamarátsvach a rodinných väzbách. Mali by byť o praktickom zhodnotení toho, čo ktorý konkrétny kandidát dokáže pre danú obec reálne niečo urobiť. Akú má víziu jej ďalšieho rozvoja.

 

To, že p. Michalovi Flešárovi niekto nedá svoj hlas vo voľbách ešte neznamená, že sa s ním musí prestať kamarátiť. Pokojne s ním môže naďalej hrať futbal, hokej, prípadne vypiť si, zanôtiť na harmonike a posrandovať v krčme. Tieto veci sa vôbec nevylučujú.

 

Práve takto racionálne by mal k tomu každý pristupovať. Svet nestojí a nepadá na nejakom poste starostu. Michal Flešár navyše stratou funkcie neskončí na úrade práce. Stane sa predsa dôchodcom so zaujímavým dôchodkom, keďže jeho plat patril k tým štedrejším.

 

Bude mať čas na futbal, hokej, harmoniku a posedenia, ktoré má tak v obľube. Takže nebude to pre neho žiadna tragédia. S trochou irónie môžeme pokojne konštatovať, že každý, kto mu nedá svoj hlas vo voľbách mu vlastne pomôže užiť si dôchodok a vyslobodí ho tak od toľkých starostí.

 

Občania aj chatári by sa mali spamätať a zjednotiť sa pre dobrú vec

Občania obce Holčíkovce, ale aj chatári, ktorí vlastnia rekreačnú chatu by mali vo svojom vlastnom záujme využiť blížiace sa komunálne voľby a vyjadriť v nich svoj názor na to, či sú spokojní s fungovaním obce Holčíkovce a vývojom v rekreačných oblastiach, ktoré pod ich obec patria.

 

Ak túto možnosť občania a chatári nevyužijú, dobehne ich všetkých nezáujem o veci verejné a to bez rozdielu. Netreba čakať, že to váš sused vybaví za vás. Ak sa občania a chatári nezjednotia za lepší život v obci, nezaslúžia si ani lepšie cesty, ani verejné osvetlenie a zbytočne to budú v budúcnosti očakávať.

 

Potom sa netreba čudovať, ak ich v budúcnosti spoločne zasype odpad z rozšírenej skládky, alebo ak sa za pár rokov nedostanú k svojej chate kvôli rozbitej ceste, alebo ak sa nedostanú k vode kvôli rozpredaným plážam.

 

Potom už bude naozaj neskoro na vyjadrovanie názorov a nesúhlasu. Problém, ktorý v Holčíkovciach dnes je sa týka každého jedného občana aj chatára bez rozdielu a všetci na svoj nezáujem spoločne doplatia.

 

Slobodné voľby sú jednou z mála možností, ako môžu ľudia dosiahnuť pozitívnu zmenu k lepšiemu, ale pozor,  nezáujem a apatia väčšiny môže viesť aj k zmene k horšiemu.

 

Aj preto by si mali občania  a chatári z obce Holčíkovce racionálne zhodnotiť a uvedomiť si situáciu, v ktorej sa dnes nachádzajú, kým nie je neskoro. Ak sa nespamätajú, budú sa pozerať na ješitného dôchodcu, ktorý všetko vie, všade bol a ktorý bude chcieť len v pokoji dožiť do neskorého dôchodku so štedrým platom starostu.

 

Ak by mal niekto pochybnosti o objektívnosti zhrnutia celej situácie v rekreačných oblastiach spadajúcich pod obec Holčíkovce, pripájame obrazový materiál z posledných dní, aby si každý mohol vyhodnotiť dnešnú situáciu sám a nestranne. Ak by ste pochybovali o objektívnosti, stačí sa prejsť po oblasti - rozčúlenie nad súčasným stavom je zaručené.

 

Na záver dodávame, že ak by mal starosta obce Holčíkovce p. Flešár pocit, že sa mu krivdí, nech pošle fotky z ním realizovaných investícií na Domaši, ktoré zrealizoval za posledných 16 rokov v rekreačných oblastiach, ktoré spadajú pod ním vedenú obec Holčíkovce na info@domasacity.sk a my ich uverejníme.

 

FOTOGRAFIA FAKTU

Cesta k rekreačnému zariadeniu Hotel Zátoka

   

 

veľkokapacitný kontajner a jeho okolie

 

 

cesta od Hotela Zátoka a zarastené okolie vody

 

   

   

 

priestranstvo za niekdajšou policajnou stanicou

 

torzo niekdajšieho verejného osvetlenia

       

 

niekdajšie sociálne zariadenia nad plážou Eva

 

opäť torzo verejného osvetlenia

 

 

ruina niekdajšej chaty Eva - kedysi obľúbená reštaurácia

   

 

verejná pláž s náletovými drevinami

 

niekdajšie sociáone zariadenia za kríkmi pri vstupe do oblasti Eva

   

 

náletové dreviny okolo vody a vjazd do rekreačnej oblasti Eva

   

 

rozpadajúca sa cesta smerom na Poľany

 

  

 

čierne stavby okolo vody

   

 

veľkokapacitný kontajner víta návštevníkov na vstupe na Poľany

 

   

 

cesta na Poľanách k Solarisu a k chatám dosluhuje

 

       

 

kedysi areál minigolfu na Poľanách

 

chodník medzi Poľanami a Monikou - kedysi slnečná promenáda okolo vody

      

 

priestranstvo pred niekdajším hotelom Zlatý klas

obe dnes v ruinách a nepredajné

 

náletové dreviny pred reštauráciou Atlantik - Monika

 

 

ruina Koliby a spomienka na jej zašlú slávu

 

 

nefunkčný verejný rozhlas

 

vjazd do rekreačnej oblasti Monika

náletové dreviny, zarastené rigoly a okolie ciest

 

 

 

niekdajší tenisový kurt pri vjazde do R.O. Monika - hurá - nšli sme ho

 

 

kontajnery pri vjazde do rekreačnej oblasti Monika

 

 

 

Predávate, alebo kupujete? Pridajte bezplatne svoj inzerát.

Pridaj inzerát