Verejná súťaž - lukratívny pozemok v obci pri Domaši na predaj.

Dnes je štvrtok 25. apríla 2024, meniny má Marek a zajtra Jaroslava.

Do začitaku prázdnin ostáva 67 dní.

Rozhovor o situácii na Novej Kelči s podpredsedom združenia chatárov


15.04.2014 | Novinárka Michaela Schifferová sa o situácii na Domaši rozprávala s podpredsedom Združenia chatárov a rekreantov Domaše Mgr. Milanom Petríkom.  Čo hovorí na kauzu zámeny pozemkov chatár a vášnivý rybár a ako vníma problémy, ktoré v rekreačnej oblasti Nová Kelča vznikli? Čítajte ďalej.

 

 Kto je Mgr. Milan Petrík?

 

-          na Domaši pravidelne rybárčil od detských čias v Turanoch nad Ondavou

 

-       v súčasnosti je chatárom na Dobrej

 

-          je podpredsedom združenia chatárov a rekreantov Domaše

 

-          viac ako 25 rokov pôsobil ako vyšetrovateľ na rôznych pozíciách

 

-          zastupuje záujmy vlastníkov bytov  v Prešove voči nadnárodnej správcovskej spoločnosti

 

-          vyhral súdny spor s jednou z najväčších správcovských nadnárodných spoločností na Slovensku, pričom sa v spore zastupoval sám

 

 

R O Z H O V O R Michaely Schifferovej

 

Milan, čo sa vlastne deje na Novej Kelči? O čo tam vlastne ide?

Ľudia sú pobúrení a naši členovia na Novej Kelči sa rozhodli ostro vyjadriť nesúhlas s tým, čo sa v rekreačnej oblasti Nová Kelča deje. Pozemky, ktoré slúžili ľuďom a rekreantom sú dnes vymedzované zákazovými tabuľami.

 

V čom je vlastne celý problém?

Problém je jednouchý. Európska únia poskytla peniaze na úpravu brehov. Všetko sa vybudovalo pre verejnosť a vyzerá to tak, že dnes to bude všetko inak.

 

Súkromníci, ktorí dnes vlastnia pozemky ich začali ponúkať na výstavbu chát a to aj napriek tomu, že územný plán hovorí, že na týchto pozemkoch majú byť pláže. Správanie sa súkromníkov je logické, lebo chcú zarobiť. Nás zaujíma správanie sa sa obce v tomto probléme.

 

Ako sa pozemky dostali do rúk súkromníkov?

To by som nie len ja rád vedel. Očakávam, že mi to kompetentí vysvetlia. Zatiaľ bola zverejnená iba zámenná zmluva medzi obcou Nová Kelča a fyzickou osobou o ktorej vieme rok. Tá zmluva je len na časť pozemkov pri vode. Mimochodom, tá zmluva neobsahuje žiadnu poistku pre obec.

 

Akú poistku?

Aj obyčajná jednoduchá babka na dedine, ktorá prepisuje na svoje deti dom dá do zmluvy poistku, že bude mať právo dožitia. Aj keď ide o jej vlastné deti, istí sa.

 

Zmluva, ktorú podpísala pani starostka neobsahuje žiadnu poistku v podobe práva spätnej kúpy, alebo iné účinné nástroje na ochranu verejného záujmu obce a ľudí. Nerozumiem ani zrýchlenému vkladu, ktorý zaplatila obec z peňazí náš všetkých. Uniká mi motív zrýchleného vkladu.

 

Starostka tvrdila, že hľadala investora na výstavbu aquaparku. Je ťažká doba, nesúvisí zmena zámeru investora s krízou?

Mňa vôbec nezaujíma to, čo robí súkromník. On chce zarobiť a ani sa mu nedivím. Ale starostka mala pri prevode obecného majetku ochrániť verejný záujem. Možno tak urobila, ale to ja dnes neviem podvedať.

 

Tuším pred rokom pani starostka verejnosti tvrdila, že hľadala investora na aquapark.  Aj ja som sa tešil. Dnes všetci vidíme, že aquapark sa nestavia a súkromníci začali na svoje pozemky upravené z fondov únie umiestňovať  zákazové tabule.

 

Kolíky sú umiestnené dokonca aj vo vode, čo je navyše vysoko nebezpečné. Neviem si predstaviť, že deti sa budú člnkovať, skočia do vody a napichnú sa na kôl. Ako rodič aj ako chatár som pobúrený. Toto predsa nie je normálne. Jeden chatár z Valkova to pomenoval veľmi presne. Povedal, že je to absurdné.

 

Ako svoje konanie zdôvodňuje starostka obce pani Telepúnová?

Priznám sa, že to nikto zatiaľ oficiálne nevie a všetci sú zvedaví na jej zdôvodnenie. Ja som poslal pani starostke  v mene nášho združenia žiadosť, aby zvolala stretnutie, kde svoje dôvody zámeny pozemkov a celú situáciu normálne vysvetlí. Nevidím na našom postupe nič zlé.

 

Tu sa už sranda končí. Ak nezakročíme, Domaša už nikdy nebude tým, čím bývala. Toto je zásadné v celom probléme.

 

Čo môže robiť verejnosť?

Veľmi veľa. Je veľa príkladov, kde aktivita verejnosti zabránila rôznym zámerom, ktoré poškodzovali verejný záujem. Pláž na Novej Kelči by som prirovnal k parku v centre ktoréhokoľvek mesta.

 

Aj keby park v centre ktoréhokoľvek mesta vlastnil súkromník, je limitovaný územným plánom a mesto či obec majú dostatočné nástroje na to, aby zničeniu parku zabránili. To očakávame aj od pani starostky. Uzemný plán bol už v platnosti, keď sa pozemok dostal do rúk súkromníkov. 

 

Nie ste voči starostke neobjektívni?

Určite nie. V minulom roku som spolu s ďalším členom nášho združenia pánom Ježkom a ostatnými hodnotil čistotu v strediskách na Domaši a Nová Kleča dopadla najlepšie. Preto nemôže byť ani reč o tom, že sme voči starostke neobjektívni. Dostala známku 1 mínus.

 

To však neznamená, že jej nepovieme pravdu do očí, aj keď sa jej nemusí veľmi páčiť. Ani nám sa nepáči, čo sa deje možno aj jej pričinením. Myslíte si, že nás to baví? Oddeľme emócie, odosobnime sa od osoby starostky Telepúnovej a poďme po podstate problému.

 

Pýtam sa. Zničí výstavba na pláži cestovný ruch, alebo nie? Kto je za zámenu pozemkov zodpovedný? Ako sa dostali pozemky do rúk súkromníkov? Prečo sa obec neistila v zmluve? Prečo zaplatila obec zrýchlený vklad? Odsúhlasili zámenu aj poslanci obce? Čo bude ďalej? Čo ostatné pozemky? Kde budú chodiť ľudia? Toto sú kľúčové otázky, ktoré nás zaujímajú.

 

Milan, Ty máš chatu na Dobrej, prečo Ťa zaujíma pláž na Novej Kelči?

Sme združenie s pôsobnosťou na celej Domaši. Poznáme sa medzi sebou veľmi dobre. Podpredsedom je napríklad aj pán Pelák z kempingu na Tíšave a aj ďalší. Problém na Novej Kelči zaujíma hlavne našich členov z Novej Kelče, všetkých chatárov, rybárov a rekreantov, ktorí tam s obľubou roky chodili.

 

Nie je možné, aby sme sa všetci tvárili, že sa tu nič nestalo a nedeje. Toto nie je vôbec o starostke, ale o tom, akú Domašu chceme mať. Toto by sa v civilizovanej krajine nemohlo stať.

 

Starostka musí svoje konanie vysvetliť a za svoje konanie musí niesť zodpovednosť, to je predsa normálne. Možno to vôbec nie je jej vina a možno nás presvedčí, že konala správne. Ja neviem. Sám som rybár, vyrastal som na Domaši v Turanoch, kde sme pravidelne chodili na ryby a záleží mi na tom, ako Domaša bude vyzerať.

 

Všetci sa ale určite zhodneme na tom, že Európska únia nedala peniaze na úpravu pláži na to, aby si na upravených plážach niekto postavil chatu a kšeftoval s pozemkami.

 

Peniaze sa tam investovali preto, aby verejnosť mala kde chodiť za oddychom a aby Domaša opeknela. To je alfa a omega celého problému. Bodka.

 

Aké je riešenie vzniknutej situácie?

Priznám sa, že zatiaľ nikto nevie, pretože pani starostka mlčí a ja chápem jej vyťaženosť. Nevieme, aké kroky podnikla a čo ju viedlo k zámene pozemkov a aký je stav dnes. Od toho sa bude odvíjať aj náš ďalší postup.

 

Ľudia sú naozaj pobúrení a určite to tak nenecháme. Medzi našich členov patria aj špičkoví právnici od Košíc po Bratislavu, ktorí situáciu vyhodnotia a povedia, ako ďalej.

 

Pripúšťaš aj možnosť, že pri prevode pozemkov išlo o podvod?

Je tam síce viacero nejasností, ale ja nemám rád tieto Vaše novinárske špekulácie. Dajme priestor pani starostke a uvidíme, ako to vysvetlí. Viem, že aj pani starostka podala nejaké trestné oznámenie, takže nešpekulujme, možno má pravdu ona. Podľa jej zdôvodnenia sa všetci zariadime a podľa toho podnikneme ďalšie kroky.

 

Starostka musí dostať šancu veci normálne vysvetliť. Chceme byť k nej korektní. Možno naozaj konala v dobrej viere. Uvidíme, čo nám povie.

 

Čo ak stretnutie nezvolá?

Myslím si, že stretnutie je v jej prospech a ľudia si zaslúžia odpovede. Treba vyvrátiť všetky pletky a špekulácie a povedať, ako sa veci majú. Tu neexistuje žiadna výhovorka. Ak stretnutie starostka nezvolá, všetkým bude jasné, že tu niečo nie je s kostolným poriadkom a sama sa vystaví ešte väčším podozreniam a možno zbytočne.

 

Ona je verejný činiteľ, zmluva je verejná, zastupiteľstvo je verejné. Tak v čom by mal byť problém? Ona nemôže povedať, že to nevysvetlí verejnosti. Jej povinnosťou je svoje konanie vysvetliť, ak nemá čo skrývať. Súkromník vysvetľovať nič nemusí, verejný činiteľ áno. Zároveň platí, že kto mlčí, ten svedčí.

 

Kedy budete spokojní?

Ide nám len o jedno. Budeme spokojní vtedy, keď rybári, chatári aj rekreanti budú aj naďalej chodiť na tú pláž na Novej Kelči, ktorej úpravu pre nich zaplatila Európska únia. Vtedy budeme naozaj spokojní.

 

Ako to vidíš?

Nepredbiehajme. Počkajme za pani starostkou, lebo ona je teraz na ťahu. Je slušné a korektné počkať za jej zdôvodnením.  

 

Možno celé stretnutie dopadne tak, že ak nás presvedčí o jej dobrom úmysle, budeme po stretnutí všetci bojovať spolu s ňou za verejný záujem a pomáhať jej. Verejnosť budeme o všetkom určite informovať.

 

Ďakujem Milan, vidíme sa na Domaši. 

Ok. Čau.

 

 

Pozemky, ktoré vyvolali vlnu emócií

 

 

 

 

 

 

Predávate, alebo kupujete? Pridajte bezplatne svoj inzerát.

Pridaj inzerát