Verejná súťaž - lukratívny pozemok v obci pri Domaši na predaj.

Dnes je piatok 19. apríla 2024, meniny má Jela a zajtra Marcel.

Do začitaku prázdnin ostáva 73 dní.

ROZHOVOR prvá časť: Obecný úrad v Kvakovciach čelí sabotáži


22.01.2015 | Článok obsahuje video. Vyvŕtavanie zámkov za prítomnosti polície a notárky, zablokované obecné telefóny, maily, počítače, internetová stránka, pracovníčka držaná na samotke viac ako rok, nevyplatené mzdy od novembra, chýbajúce účtovné doklady, nezaplatené faktúry za tisíce, prehraté súdne spory, rozsiahle vyšetrovanie Národnej kriminálnej agentúry pre podozrenia z podvodov, to všetko po sebe zanechal exstarosta Kvakoviec Ján Tutko.  Čítajte ďalej. 

 

Za posledné štyri roky sa vo vedení Kvakoviec vystriedalo celkovo 6 ľudí. Obec mala za ten čas 3 zástupcov starostu, 3 kontrolórov, jedno referendum na odvolanie starostu a podobná obec na Slovensku neexistuje.

 

Dňa 12. decembra zložil sľub novozvolený starosta, za štyri roky šiesty v poradí vo vedení obce,  Mgr. Radovan Kapraľ. Starostom je už mesiac a hovororí, že niekedy má pocit, že sa nestal starostom, ale primárom psychiatrického oddelenia.

 

Člen združenia chatárov a rekrantov Domaše, Ing. Juraj Mikluš, sa s ním rozprával o situácii v obci Kvakovce po voľbách. Rozhovor je netradične dlhý, lebo opisuje turbulentný vývoj udalostí v obci za posledných štyridsať dní. 

 

R O Z H O V O R prvá časť

 

Ako prebiehalo zloženie sľubu? Boli ste kritizovaný za to, že ste nečakal za zastupiteľstvom.

 

Za prvé, čakať som vôbec nemusel, lebo som mohol zložiť sľub prakticky minútu po voľbách. Slušne som čakal 27 dní, ale Ján Tutko sa zatajoval, nedvíhal telefóny, dva krát presúval termíny až mi oznámil, že nič zvolávať nebude. 

 

Pracovali po nociach, podľa viacerých ľudí sa z úradu masívne vynášali doklady, ničili sa dokumenty a to bol moment, keď som sa rozhodol konať a bezodkladne zložiť sľub starostu, čím mandát Jánovi Tutkovi okamžite zanikol. Nemám vôbec pocit, že 27. deň po voľbách som konal unáhlene.

 

Pri zložení sľubu bol prítomný Tutko, pracovníčky p. Perháčová a p. Pačutová, predsedníčka volebnej komisie p. Matejová a občania ako svedkovia. Pre istotu to máme aj nahraté na kamere, lebo v Kvakovicach platí, že čo nie je nahraté, tak sa nikdy nestalo. To, čo som našiel na úrade a čo sa dialo neskôr ma len utvrdilo v tom, že som konal správne.

 

Čo sa dialo potom, keď ste zložili sľub? Ako reagoval Tutko?

 

Tutko bol v šoku, nečakal to. Počítal s tým, že tam bude až do 2. januára a nová situácia ho zaskočila nepripraveného. Po zložení sľubu som ho ihneď vyzval, aby sme pristúpili k odovzdaniu agendy obce. On to odmietol, vyšiel si zatelefonovať vonku. Vrátil sa, vydal mi kľúče od obecného auta, na moju žiadosť  mi vydal služobný mobil a následne z obecného úradu ušiel.

 

Ako ušiel? Kde Tutko ušiel?

 

Neviem, správal sa ako nepríčetný. Kričal, že ide podať trestné oznámenie a z úradu ušiel. O niekoľko minút na to prišla polícia, že sme vraj násilne vtrhli do úradu a ukradol som vraj Tutkovi mobil.

 

Polícii som ukázal všetky doklady, prefotil im moje osvedčenie o zvolení a zápis o zložení sľubu.  Polícia vyhodnotila podnet na mieste ako nedôvodný a odišla. Tutko je profesionálny klamár a podvodník, zatiahol do svojich klamstiev dokonca aj prokuratúru.

 

A čo s tým ma prokuratúra?

 

Zavolal na prokuratúru, že sme násilným spôsobom vtrhli na úrad a tam mu povedali, že ak je to pravda, tak nech podá trestné oznámenie. Čo iné mu aj mali povedať? Veď ktokoľvek, kto by zavolal na prokuratúru, že ho prepadli, tak mu pochopiteľne povedia, že to má oznámiť.

 

Tutko je profesionálny manipulátor a tridsať sekundový telefonát na prokuratúru sa snažil využiť vo svoj prospech v médiách. Poslal tlačovú správu do tlačovej agentúry SITA, že celú záležitosť oznámil aj námestníčke Okresnej prokuratúry, ktorá mu akože kázala podať trestné oznámenie.

 

Správa v médiách vyzerala tak, že Tutko v spolupráci s námestníčkou prokuratúry rieši násilný vpád na obecný úrad. On cielene zatiahol prokuratúru do svojich klamstiev, aby vyzeral jeho podnet dôležito v tom zmysle, že on chudák koná na pokyn námestníčky prokuratúry.

 

Keď mi toto novinári zavolali, aby som sa k tomu vyjadril, ostal som v nemom úžase. Takú chorú manipuláciu dokáže urobiť len blázon a pomätený človek.

 

Vráťme sa k zloženiu sľubu. Ako reagovali pracovníčky na obecnom úrade, keď ste zložili sľub?

 

Boli prekvapené. Snažil som sa od nich získať základné operatívne informácie o stave na úrade.  Pracovníčke pani Perháčovej asi po pol hodine od úteku Tutka niekto zatelefonoval a po skončení hovoru mi oznámila, že musí okamžite odísť domov. Uchmatla nejaké papiere a zmizla z úradu.

 

A ostatné? 

 

Účtovníčka pani Pačutová ma informovala, že na obecnom účte máme asi 900,- EUR, ale víťazoslávne poznamenala, že sa netreba báť, lebo môžeme ísť do debetu. Hneď som jej povedal, že  na debety nech radšej navždy zabudne.

 

Povedali mi, že drevo na vytápanie úradu máme asi na dva dni, podotýkam, že bol 12. december. Obecný traktor nespĺňal žiadne podmienky na zimnú údržbu.

 

Keďže Tutko ušiel, chcel som, aby mi oficiálne odovzdal agendu. Vymenili sme preto zámky na kanceláriách. S pani Pačutovou za prítomnosti svedkov som zapečatil starostovu kanceláriu, kanceláriu obecného úradu, kľúče sa zapečatili do obálky. Všetko máme zaznamenané. Tutkovi som v ten istý deň poslal doporučený list, aby mi oznámil, kedy odovzdá agendu obce. Na môj list dodnes  nereagoval.

 

A ďalej? 

 

Ďalej sme sa s pani Pačutovou dohodli na stretnutí v pondelok ráno a rozišli sme sa.  Kolega si všimol, že si berie domov kávu a vtipne mi poznamenal ,,hovorím Ti, tá už do práce nepríde keď berie kávu domov“. Ja mu hovorím, netrep hlúposti, prečo by Pačutová neprišla, veď ideme normálne fungovať. Pondelok ukázal, že som sa mýlil.

 

Ešte v ten deň som zavolal ďalšej pracovníčke pani Petrovej, ktorá bola údajne so synom u lekára, aby v piatok už zbytočne do práce nechodila, lebo úrad je zapečatený a dohodli sme sa, že sa stretneme v pondelok 15teho, s čím ona súhlasila. To všetko sa udialo v piatok a v piatok večer začali aj prvé útoky na obecný úrad. 

 

Útoky koho? 

 

Neznámy páchateľ zablokoval obecné telefónne linky vrátane mobilov, čím obecný úrad odrezali od sveta. Na obecnom aute niekto vypustil pneu, v piatok v noci neznámy záškodník odstavil dedinu od internetu, lebo úplnou náhodou bol vyhodený istič na šírenie signálu. Bolo to asi zahrievacie kolo pred pondelkom.

 

A čo bolo v pondelok? Prišla pani Pačutová a ostatné?

 

Či prišla pani Pačutová? Žiadna pracovníčka administratívy už neprišla. Ani Pačutová, ani Perháčová a ani Petrová. O 7.30 ráno som ich čakal pred úradom, ale nikto nechodil. Volal som im, nedvíhali. Písal sms správy, neodpovedali. Išiel som teda riešiť zmeny v bankách do mesta a iné nevyhnutné veci.

 

A v ďalších dňoch? 

 

V utorok ráno som opäť čakal pred obecným úradom, ale zase nikto neprišiel. Kontaktoval som zamestnankyne telefonicky, ale neodpovedali. Pani Perháčová býva pri obecnom úrade a všimol som si, ako v pracovnej dobe ide po ulici. Vybral som sa teda za ňou, ale ona začala predo mnou utekať ako bláznivá. Ešte som nevidel nikoho tak behať po blate v lodičkách. Smiech.

 

Prečo utekala? A Vy ste ako reagoval? 

 

Bežala ako strela, tak som sa rozbehol za ňou a volal na ňu. ,,Pani Perháčová, kde utekáte, prečo ste neprišli do práce". Ako v cvokárni. 

 

A ona? 

 

Kričala ako nepríčetná, ,,dajte mi pokoj, dajte mi pokoj, ja Vás neuznávam, mojim starostom je Tutko". 

 

Čistá komédia. Naskočila rýchlo do auta Tutkovho zástupcu Humeníka a snažila sa ujsť. Zapol som teda rýchlo kameru v mobile, aby som mal aspoň nejaký dôkaz, že nechcela prísť do práce.

 

Na môj dotaz, či príde do práce mi povedala, že nie a nech jej dám pokoj. Rozhodol som sa video s jej reakciou zverejniť, už ho aj nahrali na internet. Nech verejnosť vidí, ako sa správa pracovníčka obecného úradu, ktorú platili občania zo svojich daní a nech posúdia, či je tá osoba vôbec normálna. Neviem, či by niekto toto toleroval svojej zamestnankyni. 

 

pracovníčka p. Perháčová v pracovnej dobe odmietla prísť do práce

 

 

 

Ako odôvodnili svoju neúčasť v práci?

 

Nijako. Od 15. Decembra nekomunikujú ani pani Pačutová,  ani pani Perháčová a žiaľ, ani slečna Petrová, o ktorej by som to nikdy nebol povedal. Nedoniesli maródku, nedoniesli dovolenku, jednoducho nič. Poviem Vám, že keď som videl ich platy, tak učiteľ s 20 ročnou praxou by im mohol slepo závidieť. 

 

Do práce naše tri grácie a protestantky nie len že neprišli, ale oni cielene spôsobujú svojim správaním obci a jej občanom veľké škody. Toto nie je normálne čo tie ženy predvádzajú. Dnes je 22. január a ani jedna z nich sa od 12. decembra neozvala a nevysvetlila, prečo do práce neprišla.

 

Žiada sa mi povedať ešte jedna vec. Pani Pačutová pracovala na mestskom úrade vo Vranove nad Topľou, kde dostala výpoveď a podľa mojich informácií sa súdi s mestom.

 

Jej bývalí kolegovia ma na ňu upozornili, že je to prvotriedna špekulantka a mne sa to aj potvrdilo. Súdi sa s mestom, aby sa tam mohla vrátiť a Kvakovce použila ako svoju prestupnú stanicu, kde spôsobuje škody.

 

na obrázku: Ružena Pačutová, do práce neprišla od 15. decembra

 

 

 

 

Ani sa nedivím, že ju Tutko zamestnal, lebo problémoví ľudia jemu vyhovujú asi najviac.  Po tomto, čo pani Pačutová predviedla v Kvakovciach už podľa mňa prácu vo verejnej správe nikde nenájde. Neviem si predstaviť, že by niekto takú nezodpovednú osobu vôbec zamestnal. Aj kvôli nej ľudia nedostali výplaty od novembra. 

 

Ako ste riešili vzniknutú situáciu?

 

Keď mi Perháčová predviedla cholerický výstup, že do práce nepríde, došlo mi, že ide o organizovanú sabotáž a že sa medzi sebou pracovníčky pravdepodobne dohodli. Vyhodnotil som si to tak, že chcú iba škodiť a vyrábať chaos. Nečakal som ani minútu, pretože sa blížili vianočné sviatky a vedel som, že úrady robia už len niekoľko dní.

 

  na obrázku: pracovníčka pani Martina Perháčová

 

 

Bolo mi jasné, že aj keď nájdem alternatívnu ekonómku, bude odo mňa požadovať prístupy do elektronických systémov, ktoré som nemal. Rozbehol som sa po zdravotných poisťovniach, do sociálnej, daňový úrad, štatistický úrad a podobne. Musel som získať nové prístupy na zasielanie povinných výkazov.

 

Behanie po úradoch mi zabralo asi týždeň, ale stihol som to. Bolo to zložité, lebo som nemal ani pečiatku a všade som musel vysvetľovať príbeh o utekajúcich a zatajujúcich sa zamestnankyniach. Nikto, s kým som hovoril nedokázal pochopiť, že je také niečo vôbec možné. Normálny človek, ktorý chodí do práce a má v sebe štipku zodpovednosti to pochopiť naozaj nedokáže. 

 

A čo ostatní zamestnanci? 

 

Sociálna poisťovňa mi poskytla zoznam zamestnancov, lebo som ani nevedel, kto pre obecný úrad pracoval. Poisťovňa mala len dátumy ich narodení bez adries, musel som preto požiadať políciu o súčinnosť na identifikovanie zamestnancov podľa dátumov narodení. Ako dôkaz prikladám zoznam pracovníkov obce k 15. decembru zo sociálnej poisťovne. Prosím vás o zverejnenie.

 

zoznam zamestnancov obce k 15.12.2014:   zoznam-zamestnancov.pdf [ 758.8 KB ]  

 

Viete čo je ešte zaujímavé? Podľa výkazov zo zdarovtných poisťovní sme teraz zistili, že sme zamestnávali v auguste a v novembri pracovníka, ročník 58, ktorý býva dokonca v Liptovskom Hrádku. Koho sme sa opýtali, nikto ho v obci nevidel a my nevieme, čo tu robil a za čo mu platili mzdu a nešlo o malé peniaze.  

 

Pred Vianocami som ešte stihol zabezpečiť zmluvne zimnú údržbu v obci pre prípad sneženia a menšiu fúru dreva na vytápanie úradu. Zabezpečil som všetko tak, aby fungovali aspoň základné veci. Navštívil som tiež operátora, aby odblokoval obecné telefóny a ľudia sa mohli dovolať na úrad v prípade potreby.

 

No hej, a ešte by som zabudol. Na Domaši som zastavil čiernu stavbu pod hotelom Domaša, lebo tam načierno kopali základy. Aj tam som volal políciu, aby identifikovali čierneho stavebníka, lebo mudrovali, že mám opustiť ich pozemok. Tak toto je vrchol drzosti. Oni stavajú načierno, ja ich idem zasataviť a mám opustiť ich pozemok? Keď chcú divadlo, budú ho mať, ale územný plán na Dobrej, pokiaľ ja budem starostom nikto porušovať nebude. A možno to bude jedna z prvých stavieb na Slovnesku, ktorá bude zrovnaná so zemou. 

 

Ako tak počúvam, dá sa povedať, že ide o krízovú situáciu v obci vo viacerých oblastiach.  

 

Niekedy mám pocit, že som sa nestal starostom, ale primárom na psychiatrickom oddelení. Toto nie je podľa mňa žiadna krízová situácia, ale obrátený cirkus Humberto. Obrátený preto, lebo v cirkuse platia diváci cirkusantom a tu budú platiť cirkusanti za svoje predstavenie divákom.

 

Riešil som už podstatne horšie situácie, ako je táto. Mám dostatočne pevné nervy a takéto niečo ma nie len že nerozhádže, ale ešte viac naštartuje na urobenie poriadku. Verte mi, ja ho urobím skôr, alebo neskôr, ale urobím. 

 

Hovoríte, že pracovníčky neprišli do práce. Vyvodíte voči nim nejakú zodpovednosť?

 

Ten, kto im poradil, aby sa takto správali nebol podľa mňa kompletný. Obec nie je holubník. Máme povinnosti voči úradom, občanom, štátu  a mnohé iné. Boli zákonné termíny na referendum, ktoré bude 7. februára. Pracovníčky boli zodpovedné za agendu, ktorú vedome neodovzdali. Zablokované a zaheslované ostali všetky obecné počítače, maily, internetová stránka.

 

Účtovníčka Pačutová nesie podstatnú mieru zodpovednosti za paralyzovanie úradu. Ona nesprístupnila heslá nie len do počítačov, ale ani do elektronických systémov. Nepredložila povinné výkazy, obec aj kvôli nej prišla o peniaze, ktoré neboli vyúčtované ku koncu roka. 

 

Nebude to tak, že to celé nakoniec zaplatí obec a jej občania?

 

Myslím si, že nie. Keď zamestnanec kdekoľvek inde spôsobí škodu, kto ju zaplatí? Poviem to tak. Keď horí, treba hasiť a potom počítať škody a vyvodzovať zodpovednosť. Ja som najprv hasil, aby sme čím skôr mohli ako tak fungovať.

 

Príde ale čas aj na vyvodenie zodpovednosti. Ubezpečujem, že my tie škody vyčíslime a už dnes viem, že nebudú malé. Dúfam, že sa dámy dobre poistili. 

 

Prečo by sme z peňazí občanov mali platiť odborníka, ktorý prekonáva vstupy do počítačov iba preto, že Pačutová a Perháčová nekomunikujú a rozhodli sa sabotovať úrad.

 

Neodovzdali účtovníctvo, chýba pokladňa a účtovné doklady, chýbajú pracovné zmluvy a ja osobne, ale ani poslanci naozaj nevidíme žiadny dôvod, aby sme z peňazí občanov a chatárov platili za rekonštrukciu účtovníctva iba preto, že sa niekto správal a správa nezodpovedne. To je neprípustné.


Na pracovníčky som bol nútený aj keď síce nerád, podať trestné oznámenie a  na exstarostu Jána Tutka tiež, lebo nie len že neodovzdal agendu, on vybral z obecného účtu po voľbách v hotovosti sumu 3900,- EUR a dodnes nevieme, načo tie peniaze použil. Pracovníci obce nemali výplaty od novembra. Bolo mojou povinnosťou to oznámiť.

 

Ako si to vysvetľujete, prečo podľa Vás neprišli do práce?

 

Domnievam sa, že chceli naschvál vyrobiť chaos, aby si ľudia hovorili, aha, nezvláda, máte čo ste chceli. Také malé záškodníčky. Ešte by som pochopil, keby dvihli telefón a povedali, maródujem, alebo niečo podobné. Ale zatajovať sa? O čom to svedčí?

 

Podľa mňa sa ešte spoliehajú na to, že Ústavný súd zruší voľby. To čo predviedli a predvádzajú je hlboko nezodpovedné nie len voči obci a jej občanom, ale aj voči obecným zamestnancom, ktorí nedostali mzdu od novembra hlavne kvôli nim a bez výplat boli aj cez Vianoce. 

 

Vždy by sme si mali zachovať určitú mieru profesionality a kultúry. Šéfovia sa menia, ľudia ostávajú. Takto to v živote chodí.

 

Pýtam sa, keď bude súd rozhodovať niekoľko mesiacov, my nebudeme pochovávať? Nebudeme vydávať stavebné povolenia? Nebudeme vyvážať odpad? Prestaneme odhŕňať sneh? Zastane život v obci?  Na súde je okolo sto volebných sťažností. Zastal niekde život? Asi nie. 

 

Tutko chcel dosiahnuť predbežné opatrenie a súd mu nevyhovel. Pracovníčky a Tutko nerešpektujú ani súd, ani nikoho a svojim správaním spôsobujú veľké škody. To je naozaj neseriózne a hanebné. 

 

No a kedy ste sa vlastne dostali na obecný úrad? Dokedy bol úrad zapečatený?

 

Pred Silvestrom ohlasovali veľké mrazy. Tutko na listy neodpovedal, agendu neodovzdal, hrozila škoda na majetku obce a zamrznutie systémov na úrade, preto som bol nútený odpečatiť úrad. Po konzultácii s pracovníkmi Ministerstva vnútra som oslovil notárku, svedkov a dňa 30. decembra ráno sme išli vstúpiť na úrad.

 

Šokom pre nás bolo, že zámok na budove bol vymenený a pôvodný kľúč, ktorým sme úrad 12. decembra zamykali nepasoval. Privolal som políciu a zámok sme za ich prítomnosti odvŕtali.

 

Kto vymenil zámok?

 

Zámok do budovy svojvoľne vymenil exstarosta Tutko a znemožnil tak prístup do nej. Oznámil som to a je to riešené ako priestupok proti majetku. Občan Tutko svojvoľne vymenil zámok do budovy obecného úradu. Aj preto sa mládež nemohla počas celých sviatkov a prázdnin dostať do svojej klubovne. Mimochodim, vie si niekto predstaviť, aby bývalý primátor Prešova prišiel dnes vymeniť zámky na Mestskom úrade? To čo je toto za cirkus? 

 

Keď ste vstúpili na obecný úrad, čo ste tam robili? 

 

Spísali sme záznam o stave na úrade. Počítače sa zapnúť nedali, všetky boli zaheslované. Presmeroval som linky na mobilný telefón, aby sa ľudia aspoň vedeli dovolať. Všimli sme si, že šanóny sú pomenované, ale chýbali v nich doklady.

 

Postupne to asi čistili a vynášali z úradu, len nestihli všetko vyniesť. Stoly boli pozamykané, pôvodný mail nefunguje dodnes, zaheslovaná bola aj internetová stránka obce. Hľadal som pracovné zmluvy, ale nepodarilo sa mi ich nájsť. Všetko je podrobne zaznamenané.

 

Ako to teraz je? Od 12. decembra nemáte na úrade žiadnu pracovníčku? Správne tomu rozumiem?

 

Presne tak, situácia bola neštandardná do 2. januára. Vtedy nastúpila do práce pani Čikotová po dlhodobej maródke, ale ona bola zase rok držaná na samotke a agenda je pre ňu rovnako nová, ako pre mňa.

 


Na akej samotke bola držaná a kým?

 

Ide o pracovníčku obecného úradu, ktorej dali výpoveď z pracovného pomeru. Pani Čikotová obec zažalovala a vyhrala Okresný aj Krajský súd a jej výpoveď bola neplatná. Táto neplatná výpoveď bude stáť všetkých chatárov a občanov  minimálne 12 tisíc EUR. Za tie peniaze sme mohli mať nové lavičky na Domaši, alebo opraviť rozbitú cestu. 

 

Tutko musel Čikotovú zobrať späť do práce. Vytvorili jej miestnosť na samostatnom pochodí, kde jej dali stolík, stoličku a nič viac. Nemala ani počítač. Celé dni pozerala do blba, poberala plat a nič nerobila. Chceli ju takto vyštvať, prípad riešila aj inšpekcia práce. Ako na psychiatrickom oddelení. A to približne dve tretiny ľudí nedostalo vôbec daňové výmery za minulý rok, ale Tutko s pracovníčkami boli happy, lebo mali schválený debet. To im stačilo.

 

Pani Čikotová je teraz jediná pracovníčka?

 

Nie. Poslanci zložili sľub 2 januára. Odo dňa 12. Januára som poveril svojim zastupovaním poslankyňu pani Janevovú, ktorá chodí na úrad a vybavuje bežnú agendu a občanov. V najbližšom čase zvolám prvé zasadnutie zastupiteľstva, ale najprv hasím akútne veci, ako je okamžitá rekonštrukcia účtovníctva, nevyplatené mzdy, zasielanie povinných výkazov a podobne.

 

Čo je rekonštrukcia účtovníctva?

 

Oslovil som profesionálov, aby vykonali rekonštrukciu účtovníctva, urobili závierky a hĺbkový audit obce. Robí sa to napríklad po povodni, keď sa vytopia doklady, ale napríklad aj vtedy, keď v Kvakovciach pracovníčky a exstarosta neprídu do práce a chýba agenda, čo je náš prípad. Nastúpia profesionáli a snažia sa zrekonštruovať stratené a chýbajúce doklady.

 

Už dnes viem povedať, že sme narazili na vážne pochybenia pani Pačutovej a exstarostu Tutka a oni to museli vedieť.  V účtovníctve je taký chaos, že bez profesionálov sa z toho nevysomárime.

 

Podrobne to vyšpecifikujem polícii, ale Tutko a účtovníčka podľa mňa hrubo porušili pravidlá pri správe cudzieho majetku. Bola k tomu už veľká porada a poviem Vám, že taký bordel v účtovníctve ešte audítori nevideli a to už videli všeličo.

 

Od júna 2014 nie je zaúčtovaných asi 1600 transakcií, niečo príšerné. Problémy sú aj s rokom 2013. Rozpočtet aj čísla stoja na vode.  Musíme odstrániť nedostatky a vyvodiť zodpovednosť vo všetkých oblastiach voči tým, čo pochybili. Bez toho sa nepohneme ďalej.

 

Hovoríte o cielenej sabotáži na obecný úrad. Prečo si to myslíte?

 

Lebo to sabotáž je. Som presvedčený, že všetko vopred pripravovali a keby som čakal za zložením sľubu do 2. januára, našiel by som úrad podobne, ako ho našli tuším v Medziankach. Bez pracovníčok, bez dokladov, bez stoličiek a bez agendy.

 

Tým, že som sľub zložil nečakane 12. decembra, urobil som Tutkovi škrt cez rozpočet. Oni mali pripravený scenár, ale hrať podľa neho mali až od januára a nie už od 12. decembra.

 

Na tých 21 dní, ktoré ich delili od 2. januára žiadny scenár nemali a preto urobili veľmi veľa chýb, na ktoré podľa mňa určite doplatia. Časť dokladov sme totiž zachránili, veci ktoré cielene vymazali sme z veľkej časti obnovili a je to veľmi zaujímavé čítanie. Som odhodlaný všetko sprístupniť verejnosti. 

 

Čo je zaujímavé čítanie? Našli ste na obecnom úrade aj niečo zaujímavé? Už ste sa dostali do počítačov?

 

Privolal som experta z oblasti IT. Prekonal všetky heslá do počítačov a nie len to. Oni skenovali a elektronicky zasielali mimo úrad svojmu "poradcovi" veľmi veľa dokumentov, ktoré následne z počítačov vymazávali. Náš ítečkár tie vymazané dokumenty našiel a obnovil.

 

Niektoré dokumenty som odovzdal už polícii a som presvedčený, že to bude mať trestnoprávnu dohru. Našli sme aj ich mailovú komunikáciu medzi sebou a mnohé iné údaje. 

 

 

A komu posielali doklady mimo úrad?

...................................................................... 

To všetko, ale aj ďalšie informácie sa dozviete v druhej časti rozhovoru. ktorú si môžete prečítať už v najbližších dňoch. 

 

 

Predávate, alebo kupujete? Pridajte bezplatne svoj inzerát.

Pridaj inzerát