Verejná súťaž - lukratívny pozemok v obci pri Domaši na predaj.

Dnes je sobota 20. apríla 2024, meniny má Marcel a zajtra Ervín.

Do začitaku prázdnin ostáva 72 dní.

ROZHOVOR: Kvakovce sú opäť celoslovenskou témou. Čo sa tam vlastne udialo?


17.11.2014 | Rozhovor Dominiky Šmihulovej so zástupcom veľkej časti obyvateľov obce Kvakovce Mgr. Milanom PETRÍKOM o problémoch, ktoré v Kvakovciach reálne sú a čo sa tam zase udialo. Zhovárala sa aj o tom, aký je pohľad obyvateľov obce Kvakovce, ktorí reálne žijú v rekreačnej oblasti Domaša Dobrá na danú problematiku? Čítajte ďalej. 

 

Končiaci starosta Ján Tutko hovorí, že obec Kvakovce je okupovaná cudzími ľuďmi. Čo je na tom pravdy?

 

Prosím vás, veď to sú také hlúposti, že sa mi na to ani nechce reagovať. Aký som ja cudzí? Keď chce odo mňa dane, vtedy som mu dobrý? Mám si plniť občianske povinnosti, tak   si ich aj plním!

 

Keď chcem byť občanom obce, na čo mám právo, starosta si nemôže  vyberať, kto občanom obce bude a kto nie. Veď je to absurdné a smiešne.  Je naozaj mojou osobnou vecou, kde budem mať ja a aj moja rodina trvalý pobyt.

 

Takže nie ste okupanti?

 

Odpoviem proti otázkou.  Je okupantom bývalý prorektor univerzity s titulom Docent, ktorý má svoju chatu na Dobrej už viac ako 30 rokov a platí obci dane?

 

Sú okupanti lekári, učitelia, dôchodcovia, policajti, hasiči, právnici, vojaci, živnostníci, podnikatelia a iní? Aj tí sú občanmi Kvakoviec. Aspoň ľudia vidia, čo si o nich končiaci starosta myslí.

 

Som presvedčený, že po týchto jeho slovách by prišlo do obce ešte viac ľudí, lebo to je neúcta k nám občanom, ktorí platíme dane poctivo obci dlhé roky. Je to urážka. 

 

Ján Tutko ale argumentuje, že do obce sa tesne pred voľbami prihlásilo 119 ľudí na trvalý pobyt.

 

Vidíte, aj to je klamstvo. Bolo to úplne ináč. Nie je pravdou, že to bolo tesne pred voľbami.  Mnohí ľudia sa totiž snažili  na trvalý pobyt v obci Kvakovce prihlásiť už dávnejšie,  ja medzi nich patrím tiež.

 

Pracovníčky obce Kvakovce už od leta robili viacerým občanom obštrukcie. Posielali ich domov, úrad bol zatvorený a odmietali im dlhodobo vyhovieť. Jedným slovom, kašľali na ľudí a robili z nich hlupákov. Sú na to viacerí svedkovia a je to zaznamenané aj na videokamere.

 

Starosta  ale tvrdí, že do chaty prihlásiť ľudí nemôžu.

 

Klame a vieme to ľahko dokázať. Obec totiž pod vedením Jána Tutka prihlásila do chát na trvalý pobyt viacerých ľudí  už minulý rok a aj tento rok. Sú o tom viaceré dôkazy a Potvrdenia o pobyte vydané obcou Kvakovce pod vedením Jána Tutka. 

 

Obec týchto ľudí bez problémov a obštrukcií prihlásila. Ján Tutko si ale začal protizákonne vyberať, koho na pobyt v obci prihlási a koho už nie. Koho prihlásiť nechcel, toho doslova šikanoval. Toto je neprípustné, starosta vedome porušoval Ústavu SR a zákony platné na Slovensku.

 

Poviem ešte jeden príklad. Kvakovcami sa v minulosti zaoberala Vláda SR a aj parlament, keď schválil obnovenie zatopenej obce Dobrá nad Ondavou. Za návrh vtedy hlasovalo 93 poslancov.

 

Aj Národná rada uznala naše argumenty a problémy, ktoré tu reálne sú. To je dôkazom, že ľudia na Dobrej reálne žili a žijú dodnes a preto o problémoch s pobytom na chatách nemôže byť ani reč.  Lebo aj vtedy, keď parlament rozhodoval tu boli iba chaty a ľudia v nich žili. 

 

Chápete tomu? Najvyšší zákonodarný orgán tohto štátu parlament aj vláda uznali, že tu ľudia trvalo žijú v chatách, ale Ján Tutko asi stojí nad všetkými inštitúciami v tomto štáte. 

 

V čom bola porušená Ústava Slovenskej republiky zo strany obce?

 

Druhá hlava Ústavy Slovenskej republiky v časti  Základné práva a slobody v Článku 23 ods. 1) hovorí, že: Sloboda pohybu a pobytu sa zaručuje

 

Ján Tutko hrubým a drzým spôsobom pošliapal  základné práva všetkých občanov, ktoré im garantuje naša Ústava. A aby toho nebolo málo, tak ľudí ešte šikanovali. 

 

Sme všetci veľmi zvedaví, ako Ján Tutko vysvetlí, že môjho suseda prihlásil na pobyt a mňa nie, keď obaja máme chatu, ktorú oni skolaudovali a pridelili stavbe súpisné číslo.

 

Ako ich šikanovali?

 

Napríklad tak, že ich posielali domov, zamestnankyne úradu sa vyhovárali,  že môže konať iba starosta, nedvíhali telefóny, nevšímali si ľudí, keď na úrad prišli a arogantne sa im vysmievali.

 

Sám som zažil na vlastnej koži, ako pracovníčka obce zobrala odo mňa papier a sedela, usmievala a pozerala sa na mňa a nerobila nič.  Vrcholom všetkého bolo, že ľuďom obmedzili ich Ústavné právo tak, že zmenili úradné hodiny v obci.

 

Predstavte si tú drzosť. V nich vyčlenili deň a hodiny, kedy je možné prihlasovanie na trvalý pobyt. Určili pondelky od 13. do 15. hodiny. Pritom úradné hodiny sú každý deň a pracovníčka je tam tiež každý deň.

 

Toto nemá obdobu na celom Slovensku, čo v Kvakovciach predviedli.

 

A prečo boli ľudia prihlásení až tesne pred voľbami?

 

Ľudia sa neprihlásili na trvalý pobyt tesne pred voľbami, lebo oni sa chceli prihlásiť už podstatne skôr, len im to zo strany obce pod vedením Jána Tutka umožnené nebolo a to je celá pravda.  Vo viacerých prípadoch mohli konať prakticky od leta, ale nekonali vôbec.

 

Posielali ľudí domov a robili z nich vedome hlupákov. Vyberali si ľudí, koho prihlásia a koho nie a to je nehoráznosť.  Prihlásenie občanov bol dlhodobo marený proces zo strany obce, ktorý vyústil  pred voľbami v súlade so zákonom.  

 

Zákon jasne hovorí, že ak si obec nesplní povinnosti, musí konať polícia, a to bezodkladne. Polícia konať musela  a inú možnosť ani nemala, lebo obec pod vedením  Jána Tutka cielene nekonala a nechcela konať.

 

Polícia teda pomohla dodržať Ústavu SR, pretože obec ju hrubo porušovala a z Ústavy si urobili na úrade trhací kalendár. 

 

Dá sa povedať, že ten istý človek, ktorý ľuďom robil prekážky a ktorý sa pred médiami falošne tváril ako obeť útoku, je pritom sám hlavný páchateľ a poškodení sú všetci občania, ktorých  jeho úrad dlhodobo odmietal prihlásiť.

 

Poviem iba takú perličku. Uvedomuje si vôbec niekto, že v komunálnych voľbách môžu voliť aj ľudia, ktorí sú občanmi cudzieho štátu? Napríklad Číňan môže pokojne voliť v Prešove, ak tam má trvalý pobyt a pritom tam nemusí ani nič vlastniť a stále je občanom Číny. 

 

Aký to bude mať záver?

 

V tejto veci bolo podaných viacero trestných oznámení na vedenie obce Kvakovce, pretože obec pod vedením Jána Tutka nekonala a obštrukciami ľuďom, ktorí reálne žijú na území obce,  bránila prihlásiť sa na trvalý pobyt.  

 

Vedome bolo porušované právo ľudí garantované Ústavou.  Pripravená je už aj Ústavná sťažnosť.

 

Prečo si myslíte, že obec robila obštrukcie?

 

Ak by postupovali rovnako v každom prípade, tak to ešte nejako pochopím. Ale oni si vyberali ľudí menovite, koho prihlásia a koho nie, pritom všetci mali úplne rovnaký druh nehnuteľností. Ako ináč sa takéto správanie dá nazvať? 

 

Myslím si, že Ján Tutko si zvykol vyberať peniaze od ľudí a to je celé, čo bol schopný urobiť. On potreboval iba peniaze od ľudí a ľudia sú mu na príťaž. Takto to fungovať  nemôže.

 

Pred rokom sme boli asi tridsiati občania na obecnom zastupiteľstve s našimi problémami.  Môj syn Šimon to nahral na videokameru, kde nám nedovolili ani len prehovoriť a zrušili dokonca diskusiu.

 

Navrhol to vtedy pán poslanec Dupaľ a oni to všetci schválili. Už vtedy veľmi pobúrili všetkých ľudí, ktorí platia obci dane. Čo je toto za arogantné správanie? Povedali sme si všetci, dosť!

 

Niektorí Kvakovčania plakali, že im idete zobrať obec. Čo na to hovoríte?

 

Že ich Ján Tutko jednoducho zmanipuloval a oklamal. Ja sa idem prihlásiť do chaty na trvalý pobyt, čo je moje právo, je to v súlade so zákonom, platím obci daň, platím za vývoz odpadu a idem im kradnúť obec? 

 

Čo je toto za nezmysel? My sme tí, čo môžeme plakať, že nám vedenie obce obmedzilo naše právo garantované Ústavou SR. 

 

Čo bude ďalej?

 

Čakáme za vyšetrovaním, lebo podľa nášho názoru boli spáchané viaceré trestné činy a máme pripravenú Ústavnú sťažnosť pre porušenie našich ľudských práv. 

 

Ďakujem za rozhovor

 

Prosím Dominika a ani neviem, prečo sme si vlastne vykali, ale to asi preto, že som dával už  viac rozhovorov. Smiech... 

 

Predávate, alebo kupujete? Pridajte bezplatne svoj inzerát.

Pridaj inzerát