Verejná súťaž - lukratívny pozemok v obci pri Domaši na predaj.

Dnes je sobota 20. apríla 2024, meniny má Marcel a zajtra Ervín.

Do začitaku prázdnin ostáva 72 dní.

Starostka Novej Kelče Bc. Mária Telepúnová oklamala ľudí


13.04.2014 | Je to približne už rok od času, čo sa verejnosť dozvedela o čudnom a rýchlom prevode pláží v rekreačnej oblasti Nová Kelča z vlastníctva obce do vlastníctva súkromníka. Prípadu sa vtedy venovala aj televízia Markíza. Na čo sme upozornili v minulosti je dnes realitou a verejnosť je vyháňaná z kedysi verejných pozemkov pri vode. Čítajte ďalej.

 

 

Verejnosť sa búri, žiada vysvetlenie

S nástupom jari začali ľudia chodiť na svoje chaty, ktoré sa nachádzajú v rekreačnej oblasti Nová Kelča. Už viac ako dvadsať mailov sme dostali v priebehu posledných dvoch týždňov od nahnevaných ľudí, ktorí poukazujú na klamstvo starostky Telepúnovej.

 

Na kedysi verejných plážach sú umiestňované tabuľky, ktoré zakazujú ľuďom prístup k vode. Na rybárskych karavánoch sú nalepené oznamy, že budú odpratané.

 

Kolíky vyznačujúce hranice pozemkov sú zabetónované dokonca aj vo vode, čo je unikát v celej Európe.

 

 

Viaceré tabuľky už nahnevaní občania obce aj chatári zničili a svoj hnev právom obracajú na starostku obce Nová Kelča Bc. Máriu Telepúnovú, ktorá podľa nich všetko zapríčinila a ľudia jej preto nevedia prísť na meno.

 

 

 

Zákaz vstupu - súkromný pozemok

 

 

 

Poďme poporiadku. Čo sa stalo pred rokom?

Lukratívne pozemky okolo vody v rekreačnej oblasti Nová Kelča boli pred niekoľkými rokmi upravené z prostriedkov Európskej únie. Vybudovali sa pláže, parkoviská, kanalizácia, verejné osvetlenie a chodníky. Priestor bol určený pre širokú verejnosť a najmä chatárov, rybárov, rekreantov a návštevníkov Domaše.

 

Úprava pozemkov stála milióny EUR a tie boli aj vo vlastníctve obce. Dnes je všetko inak a obec už lukratívne pozemky nevlastní. Ľudia, ktorí sa na stredisko roky chodili rekreovať sú drzo vyháňaní preč a nový vlastník stavia zábrany a umiestňuje zákazové tabule. 

 

V roku 2013 starostka obce Bc. Mária Telepúnová v tichosti v zimných mesiacoch zamenila obecné pozemky za  pozemky na kopci v blízkosti zosuvu.

 

Do dnešného dňa starostka nevysvetlila, prečo konala tak rýchlo a z obecných peňazí podľa zmluvy zaplatila dokonca zrýchlený vklad do katastra nehnuteľností.

 

Čo tvrdila verejnosti starostka Bc. Telepúnová pred rokom?

Podľa jej slov údajne hľadala na tieto pozemky investora, ktorý mal na kedysi obecných pozemkoch vybudovať aquapark. Obec Nová Kelča podľa nej nemala peniaze a preto ona hľadala spôsob, ako pritiahnuť investora. Prečo zmluva neobsahuje žiadnu klauzulu a podmienku o investícii sme sa už nedozvedeli. Starostka tiež tvrdila, že verejnosť bude mať zachovaný prístup k vode, realita je však iná. 

 

Čo sa stalo neskôr?

Zo starostkinho investora a príbehu o aquaparku sa vykľul podvod na ľuďoch. Žiadna výstavba aquaparku sa nekonala a nový vlastník začal ponúkať pozemky na internete na výstavbu chát, ktorá je navyše v rozpore s platným územným plánom obce.

 

Rovnaký „tunel“ na obecný majetok, ako v Holčíkovciach

Starostke Telepúnovej asi pri transakcii radil „expert“ na prevody obecných majetkov starosta susednej obce Holčíkovce Mgr. Michal Flešár, pretože ona postupovala podobne ako on v Holčíkovicah pred niekoľkými rokmi. 

 

Aj Flešár prezentoval verejnosti príbeh o aquaparku, ktorý dodnes nestojí. Vysoko pod trhovú cenu odpredal  lukratívne pozemky v blízkosti vody v rekreačnej oblasti Eva – Holčíkovce a ľudia prišli o istotu, že sa dostanú k vode. 

 

Čo získala Nová Kelča zámenou pozemkov?

Doslova a do písmena nič. Obecné pozemky starostka zamenila za nehodnotné pozemky na kopci v blízkosti zosuvného pásma. Okrem nehodnotného pozemku na kopci starostka pre svoju obec podľa zmluvy nezískala ani cent a ešte aj zaplatila zrýchlený vklad do katastra a všetky výdavky s tým spojené. Prečo? Na to nech si odpovie každý sám.

 

Čo na to ľudia z Novej Kelče?

 

O starostke sa rozhovorili dve dôchodkyne, ktoré prišli zapáliť sviečku na hrob svojich blízkych na Domašu. Nechceli veľmi hovoriť, lebo podľa ich slov sa obávali pomsty zo strany starostky, ale pod zaručením anonymity sa rozhovorili.

 

Dôchodkyňa hovorí „ viete aká je starostkyňa v poslednom čase nervózna? Ja presne vidím kedy ide na úrad i z úradu. Viem čo sa tam robí, lebo kamarátka tam pracuje a radšej ani len nech nechcem vedieť, čo sa tam robí.

 

Poznám ju dobre, ona neni od nás, tu sa vydala, potvora jedna.  Moja dcéra na ňu pekného slova nepovie po tom čo na Domaši narobila. Teraz je pekne, slniečko svieti, ľudia sa aj prejdú na cintorín, ktorý je na Domaši a vidia čo sa deje. Tie tabule, toto svet nevidel, to kole ľuďom oči. Už celý okres o tom hovorí, čo sa to tu robí.

 

Druhá pani dodáva: Veď to zničí celý kemp, i moje vnúčatá tu chodili z Vranova na ryby a teraz kde pôjdu?  Tak pekne tu bolo. I dvaja poslanci zastupiteľstva v obci povedali môjmu mužovi, že ich ocigánila keď sa tie pozemky menili. Ta ja neviem čo tam robia, ta čo nevideli čo podpisuje? Tak pekne tu bolo okolo vody a tak to znivočiť?“ dodáva rozhorčene staršia pani na záver.

 

Okolo ide pán, ktorý zhovorčivé ženy pozná , zastaví sa pri nich a hovorí: „O našej starostkyni še bavice? Škoda reči. Mariena nebula furt taká, ale funkcia ju zopsula. Tak by malo buc jak v amerike, dva krát a dojsc. Ona kazala, že pujdze do Bratislavy či dze, ale nikdze ona nepujdze. Ona je taka, že še budze koryta trimac" dodáva postarší pán na záver. 

 

Chatári, rybári a rekreanti sa stretli na Domaši

V sobotu sa v rekreačnej oblasti Nová Kelča uskutočnilo stretnutie chatárov, rybárov a rekreantov, ktorí sa rozhodli konať. Starostka musí svoje konanie a výmenu pozemkov vysvetliť. Ak tak neurobí, bude čeliť trestnému oznámeniu pre podozrenie z podvodu. Chatári s rybármi prijali výzvu pre starostku obce Nová Kelča, uvažujú aj o petícii.

 

Výzva pre starostku obce Nová Kelča

Občianske združenie chatárov a rekreantov Domaše vyzýva starostku obce pani Bc. Máriu Telepúnovú, aby zvolala obecnú schôdzu do priestorov obecného úradu v Novej Kelči na sobotu, 26. apríla na 17.00 hodinu, kde budú pozvaní občania, chatári, rybári a rekreanti.

 

Verejnosť očakáva, že starostka na schôdzi dôveryhodne vysvetlí jej urýchlenú zámenu pozemkov pred rokom a súčasné zákazy vstupov na pláže. O tom, či starostka obce zvolala schôdzu Vás budeme informovať v dostatočnom predstihu. 

 

Výzva na zverejnenie dokladov

Združenie chatárov a rekreantov Domaše zároveň vyzýva starostku obce Nová Kelča  Bc. Máriu Telepúnovú, aby prestala utajovať svoju činnosť na obecnom úrade, lebo je platená z peňazí ľudí. Starostka dostane v najbližšom čase od združenia žiadosť o sprístupnenie informácií podľa zákona 211/2000 O slobodnom prístupe k informáciám.  

 

Všetci máme  právo vedieť, kde starostka míňa peniaze občanov, chatárov a rekreantov. Na list nebude musieť starostka odpovedať len v tom prípade, ak zverejní všetky informácie na internetovej stránke obce v zákonom stanovenej lehote 8 pracovných dní.

 

Združenie žiada od starostky, aby zverejnila tieto informácie:

 

Všetky zápisnice zo zasadnutí obecných zastupiteľstiev od nástupu starostky Bc. Márie Telepúnovej do funkcie.

 

Zásady hospodárenia s obecným majetkom. 

 

Všetky faktúry a objednávky, ako jej to ukladá zákon, pretože na internetovej stránke obce zverejňuje iba časť za niektoré mesiace.

 

Mzdu starostky obce vrátanie odmien za jednotlivé roky od jej nástupu do funkcie.

 

Vizitka starostky obce

 

 

Úpravu brehov zaplatila Európska únia. Mali slúžiť verejnosti, čiže rekreantom, chatárom a rybárom. Vlastník vyháňa ľudí z kedysi verejnej pláže.

 

 

 

 

Predávate, alebo kupujete? Pridajte bezplatne svoj inzerát.

Pridaj inzerát