Verejná súťaž - lukratívny pozemok v obci pri Domaši na predaj.

Dnes je štvrtok 18. apríla 2024, meniny má Valér a zajtra Jela.

Do začitaku prázdnin ostáva 74 dní.

V Kvakovciach aj na Domaši dôjde k zmenám, pribudnú novinky


10.03.2015 | V Kvakovciach dnes rokovalo obecné zastupiteľstvo. V obci aj na Domaši zavádza viaceré novinky, ktoré sa dotknú chatárov aj obyvateľov obce. Vytvorené boli pracovné komisie, vznikne detašované pracovisko obecného úradu na Domaši. Rušia sa viaceré poplatky pre občanov. Okrem iného bol odvolaný hlavný kontrolór obce pre vulgárne a fyzické útoky na občanov a mnohé iné hrubé pochybenia. Čítajte ďalej. 

 

 

V úvode zasadnutia zložila sľub prvá náhradníčka na uvoľnený post poslanca obce slečna Jaroslava Jakubčáková. Stalo sa tak z dôvodu, že starosta obce bol zvolený aj za obecného poslanca. Zastupiteľstvo v Kvakovciach je po dnešku teda v kompletnom zložení v počte päť poslancov.  

 

Obecné zastupiteľstvo z úsporných dôvodov určilo plat starostu obce na návrh starostu Mgr. Radovana Kapraľa s účinnosťou od 1. 4. 2015 vo výške cca. 707,- EUR v hrubom, čo je polovica platu, na ktorý mal starosta zákonný nárok.

 

Hĺbkový audit obce

Poslanci si vypočuli informácie o kritickej situácii na obecnom úrade po 12.12.2014 po tom, čo bývalý starosta obce Ján Tutko z obecného úradu ušiel, pracovníčky obce nenastúpili do práce a odmietli odovzdať agendu obce.

 

Aj z tohto dôvodu bol schválený  hĺbkový audit obce Kvakovce za roky 2011 – 2014. Výber dodávateľa auditu sa uskutoční transparentnou verejnou súťažou.

 

V odôvodnení na vykonanie auditu sa uvádza, že je nevyhnutné urobiť podrobnú analýzu všetkých zmlúv, záväzkov a účtovníctva obce Kvakovce a vyvodiť z toho závery. Pripravovaný audit vyvoláva veľkú nervozitu hlavne v "tábore" exstarostu Jána Tutka. 

 

Redizajn webového portálu, pribudne webkamera

Zmeniť by sa mal aj webový portál obce, ktorý prejde v najbližších mesiacoch redizajnom. Prispôsobený bude na povinné zverejňovanie, pribudnú viaceré novinky, ako je webová kamera na Dobrej a celý web by mal byť prehľadnejší.

 

Digitálny obecný úrad

Kompletne sa zmení softvér a celý obecný úrad sa zdigitalizuje. Automatizovať by sa malo vydávanie daňových výmerov, občania a chatári budú môcť podávať daňové priznania elektronicky a prinesie to aj mnohé iné výhody a zvýšenie efektivity práce. 

 

Detašované pracovisko obecného úradu na Domaši

Zastupiteľstvo na návrh starostu schválilo vytvorenie detašovaného pracoviska obecného úradu v rekreačnej oblasti Domaša Dobrá. S najväčšou pravdepodobnosťou vznikne od 2. Apríla v závislosti od digitalizácie úradu.

 

Poslanci poverili starostu obce, aby s prihliadnutím na efektivitu vybral miesto detašovaného pracoviska a určil úradné hodiny.

 

Na novom pracovisku budú môcť chatári a občania vybaviť väčšinu bežnej agendy, vo výnimočných prípadoch dokonca aj cez víkendy. Návštevníci rekreačnej oblasti si tam zase zakúpia napríklad aj rybárske lístky. 

 

Komisia cestovného ruchu

Jej úlohou bude riešiť všetky strategické otázky v oblasti rozvoja cestovného ruchu. V najbližšom čase čaká komisiu príprava Štatútu rekreačnej oblasti Domaša Dobrá, ktorý by mal riešiť základné ozátky života rekreačnej oblasti vrátane stavebnej uzávery počas letnej turistickej sezóny, porušovanie nočného kľudu a podobne.

 

Komisia cestovného ruchu bude pracovať v tomto zložení:

 

1.       Ing. Martina TIMKOVÁ – predsedníčka

  • pracovala na viacerých regionálnych rozvojových projektoch, chatárka viac ako 10 rokov

2.       Rastislav KOŠALKO – podpredseda

  • pôsobil ako poslanec mestského zastupiteľstva vo Vranove nad Topľou, organizoval čistenie brehov Domaše, folklorista, jachtár, člen klubu Vranovské Vydry

3.       Ing. Katarína ŠVECOVÁ – členka

  • poslankyňa obecného zastupiteľstva v Kvakovciach, chatárka 8 rokov

4.       Anna JANEVOVÁ – členka

  • zástupkyňa starostu obce, na Dobrej pôsobí od roku 1991

5.       PhDr. Silvia DVORJAKOVÁ – členka

  • manažérka novopostaveného hotelového rezortu Zelená lagúna

6.       Mgr. Milena TRYBULOVÁ – členka

  • majiteľka reštaurácie Dobrá, v rekreačnej oblasti úspešne pôsobí od roku 1993

7.       Ing. Lenka BABINOVÁ – členka

  • chatárka viac ako 7 rokov, pracovala v zahraničí v oblasti cestovného ruchu, momentálne podniká

8.       Ing. Branislav FERIANČIK – člen

  • jeho rodina pôsobí v rekreačnej oblasti viac ako 40 rokov, vyštudovaný záhradný architekt

 

Komisia majetková

Mala by rokovať o všetkých zásadných otázkach týkajúcich sa majetku obce. Zaoberať sa má najmä vysporiadávaním pozemkov a posudzovaním žiadosti chatárov o dokúpenia pozemkov k rekreačným chatám. Exstarosta Ján Tutko dostal ponuku od starostu obce na členstvo v komisii, alebo aby nominoval jedného zástupcu do tejto komisie. Túto ponuku nevyužil. 

 

Majetková komisia bude pracovať v tomto zložení:

 

1.       Jarmila DANČOVÁ – predsedníčka

  • zástupkyňa občanov obce Kvakovce, jej otec pôsobil 8 rokov ako poslanec obecného zastupiteľstva v Kvakovciach

2.       Ing. Ján ONDERIŠIN - podpredseda

  •  zástupca pôvodných obyvateľov Dobrej nad Ondavou, 

3.       Juraj ARENDÁŠ – člen

  • poslanec obecného zastupiteľstva

4.       Mgr. Milan PETRÍK – člen

  • podpredseda združenia chatárov a rekreantov Domaše

5.       Anna JANEVOVÁ – členka

  • zástupkyňa starostu obce

6.       Ing. František TOMKO - člen

  • poslanec obecného zastupiteľstva v Kvakovciach

 

Komisia urbanizmu, architektúry a krajinotvorby

Ide o profesijnú komisiu zloženú z vyštudovaných odborníkov na viaceré oblasti. Je to netypická komisia a jej úlohou bude prinášať návrhy na zlepšenie a skrášlenie rekreačnej oblasti Domaša Dobrá a obce Kvakovce. Komisia bude pracovať v nasledujúcom zložení:

 

1.        Ing. Arch. Peter DORIČKO – predseda

 

2.       Ing. Branislav FERIANČIK – podpredseda

 

3.       Ing. Matúš DORIČKO - člen

 

4.       Ing. Katarína ŠVECOVÁ – členka

 

5.       Juraj ARENDÁŠ - člen 

 

 

Pomenovanie ulíc a prečíslovanie stavieb

Poslanci odsúhlasili aj zámer pomenovať všetky ulice a verejné priestranstvá v Kvakovciach a v rekreačnej oblasti Domaša Dobrá. Zlepší sa orientácia v obci, záchranné a bezpečnostné zložky budú môcť v prípade potreby efektívnejšie a rýchlejšie  zasahovať. Projekt má byť ukončený do konca mesiaca apríl.

 

Výhodou je, že občania Kvakovciec si vymenia svoje staré doklady za nové občianske preukazy úplne zdarma, pretože pri pomenovaní ulice je podľa zákona výmena občianskeho preukazu bezplatná. 

 

Pohrebné služby pre občanov

Obecné zastupiteľstvo schválilo pohrebné služby poskytované občanom obce. Obecný úrad zabezpečí kopanie hrobov na náklady obce. Pripravuje sa pasportizácia a digitalizácia hrobov a návrh voľných hrobových miest.

 

Celý proces bude automaticky zabezpečovaný prostredníctvom obecného úradu. Výber dodávateľa kopania hrobov má byť zabezpečený cez súťaž, do ktorej sa budú môcť prihlásiť všetci občania, vrátane občanov z okolitých obcí.

 

Zrušenie viacerých poplatkov pre občanov

Poslanci na návrh starostu obce s okamžitou platnosťou zrušili poplatky pre občanov obce za použitie Kultúrneho domu, domu smútku a vyhlásenia v obecnom rozhlase.

 

Stop nepovolenej výstavbe v zátoke na Dobrej

Obecné zastupiteľstvo konštatovalo, že Územný plán obce Kvakovce je platný a každá stavba postavená za hranicou zastavaného územia obce musí byť odstránená.

 

Obecné zastupiteľstvo uložilo starostovi obce a pracovníkom obecného úradu použiť všetky zákonom dostupné prostriedky na zabezpečenie dodržiavania hranice zastavaného územia obce, ktoré je vymedzené v platnom Územnom pláne obce Kvakovce s cieľom ochrániť verejný záujem.

 

Odvolanie hlavného kontrolóra obce z funkcie

Obecné zastupiteľstvo odvolalo Ing. Vladimíra Malého z funkcie hlavného kontrolóra obce Kvakovce.

 

Medzi hlavné dôvody patrili:

  • vulgárne a fyzické útoky na občanov obce počas a po rokovaní zastupiteľstva, ktoré sú zaznamenané aj na videozázname
  • arogantné správanie sa k občanom obce a dôchodcom, ktoré je zachytené na videozázname
  • porušovanie pracovnej disciplíny, od 12.12.2014 do 25.2.2015 nebol v práci
  • odmietol bezodkladne sprístupniť výsledky kontrol
  • nekompetentnosť
  •  zaujatosť a ohrozenie nestrannosti

 

Obecné zastupiteľstvo vyhlásilo novú voľbu hlavného kontrolóra obce Kvakovce na deň 29. 4. 2015. Vítaná je skúsenosť s kontrolnou činnosťou v iných obciach. 

Predávate, alebo kupujete? Pridajte bezplatne svoj inzerát.

Pridaj inzerát