Verejná súťaž - lukratívny pozemok v obci pri Domaši na predaj.

Dnes je piatok 19. apríla 2024, meniny má Jela a zajtra Marcel.

Do začitaku prázdnin ostáva 73 dní.

V Kvakovciach chcú stiahnuť Dobrý festival z Prešova na Domašu Dobrú


28.06.2016 | Návrat cyklistiky na Dobrú, viac festivalov, viac športových aktivít, vyčistené verejné priestranstvá, ale aj zákaz diskoték, čiastočné obmedzenia pre rybárov. O blížiacej sa letnej turistickej sezóne sme sa rozprávali so starostom obce Kvakovce.

 

 

 

 

So starostom obce Kvakovce Mgr. Radovanom Kapraľom sa o letnej turistickej sezóne za Združenie chatárov a rekreantov Domaše rozprával člen združenia Peter Karpiak.

 

Čo čaká návštevníkov už túto letnú turistickú sezónu?

Snažili sme sa pripraviť rekreačnú oblasť Domaša Dobrá na letnú turistickú sezónu ako najlepšie sme vedeli. Podarilo sa toho veľa, ale aj tak, nie všetko, čo sme si zaumienili sa aj stihlo, ale ako sa hovorí, človek mieni, pán boh mení.

 

A čo pán boh zmenil tento rok?

Napríklad mŕtve rameno v zátoke malo byť kompletne vyčistené, avšak zima bola slabá a jar prišla veľmi skoro. To znemožnilo našim pracovníkom vyčistiť dostatočne plochu a veľkú časť zaliala voda, takže ťažké mechanizmy sa tam nedostali. Budeme preto pokračovať na jeseň presne podľa plánu v spolupráci so Slovenským vodohospodárskym podnikom, kde nám veľmi pomohli. Aj touto cestou chcem poďakovať za pomoc riaditeľovi SVP Ivančovi, riaditeľke Kolesárovej, ale aj štátnemu tajomníkovi Vojtechovi Ferencovi.

 

Poďme k letnej sezóne. Na Dobrej pribudli tabule, ktoré obmedzujú lov rýb, zakazujú stanovanie a zakladanie ohňa mimo kempingu a rovnako aj parkovanie automobilov pri vode. Veľa ľudí za tieto tabule obec kritizuje. Prečo ste sa rozhodli ísť cestou zákazov?

Ktorí ľudia to kritizujú? Čo sa vám zdá neštandardné?

 

Napríklad rybári kritizujú zákaz lovu rýb v zátoke na Dobrej a nevedia vám za to prísť na meno.

Prerokovávala to Komisia cestovného ruchu aj zastupiteľstvo a všetci sme na tom zhodli. Toto obmedzenie má svoje opodstatnenie. Domaša má štyridsať kilometrov pobrežia, v našom katastri je to asi desať kilometrov. My sme obmedzili lov rýb asi na jednom kilometri v zátoke na Dobrej až po koniec zosuvného pásma aj to len počas leta. Nemám pocit, že by rybári nemali kde ísť.

 

Ale oni chcú loviť ryby práve v zátoke.

No ale tam sa chcú kúpať aj návštevníci a chatári a treba tieto záujmy nejako zosúladiť. Kompromis z našej strany je to, že obmedzenie lovu rýb platí iba počas leta od 7.00 hodiny do 20.00 hodiny. Chcem ich poprosiť, aby náš zámer v dobrom pochopili a obmedzenie rešpektovali.

 

Nie je možné, aby tam, kde sa kúpu malé deti aj ľudia, boli háčiky, silóny, aby sa do vody sypalo kŕmenie, ktoré vo vode kvasí. Minulý rok nám písal do obce pán, ktorého chlapec si prepichol nohu na háčiku a skončil na chirurgii. Treba pochopiť, že sú miesta, kde sa loviť dá a sú miesta, kde musia platiť určité obmedzenia.  Taká anarchia, ako je na Domaši nie je nikde na svete a nebude ani tu.

 

Nie je to alibistický postoj?

A v čom? Ďalším veľkým problémom sú odpadky a výkaly, ktoré niektorí rybári nechávajú po sebe na svojich stanovištiach. Česť výnimkám, ale toto nemá s kultúrou nič spoločné. Našich pracovníkov sme vybavili fotoaparátom,  majú za úlohu fotiť každého rybára v zátoke na Dobrej, budú fotiť aj miesta kde sa zdržiavajú a aj ich automobily. Pripravujeme nástenku hanby, budeme zverejňovať tých, ktorí znečisťujú svoje okolie a budeme udeľovať aj pokuty.

 

Okrem toho, nemám pocit, že pre rybárov robíme málo. Združenie, ktorého som aj Ja a aj Vy členom  verejne kritizovalo nové ceny rybárskych lístkov, ktoré zaviedol zväz, náš člen Rasťo Košalko pravidelne organizuje s Vranovskými vydrami jarné brigády a čistia brehy Domaše.

 

A čo čierne stavby?

Poviem len toľko, že obec dala zamerať všetky čierne stavby v našom katastri, sú zverejnené na našom webe a vlastníci týchto čiernych stavieb by si ich mali vo vlastnom záujme vypratať. Našou ambíciou je dosiahnuť ich totálnu likvidáciu. Nie je to príjemné, ale inej cesty niet.  To, čo je v okolí Domaše v civilizovaných krajinách nenájdete, ale bavme sa radšej o letnej sezóne, čierne stavby sú samostatnou kapitolou, o tom sa môžeme baviť na jeseň, keď to bude najviac aktuálne.

 

Je pravdou, že ste zakázali diskotéky Dobrej?

Nič sme nezakázali, len sme určili pravidlá. My sme pred rokom jasne a verejne povedali, že diskotéky v podobe, v akej ich všetci poznali končia. Jeden rok bolo prechodné obdobie a kto chcel  diskotéku, musí mať na to vhodný a uzatvorený priestor, aby hluk neprenikal do okolia. Rok je dostatočne dlhá doba na to, aby sa dokázali prispôsobiť. Nemám vedomosť, aby niekto oficiálne požiadal o nejaké stavebné úpravy.

 

Kto takýto priestor nemá, nebude mať ani diskotéku. Bolo to jednoduché a zrozumiteľné a všetci o tom vedeli. Povolili sme však živú hudbu, chceme motivovať prevádzkovateľov, aby sa snažili vymyslieť niečo s vyššou pridanou hodnotou pre ľudí.  

 

Mimochodom, pozývam všetkých diskotéky chtivých na diskotéku do pizzerie Palermo na Evu, je tam super, majú aj vlastnú taxi službu, privezú vás, odvezú vás, takže kde je problém?

 

A čo festivaly, tam neplatí obmedzenie?

Netreba porovnávať hrušky s jablkami. Kým klasická diskotéka skoro každý deň nemá žiadnu pridanú hodnotu pre stredisko ako také, festival pritiahne známych umelcov, propaguje Domašu v masovo komunikačných prostriedkoch, priťahujú významných sponzorov a k letu patrí predsa aj nejaká zábava.  Keď chceme, aby investovali  prevádzkovatelia a zlepšovali svoje služby, musia aj niečo zarobiť.

 

Tento rok nás čakajú tri akcie masovejšieho charakteru. Cyklistika, ktorá sa po roku vracia na Dobrú, potom to bude Miss Domaša a v auguste veľký festival Hip Hop žije. Ak niekto robí akciu s vyššou pridanou hodnotou, sme ochotní urobiť výnimku, ale aj to má svoje mantinely, ktoré sme zadefinovali veľmi presne.

 

Už dlhšie pracujeme na tom, aby sme na Dobrú pritiahli známe muzikály pod holé nebo, ako je napríklad Na skle maľované, Osmy svetadiel alebo Deti ráje. Máme rozpracovaný pivný festival a mnohé iné zaujímavé letné atraktivity. Najprv však musíme ukázať, že to vieme zvládnuť a oni prídu.

 

Čo je pravdy na tom, že ste ponúkli Mirovi Táslerovi, aby organizoval svoj Dobrý festival na Dorbej? 

Nie je nič tajné na tom, ak poviem, že sme ponúkli Mirovi Táslerovi, aby po problémoch v meste Prešov na budúci rok v júni uskutočnil  svoj Dobrý festival v obci Kvakovce na Dobrej.  Bol som za ním osobne aj v Bratislave ohľadom kultúrneho leta na Domaši ešte v zime, Miro je veľký profesionál a jeho akcie aj ním manažované koncerty hovoria za všetko. Je to slovenská špička, vždy na veľmi vysokej úrovni, vždy s dobrým obsadením a profesionálne zvládnutou organizáciou.Jednoducho klobúk dole. Výsledky ich práce hovoria za nich.

 

Sám som sa bol pozrieť vo štvrtok pred konaním Dobrého festivalu na Delni a ako rodený Prešovčan som bol veľmi sklamaný, ako to tam vyzeralo. Niekto urobí kultúru na území mesta za viac ako sto tisíc eur a festival je pri vypustených bazénoch? Neviem, nepoznám pozadie, ale zdá sa mi to úplne odveci a trápne.

 

Ak sa Miro Tásler rozhodne pre našu obec Kvakovce a Domašu Dobrú, urobíme všetko preto, aby boli ako organizátori spokojní, vyjdeme im v ústrety, ako len budeme môcť. Na Dobrej máme ideálne podmienky na takýto kultúrny festival. Aj to pekne znie, Dobrý festival na Dobrej. Vidíte, dokonca aj naše stredisku nesie názov jeho festivalu, to mu v Prešove nikdy nesplnia. (smiech) Verím, že ho nakoniec presvedčíme.

 

Dá sa to všetko organizačne zvládnuť?

Nevidím v tom nejaký zásadný problém. Tento rok bude testom, či na Dobrej dokážeme zvládnuť aj podujatia väčšieho charakteru. Za našu obec môžem povedať len toľko, že urobíme maximum pre ich hladký priebeh.

 

Samozrejme, že vyšší počet ľudí prináša so sebou aj určité riziká, ako je alkohol, výtržníctvo a podobne, ale ja zastávam názor, že je povinnosťou organizátorov, polície a aj obce zvládnuť to.

 

Kladiem si otázku, či zrušíme futbalový zápas iba preto, že tam príde zopár výtržníkov? Alebo zrušíme v mestách  silvestrovské oslavy iba preto, že sa niekto opil? Ak by sme takto uvažovali, nikde by sa nekonalo žiadne kultúrne či športové podujatie.

 

Netreba uvažovať negatívne. Treba si povedať, že urobíme všetko preto, aby to dopadlo dobre a nie všetko preto, aby sa niečo nekonalo, lebo to môže dopadnúť zle.

 

Ako to vyzerá s vyhliadkovou loďou?

Sám som zvedavý, ako to dopadne. Na jednej strane sú prísľuby ministerstva, ktoré máme, že vyhliadková loď na Domašu príde a mala prísť už toto leto. Na strane druhej boli voľby, ktoré zmenili pomery na ministerstve a celý proces spomalili. Aj nový minister sa musí oboznámiť so situáciou, za nás môžeme povedať len toľko, že sme pripravení na loď a aj na jej krst. Tublatanka je pripravená, šampanské tiež, chýba len už maličkosť a tou je loď, smiech. Takže uvidíme.

 

Ako to vyzerá s projektom Národného centra vodných športov?

Veľmi intenzívne na ňom pracujeme. Máme už pripravený kompletný projekt vrátane vyjadrení na plávajúcu promenádu s prístavom. Robí sa na nábrežnej promenáde, máme vyznačenú trasu cyklochodníka, finišujeme s prípravou reparcelácie pozemkov, rozbehnuté sú zmeny a doplnky k územnému plánu. Sme blízko k dohode aj s pánom Hrickom, kde by na jeho pozemku mal vyrásť podľa našej štúdie Bar u námorníka, nové sociálne zariadenia a volejbalové ihrisko. Dohodu medzi obcou a pánom Hrickom zverejníme na internete.

 

Čaká ešte niečo návštevníkov Dobrej?

Akcií je naozaj veľa, hotelové zariadenia Garden a Zelená lagúna pripravujú zábavu po svojej linke, určite budú aj country večery v reštaurácii Sofia,  tento víkend štartuje Cibi cupom, čo je súťaž v plážovom volejbale, Rasťo Košalko pripravuje diaľkové plávanie z Dobrej na Evu, máme záujem vyskúšať si letné kino na lúke, vyskúšame si prvý ročník majstrovstiev Slovenska vo vodnej cyklistike na vodných bicykloch, ktoré chystá známy umelecký kováč Mišo Kačmár z Prešova, takže určite sa je na čo tešiť.

 

Všetkým pozývam na Domašu. Verím, že sa im tu bude páčiť.

 

Ďakujem za rozovor.

Prosím. Prijemné leto nám všetkým.

 

 

Predávate, alebo kupujete? Pridajte bezplatne svoj inzerát.

Pridaj inzerát