Verejná súťaž - lukratívny pozemok v obci pri Domaši na predaj.

Dnes je piatok 19. apríla 2024, meniny má Jela a zajtra Marcel.

Do začitaku prázdnin ostáva 73 dní.

Vo Vranove sa premlčal zločin, pri ktorom okradli dôchodcov


19.09.2014 | Minister spravodlivosti rieši kuriózny prípad. Sudca svojou nečinnosťou spôsobil premlčanie vo viacerých trestných činoch. Podobný prípad je aj vo Vranove nad Topľou s tým rozdielom, že premlčanie nespôsobil súd, ale podľa listinných dôkazov polícia a prokuratúra. Tvrdia to ľudia, ktorých okradli. Zločinec môže strieľať šampanské. Čítajte ďalej.

 

 

Prečítajte si rozhovor so zástupcom okradnutých ľudí - dôchodcov Róbertom Čižíkom, ktorého rodina pochádza  zo zatopenej obce Dobrá nad Ondavou.

 

 

ROZHOVOR S RÓBERTOM ČIŽÍKOM

 

...zástupcom okradnutých dôchodcov z Dobrej nad Ondavou

 

Kto je Róbert Čižík?

 

Zastupuje poškodených a okradnutých občanov z rekreačnej oblasti Domaša Dobrá. Jeho matka Helena sa narodila v zatopenej obci Dobrá nad Ondavou. Pôsobí ako prisediaci sudca na Okresnom súde v Prešove.

 

Pojednáva vraždy, podvody, znásilnenia a podobné obzvlášť závažné trestné činy. Už nie jeden zločinec skončil aj vďaka jeho rozhodnutiu za mrežami.

 

Odvaha mu teda nechýba a problematike trestnej činnosti rozumie aj na základe vlastnej skúsenosti dostatočne.

 

 

Na obrázku: Róbert Čižík

 

 

 

 

R O Z H O V O R

 

Zatupujete pôvodných obyvateľov obce Dobrá. V čom ich zastupujete?

 

Moju matku, ale aj jej rodinných príslušníkov v roku 2002 nechutne okradli o pozemky. Bolo to dedičstvo po našich starých rodičoch.  Jednalo sa o pozemky v rekreačnej oblasti Domaša Dobrá.

  

Kto Vás okradol?

 

Jednoznačne to bola obec Kvakovce pod vedením vtedajšieho starostu Jána Tutka. Veľmi rýchlo a podozrivo predali pozemky, ktoré mala na liste vlastníctva naša rodina.

 

Starosta obce Ján Tutko veľmi dobre vedel, že tieto pozemky im nepatria. To mu nebránilo, aby tento obchod bez štipky charakteru drzo a rýchlo uskutočnil.

 

Ako ste sa to dozvedeli?

 

My sme nemali ani tušenia, že sa niečo deje. Prestavte si, že sedíte doma, máte platný list vlastníctva. Brat aj strýko mali na Dobrej chatu a tak sme si všimli, že sa okolo našich pozemkov niečo deje. 

 

V novinách Prešovský Večerník som sa dočítal, že ktosi predáva pozemky na Dobrej. Zavolali sme na inzerát v novinách ako záujemcovia. Informáciu, ktorú sme dostali nás úplne šokovala.

 

V čom bola ta informácia šokujúca?

 

Na predaj nám boli ponúkané tie pozemky, ktoré sme mali my na liste vlastníctva. To bol absolútny vrchol. Vybrali sme sa teda na Domašu a na našich pozemkoch sa už začínala stavať cesta.

 

Išlo o pozemky v kempe a následne sme sa dozvedeli, že náš rodinný majetok predala obec Kvakovce pod vedením Jána Tutka tretej osobe. Nový vlastník tam chcel stavať chaty.

 

A čo bolo ďalej?

 

Mysleli sme si, že sa jedná o omyl. Pochopte, my sme mali list vlastníctva, nikomu sme nič nepredali, ale pozemky už vlastnil niekto iný, ktorý ich núkal na výstavbu chát.

 

Následne televízia Markíza odvysielal reláciu Paľba, kde bol skrytou kamerou prichytený poradca Jána Tutka, ako ponúka naše pozemky v pracovnej dobe.

 

Cena, za akú ich ponúkal bola štyri krát vyššia, ako ich Tutko predal z obce. A to teraz nehovorím o tom, že odpredal to, čo mu nepatrilo a on to veľmi dobre vedel.

 

Tvrdíte, že Ján Tutko vedel o tom, že pozemky obci nepatria a aj napriek tomu ich predal. Je na to aj nejaký dôkaz?

 

Samozrejme, že dôkaz existuje a je ich dokonca viac. Všetky boli doložené aj na súde. V roku 2001 nám pozemkový úrad potvrdil naše vlastníctvo k pozemkom. Nemôže byť teda pochýb o tom, že by sme nemali vlastniť pozemok aj v roku 2002.

 

Samotný Tutko bol navyše predsedom komisie ROEP a o týchto skutočnostiach bol upovedomovaný Pozemkovým aj Katastrálnym úradom.

 

Dokonca on, ako starosta napadol rozhodnutie Katastrálneho úradu vo Vranove nad Topľou a následne hneď rýchlo predával.

 

Domnievam sa, že rozhodnutie Katastrálneho úradu napadol Tutko iba preto, aby nenadobudlo právoplatnosť a on mohol rýchlo predať pozemky, kým úrad rozhodne o odvolaní. Zlodejina prvej triedy.

                                                                                                                                                                         

Ako ste postupovali ďalej Vy?

 

Naša rodina bola z celej udalosti zhrozená. Okamžite sme podali trestné oznámenie na starostu Jána Tutka pre podozrenie z podvodu a zneužitia právomocí verejného činiteľa. Bolo to koncom roka 2004.

 

Ako dopadlo to trestné oznámenie?

 

Dopadlo tak, že vyšetrovateľ kriminálnej polície vo Vranove nad Topľou vyšetrovanie zastavil a úplne sa stotožnil s tvrdením starostu Jána Tutka, podľa ktorého on predával  stovky obecných pozemkov v súlade so zákonom.

 

Zaujímavé je, že sa vyšetrovateľ jednostranne uspokojil s tvrdením Jána Tutka a pritom už vtedy mal listinné dôkazy, ktoré preukazovali závažné porušenie zákonov.

 

Polícia vo Vranove to teda zastavila, čo bolo ďalej? Uspokojili ste sa s takým rozhodnutím.

 

Ešte raz to poviem. My sme mali list vlastníctva, nikomu sme nič nepodpísali, pozemok už náš nebol, Tutko ho odpredal a jeho poradca tento pozemok ponúkal cez inzerát.

 

Pri celom kšeftovaní ho prichytila aj skrytá kamera.  Ani to nebránilo vyšetrovateľovi tvrdiť, že je všetko v poriadku.

 

Okamžite sme podali sťažnosť na Okresnú prokuratúru vo Vranove nad Topľou.

 

Ako rozhodla prokuratúra o Vašom podnete?

 

V roku 2005 nám Okresný prokurátor napísal, že podľa neho sa tiež nič nestalo a všetko je v poriadku. Chcem zdôrazniť, že nám v liste pán prokurátor napísal, že on osobne preskúmal postup vyšetrovateľa a nezistil žiadne pochybenie.

 

Zároveň nám napísal, že nie každé nezákonné konanie starostu zakladá skutkovú podstatu trestného činu.

 

Ako ste postupovali ďalej?

 

Samozrejme sme to dali na súd a po dlhých skoro desiatich rokoch nám Okresný súd dal za pravdu, že pozemok bol náš.

 

Teda vyhrali sme. Súčasťou rozhodnutia súdu je aj to, že pozemok starosta Kvakoviec Tutko predal protizákonne.

 

V čom konal starosta Tutko protizákonne?

 

Súd si vyžiadal viaceré doklady z katastra a zistilo sa, že Tutko nie len, že predával cudzí majetok. On na to nemal ani súhlas obecného zastupiteľstva.

 

Postupoval v úplnom rozpore so zákonom o majetku obcí a Všeobecne záväzným nariadením obce. Všade na Slovensku je takéto konanie trestným činom, len asi vo Vranove nad Topľou to trestným činom nie je.

 

Jedným slovom zločin a podvod. Na súde to vyplávalo na povrch  v roku 2012.  Okamžite som podal opäť trestné oznámenie pre podozrenie z podvodu, lebo sa potvrdilo vlastne to, čo sme tvrdili už na začiatku v roku 2004. Že podvod bol spáchaný.

 

Ako to dopadlo?

 

Tak toto už je úplne absurdné, čo vo Vranove na Topľou vyšetrovacie orgány predviedli. Počúvajte dobre. Celú vec z Okresnej prokuratúry postúpili policajtovi na skrátené konanie do Slovenskej Kajne.

 

Tam však takúto závažnú trestnú činnosť nemôžu vôbec riešiť, pretože to rieši kriminálka vo Vranove nad Topľou.

 

Natiahli tým čas tak, že zanikla trestnosť a uplynula premlčacia lehota. Jedným slovom pomohli zločincovi a človeku, ktorý našu rodinu a bezbranných dôchodcov nechutne okradol o ich celoživotný majetok. Podotýkam, že okradol nie len nás, ale aj obec.

 

Čo to znamená, že je to premlčané?

 

Znamená to toľko, že aj keď Tutko spáchal podvod, trestný čin je premlčaný a nebude za to, čo spáchal  niesť trestnú zodpovednosť. Ak by to premlčané nebolo, s najväčšou pravdepodnosťou by skončil vo väzení. 

 

Ako na to reagovali Vaši rodinní príslušníci?

 

Boli zhnusení a znechutení vrátane mňa. Čerešničkou na torte bolo to, že začiatkom roku 2014 mi kriminálna polícia vo Vranove nad Topľou potvrdila protizákonnosť celého predaja, ale bolo už neskoro vzhľadom na premlčanie.

 

Neuveriteľné...

 

Presne tak, neuveriteľné. Takže, tá istá polícia a prokuratúra, ktorá nám v roku 2004 a 2005 tvrdila, že sa nič nestalo v roku 2014 začala tvrdiť, že sa stalo, len už je neskoro. Popreli samých seba.

 

Vrcholom  absolútnej neserióznosti z ich strany bolo odôvodnenie, že som prišiel neskoro a preto už nemôžu nič robiť a pritom oni sami nerobili nič 10 rokov aj keď mali všetky dôkazy.

 

Tak my ich na podvod upozorníme už v roku 2004, oni to "zametú pod koberec", na súde sa dokáže, že k zlodejine došlo a oni v roku 2014 tvrdia, že súhlasia, ale my sme mali prísť skôr. Čo by ste si o tom mysleli?

 

Paradoxne vďaka ich zlému a rozporuplnému konaniu došlo k premlčaniu zločinu a zločinec môže strieľať šampanské.

 

Znamená to, že sa už nemôže nič stať a nikto nebude potrestaný? Ako sa s tým plánujete vysporiadať?

 

V prvom rade chcem uviesť, že my sme síce vyhrali súd, ale moja matka sa rozsudku už nedožila a trápila ju táto krádež a zlodejina do konca jej života.

 

Aj kvôli nej to takto v žiadnom prípade nenecháme. Spomínam si, ako nám v roku 2005 napísal okresný prokurátor, že všetko preskúmal osobne a nič sa podľa neho nestalo.

 

Ono sa ale stalo a moja matka sa rozsudku nedožila. Vďaka prokuratúre a polícii vo Vranove zločinec a zlodej unikol trestu.

 

Podal som sťažnosť na Generálnu prokuratúru, aby ten kto dopustil premlčanie a zánik trestnosti bol nájdený a potrestaný. Toto, čo sa udialo v našom prípade považujem za nenormálne.

 

Veď tí, čo majú pomáhať a chrániť nechránia slušných ľudí, ale úplne evidentne pomohli uniknúť zločincovi pred trestom. Toto by sa stávať nemalo.

 

Sám som zvedavý, ako celý prípad a pochybenia kompetentných dopadnú. Keďže však existujú dôkazy, že všetko bolo protizákonne a existuje rozsudok Okresného súdu, tak verím, že Generálna prokuratúra sa k celej veci postaví zodpovedne a vyvodí zodpovednosť voči tým, čo pochybili.

 

Žiada sa Vám ešte niečo povedať?

 

Som z celého postupu kompetentných orgánov zhnusený a to nie len ja, ale aj moji rodinní príslušníci.

 

Kladiem si otázku, či by okresný prokurátor alebo policajti postupovali rovnako, ak by sa takáto krivda a zlodejina stala ich matke, alebo ich rodinnému príslušníkovi?

 

Zamysleli sa vôbec niekedy nad tým, že človek, ktorého okradli sa nedožil spravodlivosti a podvodník unikol trestu vďaka nim? Konali by rovnako, ako v našom prípade aj v ich vlastnom prípade?

 

Čitatelia si nech si odpovedia sami. Ja už odpoveď poznám.

 

Na obrázku pozemky,
ktoré Ján Tutko predal nezákonne a bez súhlasu zastupiteľstva

 

 

Predávate, alebo kupujete? Pridajte bezplatne svoj inzerát.

Pridaj inzerát