Verejná súťaž - lukratívny pozemok v obci pri Domaši na predaj.

Dnes je utorok 23. apríla 2024, meniny má Vojtech a zajtra Juraj.

Do začitaku prázdnin ostáva 69 dní.

Vranovčanka Eva Lompartová stavia chatu na pláži v zátoke na Dobrej


01.02.2016 | Všetko bez potrebných povolení, na čierno a v rozpore s územným plánom obce Kvakovce. Za obeť jej už padlo ihrisko pre plážový volejbal, ktoré roky slúžilo verejnosti. Samospráva s vytrvalou čiernou stavebníčkou bojuje už  viac ako rok.

 

 

 

Prečítajte si príbeh o tom, ako sa Vranovská zbohatlíčka rozhodla v rozpore so zákonom postaviť si chatu v zátoke na Dobrej a je jej úplne jedno, že tým poškodí ostatných chatárov a ľudia sa nedostanú k vode. Na verejnosť unikli nahrávky, ktoré ukazujú, akým spôsobom sa mal obísť zákon, ukazujú vulgárne a agresívne správanie sa čiernej stavebníčky.  

 

Začiatok príbehu

Všetko začal vranovský kšeftár s pozemkami Slavomír Hermanovský. Tomu starostka Novej Kelče Mária Telepúnová lacno odpredala niekoľko lukratívnych obecných pozemkov na Novej Kelči, ktoré následne on ponúkal za podstatne vyššie ceny, na čom evidentne zarábal. To, čo mohla zarobiť obec zarobil on, ako súkromník.

 

Boli to rýchlo zarobené peniaze a ako sa hovorí, s jedlom rastie chuť. Pán Hermanovský sa rozhodol svoje obchodné aktivity rozšíriť aj do rekreačnej oblasti Domaša Dobrá. Za veľmi lacný peniaz od súkromného vlastníka odkúpil dve parcely v zátoke na Dobrej, ktoré sa nachádzali pod ihriskom pre plážový volejbal. 

 

Pozemky nemali veľkú hodnotu preto, lebo sa nachádzali v zóne, na ktorej sa podľa platného Územného plánu Kvakoviec  žiadna stavba realizovať nesmie. Pozemky majú slúžiť výlučne na šport a pláže pre chatárov a návštevníkov Dobrej tak, ako bolo zvyklosťou.

 

Foto, o ktoré pozemky sa jedná

 

 

 

Biznis za skoro 100 tisíc EUR

Z dvoch parciel, ktoré kúpil pán Hermanovský vznikli štyri pozemky, ktoré boli cez realitnú kanceláriu ponúkané na výstavbu chaty.  Vranovčanka Eva Lompartová kúpila od vranovského priekupníka Hermanovského jednu parcelu pri vode, na ktorej sa rozhodla postaviť si chatu.  Ostatné tri parcely boli aj naďalej ponúkané na odpredaj.

 

Kto je Eva Lompartová?

-          vdova po bývalom primárovi gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia vo VnT

-          majiteľka viacerých lekární

-          jej dcéra Eva Lompartová je gynekologičkou vo VnT

-          jej dcéra Ingrid Imrichová je zástupkyňou riaditeľa na ZŠ Dvojka vo VnT

-          jej zať Jozef Imrich je zástupca riaditeľa v detskom domove vo VnT

-          chváli sa kontaktmi na polícii a prokuratúre

-          je často agresívna a vulgárna

 

Ako bol celý biznis s pozemkami vymyslený?

Všetci účastníci kšeftu vedeli, že v zátoke na Dobrej sa stavať nesmie. Začali preto realizovať čiernu stavbu bez potrebných povolení. Asi sa spoliehali na bezzubý stavebný zákon, kontakty na polícii a prokuratúre, zaplatenie malej pokuty vo výške asi 800,- EUR. Jedným slovom, postavili by si na chatu na Dobranskej pláži a následne by ju dodatočne zlegalizovali. Ktovie, možno aj za nejaký dar tým správnym ľuďom.

 

Voľby v Kvakovciach zásadne zmenili situáciu

Nikto nečakal, že v Kvakovciach dôjde po voľbách k zmene a že zmena príde nečakane rýchlo.  Dňa 12. decembra 2014 zložil sľub nový starosta obce, čo skončilo útekom všetkých pracovníčok z obecného úradu a jeho následným zapečatením. Počítalo sa s tým, že starosta Ján Tutko odovzdá funkciu až 2. januára 2015. Panovalo presvedčenie, že Ústavný súd voľby v Kvakovciach vyhlási za neplatné a on sa vráti do funkcie starostu, no nestalo sa tak.

 

Dňa 16. decembra 2014 zahájili čiernu stavbu

Čierna stavebníčka Eva Lompartová a Slavomír Hermanovský sa snažili rýchlo využiť chaotickú situáciu na obecnom úradu a na ich pozemkoch sa začalo stavať bez povolení už štyri dni po zložení sľubu nového starostu a 8 dní pred Vianocami v roku 2014.

 

Keďže všetky pracovníčky z obecného úradu ušli, nový starosta Kapraľ bol ako sám tvrdil zaneprázdnený vybavovaním dokladov a prístupov do systémov všetkých poisťovní, daňového úradu a bánk. Ako uviedol, „bol som práve v zdravotnej poisťovni, keď som dostal telefonát od chatárov z Domaše, že na pláži kope nejaký bager základy. Ihneď som sadol do auta a utekal na Domašu riešiť problém“.

 

Telefonáty chatárov sa potvrdili. Na pláži sa realizoval výkop základov. Okrem iného sa zrealizovala na čierno elektrická prípojka aj prístupová cesta. Starosta vyzval stavebníkov, aby sa preukázali potrebnými povoleniami. Keďže ich nemali, vyzval ich na okamžité zastavenie stavebných prác. 

 

 Zahájenie prác na čiernej stavbe

 

 

Po Vianociach sa objavili na verejnosti inzeráty

Na realitných portáloch sa objavili inzeráty, ktoré ponúkali na predaj lukratívne pozemky v zátoke na Dobrej na výstavbu chát. Chatári upozornili obec na klamlivé inzeráty a starosta sa rozhodol, že bude konať.

 

Aby zistil zámer predávajúcich, zavolal ako záujemca na jednotlivé čísla. Realitní agenti mu prezradili, že na zakázanom území v zátoke na Dobrej sa chystá výstavba chát, že si majitelia vyberajú susedov a realitný agent ho informoval, akým spôsobom sa obíde platný stavebný zákon. Tiež si vypočul, ako agenti zavádzajú ľudí, že je všetko v súlade so zákonom. Na verejnosť unikli nahrávky týchto telefonátov.

 

  Ako sa mal obísť zákon? 

 

 

 Na pozemku si môžte robiť, čo chcete

 

 

Obec následne konala a upozornila ľudí, aby si overili informácie na obci pred tým, ako budú niečo kupovať. Zo strany realitných maklérov išlo o zavádzanie. Ceny, za aké boli pozemky ponúkané naznačujú, že samospráva zmarila p. Hermanovskému obchod veľkého rozsahu za desiatky tisíc eur.

 

Pokoj bol do jari 2015

Čierna stavebníčka Eva Lompartová sa vyjadrila, že si počká za rozhodnutím Ústavného súdu. Bola presvedčená, že voľby v Kvakovciach budú zrušené, lenže jej očakávanie sa nepotvrdilo.

 

Zať Evy Lompartovej dozerá na čiernu stavbu svojej svokry

Zástupca riaditeľa detského domova vo Vranove Jozef Imrich je zaťom Evy Lompartovej. Tento štátny zamestnanec začal čiernu stavbu jeho svokry dozorovať.

 

Na verejnosť uniklo video, na ktorom zať pani Lompartovej odmieta ukázať starostovi obce povolenie na práce, legitimizuje ho a tvrdí, že na všetko má súhlas od bývalého starostu obce.

 

Rozhodnutie o zastavení stavebných prác

Starosta obce nečakal a vydal rozhodnutie o okamžitom zastavení stavebných prác. Eva Lompartová sa vyhýbala kontaktu so samosprávou a zatajovala sa.

 

To, čo nedokázal Slovenský Stavebný zákon, to dokázala obyčajná Fábia

Tá sa pokazila priamo na vjazde na čiernu stavbu. Samospráva Kvakoviec ale aj chatári sú presvedčení, že to bol Boží zázrak, pani Lompartová hovorí o zákernom úmysle, ktorý jej zmaril realizáciu nepovolenej stavby.

 

Obec Kvakovce v tom čase vydala oficiálne stanovisko k Fábii v tomto znení:

„Obecná Fábia práve prechádzala okolo nepovoleného vjazdu na nepovolenú stavbu pani Lompartovej, keď jej zasvietila červená kontrolka. Aby nedošlo k poškodeniu obecného majetku, pracovník obce ihneď odstavil auto na kraji vozovky, uzamkol ho a odišiel preč. Do okna vyvesil oznam, že auto je pokazené a na odstránení poruchy sa intenzívne pracuje. Išiel zbierať odpadky okolo vody a kľúče od auta nešťastnou náhodou stratil vo vysokej tráve.“

 

Aj Vám to celé pripadá ako v blázinci?

Možno, ale faktom je, že úplnou náhodou sa stalo to, že Fábia bránila mechanizmom, aby sa dostali na stavbu a práce museli robotníci a stavebné firmy chtiac nechtiac na nepovolenej stavbe ukončiť.

 

Chatári na Dobrej ale aj starosta začali veriť tomu, že sa môže naozaj jednať o zázrak, lebo to, čo nedokázal Stavebný zákon dokázala obyčajná pokazená Fábia.

 

Následne sa na oknách Fábie z vnútornej strany objavil oznam v tom zmysle, že Vranovská zbohatlíčka Eva Lompartová si myslí, že môže všetko, stavia bez povolení a na čierno a že nepreberá poštu. Oznam tiež vyzýval chatárov, aby práce na čiernej stavbe fotili a posielali ich kontrolným orgánom.

 

Očití svedkovia incidentu tvrdia, že keď nápis na pokazenej Fábii zbadala Eva Lompartová, chytil ju záchvat zúrivosti a so svojou dcérou Ingrid začali nosiť z Domaše bahno a celú obecnú Fábiu zamazali blatom, aby nikto nevidel ten nápis na aute.

 

Okoloidúci chatári, ktorým nepovolená stavba ohrozuje prístup k vode chodili obecnú Fábiu umývať a Lompartová ju opätovne zamazávala blatom aj s jej dcérou.

 

Eva Lompartová so svojím zaťom Imrichom aj napriek Rozhodnutiu o zastavení čiernej stavby v nej pokračovali a dokončili oporný múr. Okoloidúcim Eva Lompartová vykrikovala, že na svojom pozemku si bude robiť to, čo ona sama chce. Podľa nej mal každý možnosť kúpiť si pozemok tak, ako ona.

 

Kvôli Lompartovej zasadalo obecné zastupiteľstvo

Starosta obce zvolal obecné zastupiteľstvo, ktoré sa zaoberalo správaním sa p. Lompartovej. Poslanci schválil celý rad opatrení, ako stavbu zastaviť. Jej bezohľadný zámer vytvára nebezpečný precedens a nenávratne by poškodil  zátoku na Dobrej.

 

Chatári aj návštevníci by prišli o prístup k vode. Medzi opatreniami boli napríklad aj také úlety, ako protest pred jej domom vo Vranove nad Topľou, protestný pochod cez mesto k primátorovi mesta, bilboardy, inzeráty a mnohé iné aktivity vedúce k zastaveniu jej nezákonného konania.

 

Nástup ťažkých mechanizmov

Bola Veľká noc a na chvíľu sa situácia upokojila. Od obecnej Fábie sa našli kľúče, poruchu sa podarilo odstrániť a automobil bol prevezený do obce. Pokoj však netrval dlho.  

 

Na pozemok nastúpili robotníci a mechanizmy, ktoré mali dokončiť bezpodmienečne terénne úpravy a pripraviť pozemok na privezenie chaty (bunky). Tá bola pripravená na prevoz v areály družstva u p. Hermanovského v Malej Domaši.

 

Eva Lompartová sa zatajovala,  podľa stanoviska obce nedvíhala telefóny, neodpovedala na sms správy. Pracovníci stavebnej firmy povedali, že dielo vykonávajú pre p. Lompartovú, ignorovali starostu obce, nevedeli sa preukázať žiadnym povolením.

 

 Ako nastúpili na stavbu stavebné firmy

 

 

Boží zázrak číslo 2. Na scénu prichádza Strážny biely anjel – obecná Felícia

Situácia s pokazeným autom sa opakovala. Tentoraz na vjazde k Lompartovej nedostala poruchu Fábia, ale obecná biela Felícia.  Bol to už druhý takýto prípad v poslednom období, preto automobilu začali chatári hovoriť  „Strážny biely anjel“ a ten vydržal na svojej pozícii skoro tri mesiace.

 

Privolala si na pomoc právnika

Obštrukcie. Aj tak sa dajú nazvať kroky, ktoré Eva Lompartová robila a robí. Pracovníci stavebného úradu chceli vykonať  stavebný dozor, ale p. Lompartová ich upovedomila, že musia počkať za právnikom a potom ich pustí na pozemok. Po príchode právnika sa nič nekonalo, na pozemok pracovníkov nevpustili a vyžiadali si písomnú pozvánku.

 

 Jozef Imrich - my nič nerobíme, my len prekladáme a skultúrňujeme

 

 

 Eva Lompartová a jej dve tváre, tá pred verejnosťou a tá ktorú nevidí každý

 

 

Po odchode pracovníkov stavebného úradu, právnika a starostu obce Eva Lompartová opäť veselo pokračovala v stavbe. Chatári opäť informovali obec, že v stavbe sa pokračuje aj napriek vydaným zákazom.

 

Keď tam starosta obce opätovne dorazil, aby zdokumentoval práce na stavbe a prítomných robotníkov, Eva Lompartová na neho niekoľko krát fyzicky zaútočila do oblasti hlavy a vulgárne mu nadávala. Ľudia o nej hovoria, že je žena dvoch tvári.

 

Jedna tvár je tá, ktorou sa prezentuje na verejnosti. Milá, usmievavá jemná a slušná dôchodkyňa rešpektujúca pravidlá. Jej druhou tvárou je bezohľadná, agresívna a vulgárna osoba, ktorá si myslí, že za peniaze sa dá kúpiť úplne všetko.

 

Oháňa sa kontaktmi na polícii a prokuratúre.  Jej snaha po postavení si chaty v zátoke na Dobrej je taká bezohľadná, že je ochotná pre to urobiť všetko a to aj za cenu, že koná protizákonne, poškodí ostatných a zamedzí verejnosti prístup k vode.

 

 Ako vyzerajú obštrukcie?

 

 

Čierna stavebníčka začala ťahať za kratší koniec

-          kvôli "Bielemu anjelovi" nemohla priviezť chatu na pozemok so žeriavom

-          začalo sa voči nej priestupkové konanie

-          voči Rozhodnutiu obce o zastavení prác sa odvolala a odvolanie prehrala

-          ohlásila výstavbu oplotenia – neúspešne

-          chcela zlegalizovať čiernu stavbu – neúspešne

-          hrozí jej pokuta za čiernu stavbu až do výšky 165 tis. EUR

-          hrozí jej vyvlastnenie pozemku vo verejnom záujme

 

Čo odhalila obyčajná Felícia – Biely strážny anjel?

Nie všetci štátni úradníci dozerajúci na zákonnosť v tejto krajine sú stotožnení s tým, že Vranovčanka Eva Lompartová nemôže dokončiť a zlegalizovať svoju čiernu stavbu.

 

Má to viacero príčin. Poznajú sa, sú rodinne previazaní, alebo za to možno niečo majú. Možno ich všetkých oklamala s cieľom dosiahnuť svoje. Postaviť si chatu bez povolení, dodatočne ju zlegalizovať a drzo obísť zákon aj územný plán obce, ktorý chráni slušných chatárov a návštevníkov Dobrej pred úplným zastavaním a zamedzením prístupu k vode. 

 

Hľadali sa preto spôsoby, ako samosprávu v obci Kvakovce vydierať s cieľom dosiahnuť kladné rozhodnutie v kauze Lompartová, ale aj  iných súdnych sporoch, v ktorých je obec zainteresovaná a ide v nich o stovky tisíc EUR.

 

Mnohí vo Vranove nad Topľou nepoznajúc skutočnú pravdu, chránia Evu Lompartovú, ktorá umne využíva masku nevinnej a slušnej dôchodkyne. Pod touto maskou tvrdo smeruje Eva Lompartová k naplneniu svojho egoistického zámeru na úkor všetkých.

 

Domaša tento rok oslávi 50 rokov od svojho vzniku a za tento čas slúžila všetkým. Každý, kto chráni Evu Lompartovú by si mal uvedomiť, že zároveň vytvára lavínový precedens, ktorý zamedzí prístupu k vode všetkým budúcim generáciám, vrátane jeho vlastných detí a vnúčat.

 

Predávate, alebo kupujete? Pridajte bezplatne svoj inzerát.

Pridaj inzerát