Verejná súťaž - lukratívny pozemok v obci pri Domaši na predaj.

Dnes je piatok 19. apríla 2024, meniny má Jela a zajtra Marcel.

Do začitaku prázdnin ostáva 73 dní.

Logistika pomoci pre Ukrajincov postihnutých vojnou, ktorí sú ubytovaní na Domaši


28.02.2022 | Obce v okolí Domaši registrujú stovky miest na ubytovanie. Mnoho ľudí aj majiteľov ubytovacích zariadení poskytli svoje priestory zdarma, ubytovne sa postupne zapĺňajú ľuďmi. Ako môžete pomôcť?

 

 

Momentálne čelíme takzvanej prvej vlne utečencov. Sú to ľudia, ktorí ušli pred vojnou a bombardovaním. Majú však konkrétny cieľ v Európe. Potrebujú sa dať dokopy, osprchovať, vyspať najesť a doplniť zásoby. Najväčším problémom je v čase zimy ubytovanie niekde v teple.

 

Obec Kvakovce preto zriadila transparentný účet. Tento účet je verejný, budú na ňom zverejnené všetky Vaše dary aj príspevky, ale aj úhrady, čo sa za dané peniaze nakúpi pre ľudí. Budete tak presne vidieť, čo sa s danými peniazmi urobí.

 

Obecný úrad preto vyzáva chatárov aj obyvateľov z doliny, aby prispeli na transparentný účet sumou, akú uznajú za vhodné. Aj jedno euro dokáže pomôcť rýchlo, efektívne a cielene.

 

číslo transparentného účtu na pomoc Utečencom z ukrajiny na Domaši

 

 SK 25 0900 0000 0051 8803 5338

 

 Za vašu pomoc a vlnu solidarity vám v mene ľudí, ktorí pomoc potrebujú ďakujeme.

 


Cez Domašu Dobrú prešlo cez víkend približne 90 osôb, ktorí prespali a išli ďalej. Postupne však už aj prichádzajú ľudia, ktorí nemajú kde ísť. Chata Korzár je napríklad úplne plná žien a detí, je tam iba jeden muž, dôchodca. Takýchto prípadov je viac. Preto sa o nich potrebujeme postarať. Majiteľ chaty dokonca zakúpil práčku, aby si mali kde vyprať prádlo, v ktorom boli aj štyri dni.

 

Volajú nám stovky ľudí, že chcú pomôcť s oblečením, potravinami a vlna solidarity je naozaj obrovská.

 

Aby sme dokázali skutočne pomáhať, musíme namieriť pomoc zmysluplne a efektívne. Nie je problém dať na internet požiadavky ako potrebujeme plienky, múku, vodu, chlieb a podobne, ale môže sa stať a určite by sa tak stalo po skúsenosti z iných miest, že ľudia nám zrazu donesú naraz 1000 kg. múky práve kvôli veľkej vlne solidarity a my nebudeme vedieť čo s ňou.

 

Ako máme vymyslenú logistiku pomoci?

Aj keď máme databázu rekreačných chát, ktoré majitelia poskytli, najprv ubytovávame ľudí na ubytovniach. Je to kvôli zabezpečeniu stravy, hygienických potrieb a podobne. Vieme im takto jednoduchšie a rýchlejšie pomôcť.

 

Ak príde rodina, ktorá nemá kde ísť, začíname riešiť ich umiestnenie na dlhšiu dobu. Zatiaľ máme takýto prípad jeden. Postupne však budú pribúdať.

 

To isté platí aj o zabezpečení stravy a hygienických potrieb pre týchto ľudí.

 

Čo je dôležité na zabezpečenie pomoci pre utečencov?

 

Hygienické potreby

Niektorí ľudia majú svoje z domu, iní si v panike pred bombardovník nestihli zobrať nič. Práve preto sa ich pýtame, čo potrebujú a snažíme sa im to zakúpiť. Ide o zubné pasty, mydlo, detské plienky, dámske hygienické vložky a podobne.

 

Pranie oblečenia a obliečok

Mnohí ľudia majú vlastné oblečenie, preto im vieme zabezpečiť pranie. To isté sa týka posteľného prádla, lebo ak niekto potrebuje len prespať a pokračuje ďalej, zatiaľ je to drvivá väčšina, tak potrebujeme zabezpečiť pranie posteľnej bielizne.

 

Potraviny

Podľa zloženia ľudí im zabezpečujeme stravu. Kupujeme vodu, chlieb, párky, vajíčka a podobne, aby neostali o hlade a smäde, poprípade niečo uvaríme.  Matky, ktoré sú s deťmi potrebujú sunár, výživu.

 

Šatstvo

Zatiaľ daní ľudia nepotrebovali šatstvo.

 

Internet

Internet je jedinou možnosťou, ako sa títo ľudia vedia spojiť s rodinami, čo ostali na Ukrajine. Nachádzajú sa v EÚ, sú to roumingové hovory, nemaú peniaze na internet ani na telefón. Niektoré ubytovne internet majú, na iné sa ho snažíme zabezpečiť.

 

Energie

Najdrahšie na pomoci sú energie, pretože ubytovne je potrebné vytopiť, je zima. S majiteľmi ubytovní sme sa dohodli, že im budeme refundovať náklady na energie. Kto pomáha, nemôže byť stratoví a celé bremeno pomoci na ňom. Na takéto dočasné ubytovnie sa nevzťahuje zatiaľ žiadny príspevok.

 

Žumpy

Rovnakým problémom je vytiahnutie žúmp, nakoľko na Domaši nie je kanalizácia.

 

Ako môžete efektívne pomôcť?

Práve kvôli logistike a adresnosti nemá význam, aby ste niečo kupovali a nosili, lebo nevieme efektívne regulovať dané množstvo vecí aj ich štruktúru. 

 

Masovým nákupom s množstvom vecí čelia rôzneho druhu už všetky zberné miesta na hraniciach. Preto je dôležité si uvedomiť, že skutočná pomoc musí byť adresná, rýchla, efektívna a nesmie sa ňou plytvať.

 

Efektívnejšie je preto, že obecný úrad a dobrovoľníci budú kupovať veci ľuďom v núdzi podľa potreby a zabezpečovať plynulú  a rýchlu pomoc pre tých, čo to naozaj potrebujú.

 

Ak prispejete povedzme sumou dva eurá, je to efektívna a presne cielená pomoc, lebo za tieto dva eurá vieme v prípade potreby kúpiť chlieb a rožky presne v počte, ktoré potrebujeme pre utečencov z Ukrajiny a ničím sa nebude plytvať. To isté platí o iných veciach vrátane energií, ktoré sú asi najväčším problémom.

 

Obec Kvakovce preto zriadila transparentný účet. Tento účet je verejný, budú na ňom zverejnené všetky Vaše dary aj príspevky, ale aj úhrady, čo sa za dané peniaze nakúpi pre ľudí. Budete tak presne vidieť, čo sa s danými peniazmi urobí.

 

Obecný úrad preto vyzáva chatárov aj obyvateľov z doliny, aby prispeli na transparentný účet sumou, akú uznajú za vhodné. Aj jedno euro dokáže pomôcť rýchlo, efektívne a cielene.

 

stav transparentného účtu môžete sledovať tu:

 

www.transparentneucty.sk/#/

 

 Za vašu pomoc a vlnu solidarity vám v mene ľudí, ktorí pomoc potrebujú ďakujeme.

 

 

 

 

 

 

Predávate, alebo kupujete? Pridajte bezplatne svoj inzerát.

Pridaj inzerát