Reportáž - situácia s vodou kritická - sezóna ohrozená

27.03.2012

Vodná hladina v Domaši sa po zime dostala na úroveň, akú mala na jeseň v roku 2011 a situácia je kritická. Dnes sa dá s istotou povedať, že letná turistická sezóna na Domaši je v ohrození. Na problém sme sa pozreli podrobnejšie.

 

 

V minulom roku sa na jar Domaša naplnila, no vypúšťaním 4,9 m3/s bola sezóna v rekreačnej oblasti Valkov od polovice leta zmarená. Tento rok po zime má Domaša približne takú úroveň vodnej hladiny, akú mala na začiatku jesene 2011, kedy už bola situácia veľmi kritická. Opäť má dôjsť k prehodnoteniu vypúšťania, pričom sú signály, že má dôjsť k zmene zo súčasných 2,5 m3/s na opäť 4,9 m3/s. Ak k tejto zmene dôjde, môžeme s istotou povedať, že bez povodní bude letná turistická sezóna zmarená.

 

Dva príčiny problémov

 

Problém má 2 príčiny. Prvou príčinou je extrémne dlhodobé sucho, čo je objektívna príčina dnešného stavu. Druhou vážnejšou príčinou je zlý manipulačný poriadok priehrady a nehospodárne vypúšťanie vody z Domaše. Počasie sa ovplyvniť nedá, ale manipulačný poriadok áno. Každý rozumný gazda s vodou vo vlastnej studni v čase sucha šetrí, iba Domaša bola dlho výnimkou a vypúšťala sa tak, ako keby žiadne sucho nebolo.

 

Všetko zlé, je na niečo dobré

 

Kritický stav na Domaši donútil vodohospodárov, ale aj Krajský úrad životného prostredia konať a dočasne zmenili manipulačný poriadok, aj keď sa tejto skutočnosti bránili. V decembri 2011 sa rozhodlo o znížení objemu vypúšťanej vody z 4,9 m3/s na 2,5 m3/s. Toto rozhodnutie spomalilo pokles vodnej hladiny v Domaši a aj vďaka tomuto rozhodnutiu sa Domaša na jar naplnila aspoň a úroveň jesene 2011.

 

Čo tvrdili pred zmenou manipulačného poriadku?

 

Podľa tvrdení vodohospodárov a Krajského úradu životného prostredia nebolo možné zmeniť objem vypúšťanej vody, lebo by to vážne nabúralo ekosystém na dolnom toku Ondavy. Dokonca sa hovorilo o ekologickej katastrofe.

 

Ako odôvodnili zníženie vypúšťania?

 

Krajský úrad a vodohospodári argumentovali, že v zime je možné znížiť vypúšťanie vody, lebo v zimných mesiacoch sa voda okysličuje ináč, ako je tomu v lete. Logicky však vzniká otázka: Prečo nešetria vodou každú zimu, ale vypúšťajú 4,9 m3/s? Prečo neprispôsobia manipulačný poriadok novým okolnostiam?

 

Čo sa naplno ukázalo?

 

Vodohospodári, ale aj Krajský úrad životného prostredia do veľkej miery zapríčinili stav, v akom sa Domaša dnes nachádza. Uplynulé mesiace naplno ukázali, že sa žiadna ekologická katastrofa na dolnom toku Ondavy nekonala.

 

Opäť budú prehodnocovať

 

Dňa 29. marca by sa podľa našich informácií malo konať stretnutie na Krajskom úrade životného prostredie s cieľom vyhodnotiť situáciu a opäť prehodnotiť zmenu manipulačného poriadku. Máme informácie, že sú tlaky na návrat k vypúšťaniu vody z Domaše v objeme 4,9 m3/s. O výsledkoch rokovania vás budeme informovať.

 

Zátoka na Dobrej - jeseň 2011

 

Jeseň 2011 - zátoka Dobrá - pohľad z mosta 

 

Zátoka na Dobrej - jar, 27. marca 2012

 

 27. marec 2012 - zátoka Dobrá - pohľad z mosta