Verejná súťaž - lukratívny pozemok v obci pri Domaši na predaj.

Dnes je piatok 26. apríla 2024, meniny má Jaroslava a zajtra Jaroslav.

Do začitaku prázdnin ostáva 66 dní.

Obec zakázala predaj podnikateľskému subjektu Stanislav Hricko


08.07.2015 | Obecný úrad v Kvakovciach vykonal v dňoch 4. a 5. júla kontrolu u podnikateľa Stanislava Hricka, ktorý nemal povolenie obce na predaj.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vysvetlenie ohľadom zákazu pre podnikateľský subjekt Stanislav Hricko

Je dôležité uviesť, že obec Kvakovce má záujem podporovať podnikateľov v ich činnosti, najmä ak sa snažia investovať do rozvoja cestovného ruchu. Podnikateľský subjekt Stanislav Hricko nie je problémom preto, že chce podnikať, ale preto, že nerešpektuje žiadne pravidlá a vytvára anarchiu v území.

 

Príbeh podnikateľského subjektu Stanislav Hricko

Na území obce Kvakovce v rekreačnej oblasti Domaša Dobrá začal v roku 2011 pôsobiť podnikateľ Stanislav Hricko. Nerešpektoval pravidlá a začal závazdať totálnu anarchiu.

 

Najprv v rozpore s územným plánom obce a bez potrebných povolení realizoval terénne úpravy, vyrúbal stromy v zátoke na Dobrej, zmenil odtokové pomery v území, zasypal obecné odvodňovacie rigoly, ktoré sa v dôsledku toho začali zanášať, ohrozil stabilitu miestnej komunikácie a podobne. Stavba mu bola zastavená, neskôr pokračoval s výstavbou dreveného baru a prístrešku.

 

Drevený "stánok" napojil na vodu a elektrickú energiu, do dnešného dňa obec Kvakovce nemá vedomosť o tom, aby niekomu predložil nejaké revízne správy z objektu.

 

V roku 2014 anarchia pokračovala. V priekope nad drevenou stavbou p. Hricka sa začala stavať ďalšia, v poradí už druhá drevená búda bez potrebných povolení, a to dokonca v ochrannom pásme vysokého napätia, v rozpore s platnými normami.

 

Keď podnikateľ spustil predaj, začal chatársku verejnosť otravovať diskotékami do skorého rána, opäť bez povolení a do strediska priniesol nepriadok. Neexistencia sociálnych zariadení v nepovolenej prevádzke zapríčinila, že v jej okolí a v okolí rekreačných chát sa množili výkaly a neporiadok.

 

Pod stavbou a v jej okolí sú rôzne trativody, ktoré končia vo vodnej nádrži Veľká Domaša a toto je neprípustné.

 

Okrem toho podnikateľ pán Hricko neplatí obci Kvakovce za vývoz odpadu. Odpad, ktorý tvorí aj jeho nepovolená prevádzka platí každý jeden chatár.

 

Chatári si oprávnene kladú otázku. Čo je toto za podnikanie? Neplatí obci za vývoz odpadu, nemá povolenie obce na predaj, podniká aj napriek vydanému zákazu, nemá súhlas hygieny a mnohé iné potrebné povolenia.

 

Pán Hricko tvrdí, že svoj odpad odváža preč, avšak fotografie naznačujú niečo iné. Takto to vyzeralo v okolí nepovolenej prevádzky po skončení prvého predajného víkendu v mesiaci jún. 

 

 

 

 

Na obrázku v pozadí nová búda postavená pod vysokým napätím

bez povolení v roku 2014

 

 

Subjek neplatí obci za vývoz odpadu. Tvrdí, že ho odváža preč. Takto to vyzerá v praxi. 

 

 

Obec začala konať

Stanislav Hricko bol na jar tohto roku ako vlastník pozemku oslovený starostom obce Kvakovce, aby si dal veci do poriadku a zo strany vedenia obce bola niekoľko krát vyvíjaná snaha nájsť riešenie. Dokonca mu bola ponúknutá možnosť, že obec od neho pozemok odkúpi a zriadi na ňom verejnú pláž, ak nemá záujem veci riešiť a investovať.

 

Pán Hricko kládol neprimerané finančné nároky a celú záležitosť nechcel nijako riešiť.

 

Predával bez sociálnych zariadení

S nástupom horúcich dní podnikateľský subjek Stanislav Hricko opäť ako po iné roky otvoril nepovolenú prevádzku a to nie len bez povolení obce, ale aj bez povolení ostatných štátnych orgánov.

 

Na jednej strane sú podnikatelia, ktorí museli splniť všetky podmienky a prísne hygienické kritériá, pričom za omrvinky dostávajú poukty od štátnych orgánov. Na strane druhej je tu podnikateľský subjekt Stanislav Hricko, ktorý nesplnil nič a vytvára akýsi "štát v štáte".

 

Subjekt predával bez existencie sociálnych zariadení a ľudia z pláže boli posielaní na toalety do tých okolitých zariadení, ktoré majú riadne povolenú prevádzku. Nie jeden zákazník vykonal potrebu v okolí rekreačných chát, ktoré sú v blízkosti nepovolenej prevádzky.

 

Poslankyňa obecného zastupiteľstva Ing. Katarína Švecová, ktorá sa zúčastnila kontroly  hovorí o totálnej drzosti. Je to podľa nej nefér voči všetkým chatárom a podnikateľom, ktorí poctivo splnili podmienky. Kladie si otázku, prečo by chatári mali platiť aj za odpad, ktorý produkujú zákazníci podnikateľského subjektu Stanislav Hricko?

 

Posledný víkend otvoril opäť bez potrebných povolení a súhlasov

Obec Kvakovce v sobotu 4. Júla vykonala kontrolu, kde sa zistilo, že podnikateľský subjekt stanislav Hricko nemal povolenie obce Kvakovce na ambulantný predaj, ale nemal ani súhlas Regionálneho úradu verejného zdravotníctva, aby predával jedlo a nápoje.

 

Nesplnil si tiež ohlasovaciu povinnosť voči obci Kvakovce pre výpočet poplatkov za vývoz odpadu. Prevádzka nebola nijako označená.

 

Okrem toho, subjekt nemá sociálne zariadenia. Prevádzka bufetu nie je skolaudovaná a teda nie je vôbec uvedená do prevádzky. Verejnosť je ohrozená z pohľadu bezpečnosti, ale aj z pohľadu hygieny, keďže sa predáva jedlo, na ktorého predaj nemá podnikateľ súhlas Regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Vystavuje teda svojich zákazníkov riziku.

 

Keďže podnikateľský subjekt Stanislav Hricko predával výrobky a a poskytoval služby bez povolenia, vystavil sa riziku udelenia pokuty zo strany obce vo výške do 17.000 EUR. Uožňuje jej to zákon č. 178/1998 Zb.

 

Vydanie zákazu predaja

Obec Kvakovce po vykonaní kontroly vydala opatrenie, ktorým zakázala subjektu predaj výrobkov a poskytovanie služieb na území obce. Opatrenie bolo subjektu doručené, voči opatreniu neboli podané námietky a preto je právoplatné. Vydané opatrenie podľa zákona nemalo odkladný účinok.

 

Podnikateľský subjekt po vydaní opatrenia neprestal s predajom, ale aj napriek vydanému opatreniu sa opýtal orgánov dozoru, čo im môže ponúknuť a pokračoval v predaji aj naďalej až do utorka.


Obec podrobne zdokumentovala porušovanie zákazu zo strany podnikateľstkého subjektu aj napriek vydanému zákazu. Existuje celý rad bločkov z každého dňa, ako aj fotodokumentácia.

 

Problém má aj občan Stanislav H.

Problému sa vystavil nie len podnikateľský subjekt, ale aj občan Stanislav H. Zriadil TOTIž trhové miesto na svojom pozemku bez povolenia obce na jej území. Na tomto pozemku už nie občan Stanislav H, ale podnikateľský subjekt Stanislav Hricko predával výrobky a služby, preto sa za tento priestupok občan Stanislav H. vystavil riziku udelenia pokuty za priestupok vo výške do 8.000 EUR.

 

Pokuta v hornej hranici

Obec Kvakovce sa snažila vzniknutý problém riešiť už v jari. Podnikateľ si mohol dať veci včas do poriadku, namiesto toho sa rozhodol  postupovať úplne vedome v rozpore s platnými pravidlami a pokračovať v anarchii.

 

Aj preto budú udelené pokuty pre podnikateľský subjekt Stanislav Hricko zo strany obce v hornej hranici sadzby, ale to platí aj v prípade priestupku pre občana Stanislava H.

 

Obec okrem pokút prijala celý rad ďalších opatrení

V platnosti sú nové VZN, ktoré by mali upravovať pravidlá na území obce Kvakovce a v rekreačnej oblasti Domaša Dobrá. VZN č. 1 usmerňuje ekonomickú činnosť na území obce, VZN č. 2 upravuje prevádzkový čas, VZN č. 3 upravuje ambulantný predaj na území obce.

 

Po novom už napríklad nestačí ohlásiť obci prevádzkový čas, ako tomu bolo doteraz, keď si každý určoval čas, ako chcel. Obec prevádzkový čas potvrdí, alebo vydá nesúhlasné stanovisko. Rovnako musí byť povolený každý predaj a každá prevádzka na území obce zo strany obce Kvakovce.

 

Začali konať aj štátne orgány

Keďže podnikateľský subjekt nerešpektuje ani rozhodnutia štátnych orgánov, začali aj tieto vo veci konať a prijímať opatrenia proti nepovolenej prevádzke.