Verejná súťaž - lukratívny pozemok v obci pri Domaši na predaj.

Dnes je piatok 26. apríla 2024, meniny má Jaroslava a zajtra Jaroslav.

Do začitaku prázdnin ostáva 66 dní.

Na Dobrej reálne hrozí, že sa unikátna zátoka zastavia chatami


11.09.2014 | Chatári a rekreanti z rekreačnej oblasti Domaša Dobrá sú v ohrození. Vznikla reálna hrozba, že sa celá zátoka na Dobrej zastavia chatami a verejnosť sa nedostane k vode. Celý odporný a bezcharakterný biznis s pozemkami sa deje s vedomím Kvakovskej samosprávy, ktorá nekoná tak, ako by konať mala. Kšeftár z Novej Kelče rozbehol aktivity aj na Dobrej. Čítajte ďalej.   

 

Komunálna mafia cielene a dlhodobo likviduje kedysi obľúbenú rekreačnú oblasť. Posledný prípad je ukážkovým príkladom netransparentného konania v samospráve.

 

Na obrázku: Zátoka na Dobrej

 

 

 

Z Novej Kelče na Dobrú

 

Tento týždeň sme písali o tom, ako sa kšeftuje s pozemkami v obci Nová Kelča. Kupec Slavo "kšeftuje" so starostkou Máriou Telepúnovu, ktorá mu lacno a bez súťaže predala už šesť obecných pozemkov. 

 

Tieto lacno nakúpené pozemky obratom pán Slavo predáva za niekoľko násobne vyššie ceny ďalej. Obec prichádza o obrovské peniaze a pán Slavo zarába s vedomím pani starostky na úkor všetkých ľudí. Či sa so ziskom delí aj s niekým iným, to môžeme len hádať.

 

Link na článok o "kšeftoch" Telepúnovej tu:

 

www.domasacity.sk/sk/uvod/clanok/ksefty-starostky-novej-kelce-naberaju-na-obratkach

 

"Kšeftovanie" v Novej Kelči a rýchle zárobky začali chutiť a tak pán Slavo rozšíril svoje aktivity aj do rekreačnej oblasti Domaša Dobrá.

 

Na Dobrej vzniká „kšeft“ podobného charakteru

 

Kým na Novej Kelči to funguje tak, že pán Slavo lacno kúpi od obce a obratom drahšie predáva, na Dobrej je "kšeft" vymyslený podobne, lenže tu hrá samospráva Kvakoviec inú rolu.

 

Ján Tutko v minulosti rozpredal už skoro všetky pozemky z obce a tak pán Slavo nemá od obce čo kúpiť. Tu je ale vymyslený iný druh biznisu.

 

Stavanie v zónach, ktoré sú určené v Územnom pláne obce Kvakovce na pláže pre návštevníkov Domaše a chatárov - jedným slovom pláže pre ľudí.

 

Pointa celého biznisu spočíva v tom, že na týchto pozemkoch sa stavať podľa platného Územného plánu obce nesmie, ale ono sa na nich s výstavbou nenápadne začína.

 

Čo hovorí územný plán Kvakoviec?

 

Približne v roku 2008 obecné zastupiteľstvo v Kvakovciach schválilo Územný plán, ktorý mal v zátoke na Dobrej zachovať akési „Status quo“. Bolo to na podnet zo strany chatárov v obecnom zastupiteľstve. 

 

Územný plán mal ochrániť návštevníkov Domaše ale aj chatárov pred tým, aby sa celá zátoka zastavala stavbami. Jedným slovom, územný plán chráni ľudí, aby sa mohli v budúcnosti dostať k vode. Systém ochrany ľudí je dvojstupňový. 

 

Prvý stupeň ochrany ľudí - žltá farba

 

Zóny v zátoke na Dobrej a okolo vody sú zakreslené žltou farbou, ktorá je špecifikovaná ako plocha športu. Na týchto zónach sa môžu stavať športoviská. 

 

Druhý stupeň ochrany ľudí - červená čiara

 

Okrem žltých plôch bola vymedzená aj hranica zastavaného územia obce, ktorá je v mapovom podklade Územného plánu vyznačená červenou čiarou, ktorá je prerušovaná bodkamii. Táto čiara je „posvätná“ a za ňou sa nesmú zriaďovať vôbec  žiadne stavby.

 

Dôkaz: klikateľný územný plán mapa a legenda: 

 

 

 

Čo sa udialo?

 

Priekupník Slavo si vyhliadol pozemky v zátoke na Dobrej, ktoré sú Územným plánom obce určené pre verejné pláže a sú za tzv. červenou čiarou. Ako sme už uviedli, tieto plochy majú slúžiť verejnosti a výstavba na nich je neprípustná. 

 

Keďže sa nejedná o stavebné pozemky, logicky tieto pozemky nemajú skoro žiadnu hodnotu.

 

Pán Slavo tieto pozemky od ľudí vykúpil za veľmi lacný peniaz odhadom okolo 5,- EUR za jeden meter štvorcový. Ľudia mu svoje rodinné dedičstvo predali s vedomím, že sa na ich pozemkoch stavať nebude môcť.

 

Dôkaz: klikateľná mapa pozemkov pána Slava:

 

 


Dôkaz: klikateľný List vlastníctva pána Slava z jari 2014:

 

 

 

Pán Slavo lacno kúpil a začal ponúkať na výstavbu

 

Následne začal pán Slavo tieto lacno kúpené pozemky v zátoke na Dobrej podobne ako na Novej Kelči ponúkať cez inzerát ako pozemky vhodné na výstavbu za 40,- až 50,- EUR za štvorák. Podľa našich informácií je predaj niektorých parciel na spadnutia, ak sa tak už nestalo.

 

Záujemcom o kúpu tvrdí, že podľa neho sa na týchto pozemkoch stavať dá a obec mu všetko povolí.  Ako je takéto tvrdenie možné, keď Územný plán Kvakoviec hovorí jasnou rečou?

 

Klikateľný obrázok: prehľadná situácia

 

 

Obec pod vedením Jána Tutka nekoná. Je to úmysel?

V zátoke na Dobrej sa v strede letnej turistickej sezóny začalo na pozemkoch pána Slava s výstavbou cesty a oplotenia. Mimochodom, jedná sa o pozemky, na ktorých je ihrisko pre plážový volejbal.

 

Na obrázku: cesta k budúcim chatám?

 

 

Na obrázku: výstavba oplotenia

 

 

 Začiatok likvidácie ihriska pre plážový volejbal

 

 

 

Pán Slavo ponúkal pozemky viacerým záujemcom s tým, že sú vhodné na výstavbu chaty resp. bungálova a takto prispôsobil aj rozparcelovanie.

 

Obec pod vedením Jána Tutka záhadne nekoná. Ľudia sa v budúcnosti v zátoke na Dobrej nemusia vôbec dostať k vode, ale to Jána Tutka podľa všetkého asi nijako nezaujíma.

 

Nech si každý odpovie sám na otázku: Prečo Ján Tutko nekoná? Je za tým Tutkova neschopnosť? Korupcia? Nevedomosť? Nemá zmysel ďalej špekulovať, možností je naozaj veľa a každý si vyberie to svoje. 

 

Na obrázku: Ján Tutko - starosta Kvakoviec

 

 


 

Prepojenia pána Slava na Kvakovskú samosprávu

 

Nečinnosť Jána Tutka môže mať viacero príčin. Jednou z nich môže byť aj tá skutočnosť, že pán Slavo zamestnával manželku obecného poslanca pána Dupaľa. Či je toto prepojenie jedným z ďalších dôvodov nečinnosti obce, to môžeme len hádať. 

 

V čom je teda pointa kšeftu?

 

Viacerí chatári z Dobrej podozrievajú Jána Tutka, že sa s pánom Slavom dohodol na nečinnosti. Práve to nebráni pánovi Slavovi stavať v strede letnej turistickej sezóny v zónach, na ktorých sa stavať nesmie.

 

Pán Marek z neďalekej chaty hovorí: Povolenie mu síce oficiálne Tutko nevydá, ale nechá ho stavať na čierno v rozpore s územným plánom. Pred chatármi hrá Tutko divadlo, že nemôže nijako zasiahnuť a za ten čas pán Slavo, respektíve jeho klienti na čierno postavia stavbu na mieste, kde sa stavať v žiadnom prípade nesmie. Špinavosť a hnus, rozčúlene dodáva pán Marek (meno je pozmenené) na záver.

 

Jánovi Tutkovi tento stav môže vyhovovať

 

Ján Tutko podobným "kšeftom" veľmi dobre rozumie. V minulosti ako starosta rozpredal pozemky v kempingu na Dobrej za veľmi lacný peniaz. Následne ich jeho poradca a zamestnanec obratom ponúkal za štvornásobne vyššie ceny na výstavbu chát a pri čine bol prichytený skrytou kamerou.

 

Ján Tutko v roku 2006 prišiel o starostovskú stoličku a pozemky, ktoré on v minulosti lacno odpredal boli v Územnom pláne následne zahrnuté tiež do zóny, v ktorej sa stavať nesmie, čo je možno nevyhovujúce.

 

 Klikateľný obrázok:

približné pozemky, ktoré Ján Tutko odpredal v minulosti

 

 

Aj toto je možno dôvodom, prečo Ján Tutko nekoná aj v prípade pána Slava tak, ako by konať mal. Jeho nečinnosť vytvára precedens, ktorý sa môže v budúcnosti hodiť.

 

Ide o charakter celej Domaše

 

Komunálna mafia a korupcia v samospráve ničí celú rekreačnú oblasť Domaše. Výstavba na zakázaných zónach, kšefty s pozemkami, vytváranie korupčného prostredia a nečinnosť tých, ktorí konať majú zamedzia v budúcnosti úplne prístup verejnosti k vode a zničia kedysi obľúbenú rekreačnú oblasť.

 

No a potom už chýba len krôčik k absolútnemu chaosu, s ktorým sa bude veľmi ťažké v budúcnosti vysporiadať. 

 

Klikateľný letecký obrázok zátoky na Dobrej

Bude takýto pohľad už minulosťou?

 

 

 

 

Prípad pozorne sledujeme. 

Predávate, alebo kupujete? Pridajte bezplatne svoj inzerát.

Pridaj inzerát