Verejná súťaž - lukratívny pozemok v obci pri Domaši na predaj.

Dnes je piatok 26. apríla 2024, meniny má Jaroslava a zajtra Jaroslav.

Do začitaku prázdnin ostáva 66 dní.

Obec Nová Kelča má ihrisko v cene štyroch rodinných domov v obci


27.05.2014 | Starostka obce Nová Kelča Bc. Mária Telepúnová dlhé obdobie nezverejňovala skoro žiadne informácie v súvislosti s hospodárením obce pod jej vedením. Záujem o jej pôsobenie na obecnom úrade vzbudil až škandalózny prevod lukratívnych pláží na Domaši z vlastníctva obce na súkromníka. Dôkazy, ktoré vyplávali na povrch sú zarážajúce. Čítajte ďalej. 

 

 

Príčina úpadku Domaše

O príčinách úpadku Domaše sa napísalo už veľa článkov. Hlavná príčina úpadku však spočíva v doslovnom "tunelovaní obecného majetku" na úrovni miestnych samospráv v okolí Domaše.

 

Chatári a rekreanti platia obciam nemalé dane a poplatky a tieto peniaze sa v dedinách strácajú v neprehľadnej štruktúre a "odtekajú" z obecných účtov cez rôzne predražené dodávky a služby. 

 

Po problémoch v Kvakovciach a Holčíkovciach vyplávali na povrch problémy aj v obci Nová Kelča. 

 

Prevod pláží upozornil na problémy v Novej Kelči

Škandalózny prevod rozsiahlych pláží vybudovaných z eurofondov z vlastníctva obce Nová Kelča na súkromníka je len povestnou "čerešničkou na torte".  Verejnosť doteraz nemala ani tušenie, čo sa v malej dedinke s 350 obyvateľmi deje.

 

Informácie, ktoré vyplávali na povrch a ktorými disponuje Združenie chatárov a rekreantov Domaše a ktoré máme k dispozícii aj my sú naozaj zarážajúce. Všetky tieto informácie sa budeme snažiť zrozumiteľnou formou spracovať a postupne ich budeme zverejňovať. 

 

Starostka sa odmlčala

Združenie chatárov a rekreantov Domaše žiadalo starostku Novej Kelče Bc. Máriu Telepúnovú o zvolanie stretnutia, na ktorom by chatárom, rekreantom a rybárom vysvetlila zrýchlený prevod pláží z vlastníctva obce do vlastníctva súkromníka. Pripomeňme, že starostka zaplatila aj zrýchlený vklad do katastra nehnuteľností.

 

Podpredseda združenia Mgr. Milan Petrík navrhol pani starostke dva termíny, ktoré jej nevyhovovali.

 

Pani starostka Mária Telepúnová navrhla termín stretnutia sama a malo sa uskutočniť uplynulý víkend, t.j. v sobotu, 24. mája 2014.  Žiadne stretnutie ale starostka nezvolala a všetko prešla mlčaním. Aj jej kontroverzné správanie a mlčanie veľa naznačuje. S takýmto správaním sa však združenie v žiadnom prípade neuspokojí. 

 

Kto je Bc. Mária Telepúnová? 

Starostkou obce Nová Kelča je už druhé volebné obdobie Bc. Mária Telepúnová. Obec  má približne 350 obyvateľov. Do jej katastra patrí rekreačná oblasť Domaša - Nová Kelča, ktorú si okrem chatárov obľúbili prevažne rekreační rybári. 

 

 

 

 

 

Na prvý pohľad šikovná a aktívna starostka má za sebou celú sériu investícií v obci. Za jej budovateľkými aktivitami sa skrývajú predraženia obrovských rozmerov a nielen to. Doklady odhalili celú sériu pochybení a netransparentných aktivít starostky obce.  

 

Jedno z najdrahších ihrísk na Slovensku?

V obci Nová Kelča vyrástlo v rokoch 2010 - 2011 krásne multifunkčné ihrisko. Na prvý pohľad úctyhodný zámer obce. Verejnosť doteraz nepoznala cenu tohto úctyhodného zámeru. Postaviť ihrisko v dedinke s 350 obyvateľmi za cenu 191 tisíc EUR, nad tým už ostáva "rozum stáť".

 

Podľa údajov, ktoré zverejnila obec Nová Kelča bola časť ihriska zaplatená zo štrukturálnych fondov a to vo výške 143.957,- EUR.

 

Ďalších 47.873,- EUR obec investovala do dokončenia celého areálu. Spolu teda celá investícia za 191.830,- EUR. 

 

 

 

Porovnanie s inými ihriskami

Odborník hovorí, že cena obecného ihriska sa mu nezdá a za túto cenu by sa podľa neho dali vybudovať aj tri multifunkčné ihriská.

 

Vláda Slovenskej republiky podporovala výstavbu ihrísk vo viacerých obciach a cena týchto ihrísk sa pohybovala približne vo výške 50 tisíc EUR, samozrejme v závislosti od podmienok ale tieto ihriská mali aj mantinely.

 

Ihrisko v Novej Kelči je podľa neho úplne štandardné a na prvý pohľad nie je ničím výnimočné. 

 

Kde mohli byť ešte ihriská? 

Obec mohla za tieto peniaze podľa odborníka vybudovať v tejto cene možno aj tri ihriská. Pokojne teda môžeme tvrdiť, že za túto cenu mohlo byť ihrisko v obci,  v kempingu na Kryme a možno aj v rekreačnej oblasti Nová Kelča. 

 

Vedeli o cene ihriska poslanci obce?

Starostka obce s obľubou používa argument, že všetko schválili poslanci obce na obecnom zastupiteľstve. Otázka teda znie, či poslanci obecného zastupiteľstva v Novej Kelči vedeli o cene ihriska. Na to by mali odpovedať samotní poslanci obce. 

 

Obec zaplatila za ihrisko 191 tisíc EUR? Čo sa dá za to kúpiť?

 

- 4 rodinné domy v obci Nová Kelča

 

- 21 kusov úplne nových Škoda Fábií v základnej výbave

 

- 3 trojizbové byty v Košiciach

 

- 1 úplne nový väčší rodinný dom aj s pozemkom v okrajovej časti Košíc

 

- 3 kilometre úplne nového asfaltu na ceste v šírke 5 metrov

 

Na ilustráciu:

Toto je rodinný dom, ktorý je ponúkaný na predaj v obci Nová Kelča cez realitný portál Bazos.sk za cenu 40 tis. EUR vrátane pozemku a priľahlých stavieb. 
Za cenu ihriska by sme teda mohli kúpiť aj štyri takéto rodinné domy
a ešte by nám ostalo 31 tis. EUR k dobru. 

 

 

 link na inzerát: reality.bazos.sk/inzerat/37448685/Predaj-rodinny-dom-Nova-Kelca.php

 

Pozrite si fotogalériu z výstavby ihriska a posúďte vy. 

Mohli práce na ihrisku a v jeho okolí stáť spolu 191 tis. EUR? 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Predávate, alebo kupujete? Pridajte bezplatne svoj inzerát.

Pridaj inzerát