Verejná súťaž - lukratívny pozemok v obci pri Domaši na predaj.

Dnes je streda 8. mája 2024, meniny má Ingrida a zajtra Roland.

Do začitaku prázdnin ostáva 54 dní.

ROZHOVOR Dominiky Šmihulovej s novozvoleným starostom obce Kvakovce


17.11.2014 | Chatárka Dominka Šmihulová sa rozprávala s novozvoleným starostom obce Kvakovce Mgr. Radovanom Kapraľom o tom, aké má plány v obci aj na Domaši. Nastane koniec sveta? Čo čaká chatárov a čo rekreantov? Prichádza apokalypsa? A čo môžu čakať občania od nového starostu? Čítajte ďalej.

 

 

Blahoželám k úspechu a teším sa s Tebou. Čo hovoríš na výsledky volieb?

Ďakujem veľmi pekne. Samozrejme som spokojný. V prvom rade by som sa chcel poďakovať všetkým občanom obce Kvakovce aj z Dobrej, ktorí boli voliť a dali mi svoju dôveru a zároveň dodávam, že budem starostom všetkých ľudí bez rozdielu. 

 

Ty si občanom Kvakoviec už koľko rokov?

Ja som občanom obce už skoro desiaty rok, bol som poslancom obce, hlavným kontrolórom, takže v dedine ma ľudia za tie roky dobre poznajú. S drvivou väčšinou ľudí tam vychádzam veľmi slušne. 

 

Tvoje víťazstvo odchádzajúci starosta obce Ján Tutko spochybňuje

Dnes je to presne 25 rokov po Nežnej revolúcii a on má právo spochybňovať všetko, čo len chce.  Aj to je výdobytok novembra, lebo pred rokom 1989 ľudia spochybňovať nič nemohli. Ja som za november 89 vďačný. 

 

November priniesol aj slobodné voľby a každý má právo vyjadriť  v nich svoj názor, čo sa v sobotu aj stalo.

 

Chápem, že sa to Janovi Tutkovi nemusí páčiť, ale rozhodli ľudia a nie politbyro a ja sa ich rozhodnutiu teším. 

 

Aká bola kampaň?

Myslím, že v pohode. Vyzval som písomne Jána Tutka na verejnú debatu, nech lepší zvíťazí, ale odmietol ju. Odkázal mi, že on sa so mnou rozprávať nebude a že víťazom bude ten, komu ľudia odovzdajú viac hlasov na lístkoch vo voľbách a to sa nakoniec aj stalo. Škoda, že nechcel debatovať. Verejná diskusia mohla byť pre ľudí veľmi zaujímavá.  

 

Občania dostali do domácnosti DVD, ktoré sa volalo Kvakovce – pravda na vlastné oči. Aby ľudia videli, aké problémy sú v obci aj na Domaši a ako ich starosta vo veľa veciach dlhodobo klamal.

 

Potom som ešte obišiel domy, ktoré som nestihol navštíviť  pred voľbami v januári a obišiel som skoro všetky bez rozdielu. 

 

Aké budú Tvoje prvé kroky v úrade?

Ostanem verný tradícii zavedenej končiacim starostom obce a požiadam nášho duchovného otca, aby vysvätil obecný úrad, ktorý fungoval veľmi dlho ako továreň na intrigy. Keby sa intrigy vyvážali, Kvakovský úrad by bol svetovou exportnou jednotkou. Smiech.

 

Druhým krokom bude podrobný audit vykonaný profesionálmi, aby sme presne vedeli, na čom sme.

 

Obec vedie niekoľko nezmyselných súdnych sporov a sú dokonca aj také, o ktorých som presvedčený, že boli vymyslené iba preto, aby ich dedina úmyselne prehrala a vytiahli sa takýmto spôsobom peniaze z obecných účtov. Budem o tom informovať neskôr na verejnej tlačovej besede.

 

Chcem šetriť na každom kroku a preto si plánujem znížiť plat až o polovicu z toho, čo mi prináleží zo zákona. Začať treba od seba. 

 

Prečo obecný úrad podľa Teba fungoval ako továreň na intrigy?

Verejnosť nemá ani len predstavu, čo sa v tej obci robilo a robí. Napríklad pracovníčku zo správy daní držia v izolácii na samotke už skoro rok na samostatnom poschodí ako na infekčnom v nemocnici.

 

Nedávajú jej žiadnu prácu, pozerá celý deň do blba a to len preto, aby ju vyštvali z práce. Úplne šialené, preto napríklad chatári nedostali daňové výmery.

 

Fotia ľudí, udávajú ich, zastrašujú, blázinec je slabé slovo na toto všetko. Normálny človek fungujúci v civilizácii tomu ani nedokáže uveriť. Dokonca som zažil aj také veci, že si vypínali navzájom lampy pred domom, aby si škodili. Čistá cvokárna. Píšem o tom všetkom knihu a raz sa o tom ľudia dočítajú. Bude to bestseller. 

 

Koho je to vina podľa Teba?

Myslím si, že pracovníčky na obecnom úrade sú v tom nevinne. Ryba smrdela od hlavy a teda od starostu a niekoľkých obecných poslancov. Chvála pánu bohu, že ľudia sa rozhodli pre zmenu.

 

Ja si myslím, že dedina potrebuje konečne pokoj a ja sa chcem o neho pričiniť. Na takéto hlúposti nebude čas, lebo plánujeme veľa robiť v obci aj na Domaši. 

 

Si z Domaše, dedinčania sa boja, že sa o nich starať nebudeš. Sú ich obavy oprávnené?

Ktorí dedinčania? Zopár rodinných príslušníkov končiaceho starostu Jána Tutka a poslancov? Ak Ján Tutko predal sám sebe obecnú rekreačnú chatu na Domaši bez súťaže za smiešnych cirka štyri tisíc EUR, tak vtedy obavu nemali a teraz ju majú? Vtedy im nikto nič nebral? Ako mám tomu rozumieť, že vtedy neplakali? 

 

Môžeme urobiť pokus. Ja pôjdem za nimi s kamerou, ukážem im zmluvu, ktorou si nimi milovaný Tutko predal sám sebe obecnú chatu, a uvidíme, či budú plakať. Sám som zvedavý a vyzývam aj novinárov, aby to skúsili, nech celá republika vidí tú úprimnosť a ten plač nad stratou obecného majetku.  Ak nebudú plakať nad stratou chaty, tak to celé bolo len divadlo pre verejnosť. 

 

Okrem toho. Prečo by som sa o ľudí v obci nestaral, veď oni ma zvolili tiež.  Všetko bude fungovať tak, ako má. Súčasný starosta pobláznil ľudí, akoby mal nastať mojim príchodom koniec sveta, pritom opak je pravdou. Nastáva koniec, ale nie sveta, ale chaosu. 

 

Poriadku sa netreba báť. Opravíme ľuďom cesty, urobíme maximum pre dokončenie kanalizácie aj vodovodu a čakajú ich kultúrne podujatia, na aké doteraz neboli zvyknutí.

 

Ak sa oživí cestovný ruch, mnohí nájdu prácu na Domaši a časom pochopia, že je to pre nich lepšie, akoby mali cestovať do zahraničia.

 

Od ľudí som sa dozvedel, že oni už raz mali starostu, ktorý nebol z obce a boli s ním nadmieru spokojní a urobím všetko preto, aby boli spokojní aj so mnou. Som presvedčený, že spokojní budú, aj keď všetkým sa vyhovieť nedá.  

 

Takže žiadna apokalypsa ani koniec sveta? 

Apokalypsa je na Domaši už 25 rokov a ja sa z toho blázinca idem nejako vysomáriť. Myslím, že sa už nižšie ani klesnúť nedá, azda iba vypustiť vodu z Domaše. Pomáhať mi pri tom budú všetci, ktorí majú radi Domašu. Urobím poriadok v obci aj na Domaši. 

 

Čo čaká chatárov?

Budú vidieť, kam idú ich peniaze. Čaká nás všetkých viacero noviniek, ktoré by som chcel zaviesť. Napríklad potrebujeme pomenovať ulice a prečíslovať chaty, aby v tom bol ucelený systém.

 

Na Dobrej je približne tisíc chát a sanitka, hasiči alebo polícia nevedia v prípade potreby rýchlo zasiahnuť, pretože je tu vedome udržiavaný chaos. 

 

Treba opraviť cesty aj medzi chatami, ktoré sú v dezolátnom stave a časom chcem zaviesť verejné osvetlenie aj do bočných ulíc. Vytvoríme uličné výbory, aby samotní chatári rozhodovali o tom, čo je ich prioritou a kde sa minú aj ich peniaze. 

 

Plánujem zriadiť funkciu hlavného architekta strediska, ktorý bude usmerňovať stavebníkov už pri spracovávaní projektu. Je to nevyhnutné preto, aby realitné opachy neničili stredisko a existujúce chaty. Treba to chápať tak, že ich nebudeme obmedzovať, ale usmerňovať.

 

Ak to bude možné, obmedzíme hrubú výstavbu počas letnej turistickej sezóny.

 

Je potrebné raz a navždy vyriešiť prístupy ľudí k vode v zátoke, aby sa nemuseli obávať, že sa k nej už nedostanú. Dodržiavanie Územného plánu je samozrejmosťou. Problémov je viac aj v iných oblastiach, nerád by som ich tu teraz všetky menoval.

 

Čo čaká podnikateľov na Domaši?

Chcem s nimi úzko spolupracovať a vytvoriť im čo najlepšie podmienky pre podnikanie. Každému, kto tu investuje a zamestnáva ľudí treba pomôcť.

 

Myslím tým aj to, že im nebudem robiť prekážky, požadovať od nich nezmyselné papiere a keď sa bude dať, vybavíme ich doslova na počkanie. Časy, keď od nich pýtali potvrdenie, že na Domaši nie je železnica, alebo letisko sa skončili.

 

Sfunkčníme komisiu cestovného ruchu a všetci tam budú mať svoje zastúpenie. 

 

Čo čaká rekreantov?

Pribudne viac zelene, kvetov,  lavičiek, ihrísk a časom aj kultúrnych festivalov. Veľmi chcem vybudovať marínu – prístav na lode, aby aj tí, čo nemajú chatu pri vode, alebo ľudia z Vranova a okolitých dedín mali možnosť parkovať svoje plavidlo na kultúrnom a stráženom mieste.

 

Začnem verejnú debatu o kolonáde okolo vody, chcem sa stretnúť s riaditeľom povodia a začať riešiť vyčistenie mŕtveho ramena v zátoke na Dobrej, v ktorom bola kedysi voda.

 

A rybári? 

Sú tu a doteraz nikto s nimi užšie nespolupracoval. Stretnem sa s porybným a dohodneme sa na spolupráci. Určite aj on má nejaké dobré nápady, len sa ho doteraz nikto na nič nepýtal. Veľmi by som chcel nájsť kompromis medzi rekreáciou a rybárčením. 

 

Čo hovoríš na voľby v okolitých obciach okolo Domaše?

Pokiaľ viem, v Bžanoch je nová starostka, v Novej Kelči aj v Holčíkovciach ostalo všetko po starom. Ľudia rozhodli a spolupráca na úrovni starostov je nevyhnutná a ja sa o túto spoluprácu budem uchádzať a chcem ju aj iniciovať. Som zvedavý, čo z toho bude. Predsa len, dvaja noví a dvaja ostrieľaní matadori, bude to zaujímavé... smiech... 

 

Spoločné združenie by bolo celkom fajn. Dnes som stretol napríklad mladých ľudí, ktorí organizujú cyklotúru Okolo Domaše, ako značkujú cyklotrasy, tuším pán Palenčík. 

 

Aj oni majú združenie cestovného ruchu a žiadna obec z okolia Domaše sa tam pokiaľ viem nezapojila, čo považujem za čistý trapas.


Otvorene som im povedal, že naša obec bude prvá, ktorá do ich združenia vstúpi a takéto veci treba len a len podporovať.

 

Máš veľké plány, myslíš si, že sa Ti podarí ich naplniť?

Dôležitá je snaha. Čas ukáže, či sa mi to podarí, ale dnes už vidím svetlo na konci tunela.  

 

Funkciu starostu nevnímam ako svoj cieľ. Ale keď chcem veci zmeniť, tak ním musím byť aj proti svojej vôli, lebo ináč sa zmena nastoliť nedá. 

 

Mojim cieľom je rozvoj obce aj Domaše a funkcia starostu je jediným možným prostriedkom, ako dosiahnuť cieľ, ktorý mám. Nastaviť systém tak, aby fungoval, naštartovať rozvoj a ísť "o dúm dál", ako by povedal klasik. To je môj cieľ.

 

Ďakujem za rozhovor, prajem veľa úspechov.

 

Prosím pekne. 

 

Predávate, alebo kupujete? Pridajte bezplatne svoj inzerát.

Pridaj inzerát