Pozor, vyhlásená výzva na obnovu domov postihnutých zemetrasením.

Dnes je utorok 19. marca 2024, meniny má Jozef a zajtra Víťazoslav.

Do Veľkej noci ostáva 10 dní.

Dôležitý oznam obecného úradu ohľadom ohrozenia zdravia a života obyvateľov


12.03.2020 | Vážení spoluobčania, spoločne musíme prekonať veľké bezpečnostné riziko, ktoré na nás číha v podobe nového Korona vírusu. Choroba si nevyberá a ohrozené sú všetky vekové kategóriebez rozdielu, ale najmä starší občania. Musíme preto prijať všetci také opatrenia, aby sme zamedzili šíreniu vírusu.

 

 

Spomaliť šírenie vírusu musíme preto, lebo problém je v tom, že Slovenská republika nemá dostatočné kapacity, aby v prípade prepuknutia nákazy mohla pomôcť naraz veľkému počtu ľudí a to je najväčšie riziko.

 

OPATRENIA NA OCHRANU ZDRAVIA A ŽIVOTA OBYVATEĽOV

1. Obecný úrad v Kvakovciach obmedzuje stránkové hodiny

Obecný úrad s okamžitou platnosťou až do odvolania bude pre verejnosť uzatvorený. Pracovníčka obce p. Perháčová bude na obecnom úrade denne od 7:30 do 13:00 hodiny, ale dvere na úrad budú uzamknuté.

 

Ak budete chcieť čokoľvek vybaviť, v prípade, že to nie je nevyhnutné, urobte tak až po odvolaní mimoriadnej situácie.

 

V prípade, že aj napriek tomu potrebujete získať nejaké potvrdenie, zatelefonujte prosíme vopred  pracovníčke obce p. Martine Perháčovej na t.č. 0918 513 324 a informujte ju o tom, ona Vám ho nachystá a otvorí vám dvere.

 

2. VPP pracovníci obce sú do odvolania doma a budú v pracovnej pohotovosti.

V prípade, že sa vyskytne akákoľvek nepredvídateľná udalosť, sú pripravení nastúpiť do práce a vykonávať všetky nevyhnutné činnosti na zabezpečenie chodu obce. 

 

3. Pozor, deti nemajú v škole voľno preto, aby sa stretávali. Poučte ich!!!

Minimalizujte návštevy v rámci rodiny, dozerajte a poučte aj svoje deti. Vírus je veľmi nebezpečný a jeho nositeľ nemusí vedieť, že je infikovaný. Človek môže byť infikovaný, ale choroba sa u neho prejaví až o niekoľko dní. Zamedzte nešťastiu v rodine z dôvodu nezodpovedného správania sa detí, alebo nezodpovedných členov rodiny.

 

4. V prípade príznakov ochorenia bezodkladne informujte obecný úrad

V prípade, že máte príznaky choroby, dispečingové telefónne číslo obecného úradu je 0918 513 324. Obecný úrad bude informovať Regionálny úrad verejného zdravotníctva. 

 

5.  Všetci ľudia, ktorí prišli zo zahraničia musia byť v povinnej karanténe

Každý, kto sa vrátil zo zahraničia z rizikovej oblasti by mal byť v domácej karanténe minimálne 14 dní. Ak potrebujete lieky, kontaktujte Vášho ošetrujúceho lekára a využite formu e-receptu, lieky si budete vedieť vyzdvihnúť priamo v lekárni bez návštevy lekára.

 

6. Ľudia s príznakmi choroby by mali ostať v samostatnej izbe

Ak máte v rodine osobu, ktorá má príznaky choroby, izolujte ju radšej v samostatnej izbe. Nemusí ísť hneď o kritickú situáciu, dôležité je dodržiavať všetky odporúčania ako je zvýšená hygiena, umývanie rúk, dodržiavanie odstupu od nakazených, dodržiavanie odstupu od ostatných ľudí aspoň na 1 meter, rovnako obmedzte podávanie rúk.

 

7. Informácia pre dôchodcov ohľadom nákupov

Dôchodcovia sú najohrozenejšia skupina obyvateľstva. V prípade, že Vám nemá kto z rodiny nakúpiť, kontaktujte obecný úrad na t.č. 0918 513 324 a naši pracovníci, ktorí sú v pohotovosti Vám nakúpia nevyhnutné potraviny, alebo lieky.

 

Dôchodcovia, ktorí sú doma osamote, v prípade akýchkoľvek problémov nech kontaktuju obecný úrad.

 

8.  Nepodliehajte panike

Drvivá väčšina ľudí ochorenie prekonala bez následkov. Ide o to, aby sa zamedzilo šíreniu vírusu, pretože ohrození sú najmä starší ľudia a ľudia trpiaci aj inými ochoreniami.

 

9.  Sväté omše sú zrušené

Duchovný otec pozýva všetkých úprimne veriacich celej našej farnosti k modlitbe svätého ruženca alebo  korunky k Božiemu milosrdenstvu každý deň o 20.00 h., až do odvolania zákazu slávenia sv.omší, najlepšie s celou rodinou vo svojich príbytkoch, kedy vo všetkých našich kostoloch budú zvoniť zvony.

 

Zjednotíme sa tak v modlitbe za čo najrýchlejšie zastavenie šírenia nákazy, za vyliečenie chorých a za Božiu pomoc pre lekárov a zdravotnícky personál. Môžeme pridať aj zasvätenie sa Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie.

 

Vážení spoluobčania,

je potrebné aby sme prejavili všetci zvýšenú mieru solidarity a zodpovednosti. Iba tak sa nám spoločne podarí prekonať skúšku, akej sme v doterajšej histórii Slovenskej republiky nemuseli čeliť.

 

S pozdravom

 

Obecný úrad v Kvakovciach

 

 

Telefónne kontakty:

Starosta obce: 0905 547 175

Dispečing obce: 0918 513 324

Mgr. Martina Perháčová: 0915 961 890