Verejná súťaž - lukratívny pozemok v obci pri Domaši na predaj.

Dnes je piatok 26. apríla 2024, meniny má Jaroslava a zajtra Jaroslav.

Do začitaku prázdnin ostáva 66 dní.

Domaša ožije Slávnosťami svätého Jána Nepomuckého pod názvom Slovenské Navalis


01.06.2020 | Posledný júnový víkend vodná nádrž Veľká Domaša ožije slávnosťami námorníkov pod názvom Slovenské Navalis. Ide o Slávnosti sv. Jána Nepomuckého, patróna všetkých námorníkov a ľudí od vody.

 

 

 

 

 

Tieto slávnosti vznikli v Prahe a majú viac ako tristoročnú tradíciu. Tento rok  chcú podobnú tradíciu po vzore Prahy zaviesť aj na Domaši. Účasť potvrdili viacerí vzácni hostia aj umelci.

 

O pripravovanej akcii sme sa rozprávali s predsedníčkou Komisie cestovného ruchu v obci Kvakovce Ing. Martinou Timkovou.

 

Na obrázku: Ing. Martina Timková

 

ROZHOVOR

Martina, ako sa zrodila myšlienka zaviesť na Domaši „Slovenské Navalis“?

Minulý rok, keď sme boli v Prahe po loď Bohemia, tak sa našim ľuďom veľmi páčila tradícia, ktorú majú v Prahe. Jednak pre myšlienku, ale aj pre duchovný rozmer. Vtedy sme si povedali, že keď sa všetko podarí a loď dôjde šťastne až na Domašu, tak podobné podujatie zorganizujeme aj u nás na Slovensku.

 

Keďže všetko dobre dopadlo, pustili sme intezívne do príprav spolu so starostom Kvakoviec aj s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Horný Zemplín a Horný Šariš. Veľmi veľa ľudí sa spontánne zapája do príprav a nezištne nám pomáha, lebo ich nadchla myšlienka aj nekomerčný charakter podujatia.

 

Na čo sa môžu Domašania tešiť?

Už minulý rok, keď sme organizovali Slávnostné požehnanie lode Bohemia, tak sme stavili na iný typ programu, na aký sú ľudia bežne zvyknutí. Chceme niečo výnimočné, čo v ľuďoch zanechá pozitívnu emóciu.

 

Tento rok je poznačený koronakrízou a sme presvedčení, že musíme ľudí trochu povzbudiť, aby načerpali viac energie a aj tej duchovnej.

 

Takže?

Program začne podvečer v sobotu o 19:30 hodine. V úvode vystúpi s koncertom známa Slovenská speváčka Sima Martausová aj so svojou kapelou. Následne bude mať vstup Anna Servická.

 

 Na obrázku: Sima Martausová

 

Na obrázku: PUĽS

 

Na obrázku: Anna Servická

  

Po týchto vystúpeniach sa uskutoční Slávnostná svätá omša, kde odznie modlitba svätého Jána Nepomuckého Za uzdravenie sveta. Aby som nezabudla, záštitu nad Slovenským Navalis prevzal uznávaný epidemiológ profesor Vladimír Krčméry. Je to človek, ktorý svoj život zasvätil pomoci iným a veľmi si to ceníme.

 

 Na obrázku: Profesor Vladimír Krčméry

 

Slávnostnú omšu bude celebrovať jeho eminencia kardinál Dominik Duka priamo z výletnej lode Bohemia z otvorenej lodnej paluby. Bohoslužba bude hudobne sprevádzaná zborom a orchestrom PUĽS-u, takže pôjde o naozaj pekný zážitok. Verejnosť bude môcť sledovať unikátnu omšu priamo z brehov Domaše.  

 

 Na obrázku: j.em. kardinál Dominik Duka

 

Po skončení omše pán kardinál s jeho Slovenským kolegom Mons. Bernardom Boberom slávnostne požehnajú všetky prítomné lode a námorníkov na Domaši aj na Slovensku.

 

Touto cestou chcem pozvať všetkých ľudí od vody a námorníkov, vlastne všetkých, ktorí vlastnia nejaké plavidlo, aby prišli v daný podvečer k Bohemii do zátoky na Dobrú.

 
Na obrázku: j.e. Mons. Bernard Bober

 

Celý program vyvrcholí veľkolepým ohňostrojom odpáleným z vody. Pred tým ešte všetci spoločne na znak vďaky zatlieskame našim zdravotníkom a ľuďom v prvej línii, ktorí bojovali s koronakrízou.

 

Ako to bude vyzerať, kde sa celá akcia uskutoční?

Dobrá je ideálnym miestom na podobné podujatia, dokonca aj v projekte plánovanej nábrežnej promenády máme vyčlenené miesto na podobné akcie.

 

Loď bude kotviť v strede zátoky na Dobrej a na Dobranskej pláži, presne na mieste budúcej nábrežnej promenády bude postavené veľké pódium aj s veľkoplošnou obrazovkou, aby všetci dobre videli.

 

Sima Martausová, Anna Servická aj PUĽS vystúpia na hlavnom pódiu, omša bude symbolicky z paluby lode. Zvolili sme toto miesto práve preto, aby ľudia mohli byť v bezpečných rozostupoch.

 

Celý program vyvrcholí veľkolepým ohňostrojom, aj keď nie je vylúčené, že bude ešte pokračovať. Stále sa nám hlásia známe kapely a umelci, ktorí by radi nultý ročník Slovenských Navalis podporili svojou účasťou.

 

Na obrázku: zátoka Domaša Dobrá

 

Bude na Navalis aj nejaké vstupné?

Nie, všetko sa uskutoční na verejnom priestranstve pod holým nebom a bude to bez vstupného. Rozmýšľame nad dobrovoľnou zbierkou všetkých zúčastnených pre zariadenie Oáza v Košiciach, ktoré sa stará o ľudí v núdzi a vedie ho pán farár Gombita.

 

Pripravujete niečo aj na nasledujúci deň - nedeľu?

Je pravdou, že pôvodne sme plánovali trojdňové slávnosti, ale kvôli koronakríze sme piatok vypustili. Takže ostala nám len sobota a nedeľa. V sobotu je Slovenské Navalis a v nedeľu je tradičná Odpustová slávnosť v kostolíku na Trepci.

 

 Na obrázku: kostolík na Trepci

Je to jeden deň v roku, keď sa stretávajú rodáci zo zatopených obcí, ktoré zanikli pri výstavbe vodného diela Domaša. Sme radi, že pán kardinál prijal pozvanie aj tam, kde o 11:00 hodine odslúži Svätú omšu aj v tomto kostolíku na brehu  Domaše.

 

Ďakujeme za rozhovor.

Prosím.

 

Plagát Slovenské Navalis

 

 

Klikateľný plagát Slovenské Navalis

 

 

 

  

Sima Martausová

 

Anna Servická

 

 PUĽS

Predávate, alebo kupujete? Pridajte bezplatne svoj inzerát.

Pridaj inzerát