Verejná súťaž - lukratívny pozemok v obci pri Domaši na predaj.

Dnes je sobota 20. apríla 2024, meniny má Marcel a zajtra Ervín.

Do začitaku prázdnin ostáva 72 dní.

Druhá fáza presunu lode na Domašu bude po suchu a nesie krycí názov Guľový blesk


20.06.2019 | Poznáme presný dátum presunu. Iba pred pár dňami skončila plavba lode Bohemia, ktorá preplávala cez sedem štátov Európy, prešla stovky miest a obcí na trase dlhej viac ako 2800 kilometrov. Dnes loď kotví v prístave na Východnom Slovensku v obci Viničky a čaká na svoj presun po suchu, aby vozila turistov na vodnej nádrži Veľká Domaša.

 

Akcia presunu lode po vode s krycím názvom "Lodný denník" sa skončila, na rade je operácia presunu lode po suchu, ktorá nesie krycí názov "Guľový blesk". Pomenovanie dostala po známom Českom filme ,,Kulový blesk". Film je o organizácii komplikovaného sťahovania viacerých rodín z bytu do bytu a prevoz lode je niečo podobné. 

 

obrázok zo známeho filu

 

 

Čo sa momentálne deje?

Pripravujú sa potrebné doklady a povolenia nevyhnuté na prevoz lode vzhľadom na to, že sa jedná o nadrozmerný náklad. Loď prejde cez viaceré dedina a mestá a náš dokumentarista samozrejme bude pri tom.

 

Pomoc s presunom lode, jamä čo sa týka organizácie dopravy na výjazdovom zasadnutí vlády v Hanušovciach nad Topľou prisľúbila prednostovi Okresného úradu aj ministerka vnútra SR Denisa Saková.

 

Keďže do poslednej chvíle nebolo jasné, či loď stihne preplávať cez priehradu Kiskore, ktorú uzatvorili na tri mesiace, nebolo možné objednať veľký žeriav na presný dátum. Žeriavov, ktoré dokážu dvihnúť plavidlo nie je veľa, podľa našich informácií je iba jeden kus v Československu a preto je vyťažený na minúty.

 

Loď bude nakládať žeriav značky TEREX AC s nosnosťou 700 ton, ktorý na Východné Slovensko privezú na niekoľkých kamiónoch. Na ilustráciu, iba samotný žeriav má váhu 120 ton a závažia ďalších 350 ton.

 

Na obrázku žeriav TEREX AC

 

Žeriav TEREX 700 AC drží vo vzduchu podobnú loď, ako je Bohemia, len mešiu

 

Náklad lode aj s ťahačom bude mať dĺžku skoro 45 metrov. Loď bude položená na špeciálne upravený podvozok, ktorému sa natáčajú všetky nápravy.

 

V súčasnosti ťažké mechanizmy upravujú prístav v obci Ladmovce, ktorý je dlhé roky nevužívaný a je zanesený bahnom. Z lode sa postupne demontujú všetky časti, ktoré sú nad strechou podpalubia. Zdemontovaná musí byť strecha, kapitánsky mostík, zábradlia, antény aj elektronika. 

 

Presné miesto nakládky lode:

nákladný prístav v obci Ladmovce

 

Presné miesto vykládky lode:

rekreačné zariadenie SVP š.p. Nová Kelča

 

utorok, 23. júla 2019 - začiatok operácie Guľový blesk - prvý deň presunu

loď sa bude nakládať v prístve Ladmovce na špeciálne upravený podvozok. Akcia bude trvať celý deň. Demontáž žeriavu a jeho presun na Domašu - Nová Kelča.

 

streda, 24. júla 2019 - druhý deň presunu lode

Denný predpoklad je 50 kilometrov prejdenej trasy. 

 

štvrtok, 25. júla 2019 - tretí deň presunu lode

Spustenie lode na vodnú nádrž Veľká Domaša približne o 18:00 hodine.

 

O presnej trase, kadiaľ loď pôjde aj o časoch, kedy bude prechádzať cez jednotlivé mestá a obce vás budeme v predstihu informovať. Pripravuje sa aj slávnostný krst lode, dolaďujú sa dátumy a o jeho dátume budeme informovať podľa možnosti čo najskôr.

 

Pozrite si video, ako to bude asi vyzerať

 

Predávate, alebo kupujete? Pridajte bezplatne svoj inzerát.

Pridaj inzerát