Verejná súťaž - lukratívny pozemok v obci pri Domaši na predaj.

Dnes je piatok 19. apríla 2024, meniny má Jela a zajtra Marcel.

Do začitaku prázdnin ostáva 73 dní.

Hasiči z Holčíkoviec zasahovali na Bohemii pri simulovanom požiari


26.05.2021 | Bezpečnosť turistov, vrátane posádky, musí byť a je na prvom mieste. Na Bohemii zasahovali hasiči z Holčíkoviec pri simulovanom požiari.

 

 

Výletná loď Bohemia previezla počas dvoch rokov na Domaši niekoľko desiatok tisíc turistov. Ich bezpečnosť, vrátane posádky, musí byť a je na prvom mieste. Aj pre hasičov.

 

Hasiči z Holčíkoviec, Vranova nad Topľou a Humenného absolvovali pred rokom taktické cvičenie v rekreačnej oblasti Domaša Eva. Počas zásahu na vodnej hladine si vtedy vyskúšali spoluprácu s Ozbrojenými silami SR. Pri evakuácii „pasažierov“ im totiž pomáhal vrtuľník z leteckej základne generál plukovníka Jána Ambruša v Prešove.

  

Hasiči z hasičskej stanice v Holčíkovciach zasahovali na výletnej lodi Bohemia opäť. Našťastie aj v tomto prípade išlo iba o taktické cvičenie podľa vopred vyfabulovaného scenára.

  

Počas opravy lode vznikol v strojovni požiar. Vážnosť situácie znásoboval fakt, že v podpalubí ostal uväznený jeden z členov posádky, ktorý bol zároveň zranený. „Situáciu nám komplikovali veľmi stiesnené priestory, či už na lodi alebo v strojovni, kde sa osoba nachádzala. Všetci chlapi, ktorí zasahovali, však plnili svoje povinnosti veľmi dobre a môžem povedať, že sú pripravení,“ uviedol veliteľ družstva Martin Mydla.

 

Úlohou hasičov bolo vykonať prieskum s vyhľadávaním zranenej osoby, uhasiť požiar, odvetrať priestory, poskytnúť strojníkovi prvú predlekársku pomoc a vykonať obhliadku okolo lode, či nedošlo k úniku nafty a oleja.

 

Práve počas záverečnej fázy bol do akcie nasadený protipovodňový kontajner. Hasiči ho v Holčíkovciach majú k dispozícii od minulého roka. Súčasťou jeho vybavenia sú čerpadlá s príslušenstvom, norné steny a ďalšie náradie potrebné pri úniku ropných látok na hladine alebo pri odčerpávaní vody počas záplav. „K vybaveniu patrí tiež motorový čln. Keďže pri takýchto požiaroch je predpoklad, že do vody môžu uniknúť pohonné hmoty a olej, veliteľ zásahu na záver situáciu skontroloval a preveril,“ vysvetľoval riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru vo Vranove nad Topľou Jozef Ondrej.

 

Taktické cvičenia vykonávajú hasiči pravidelne. Či už v súčinnosti s ostatnými kolegami – profesionálmi alebo v spolupráci s členmi dobrovoľných hasičských zborov. Odkedy zakotvila na Domaši výletná loď, zasahovali v nasimulovaných podmienkach druhýkrát. „Potrebovali sme si vyskúšať zásah v praktických podmienkach. Pri každom cvičení sú rozhodcovia, ktorí majú na starosti konkrétne úseky. Celkový zásah sa potom zanalyzuje a interne vyhodnotí. Pred cvičením máme síce teoretický scenár, ako postupovať, ale len prax na konkrétnom mieste s jeho špecifikami nám ukáže, čo by sa dalo urobiť inak, lepšie, resp. efektívnejšie,“ dodal J. Ondrej.

 

Autor textu a fotografií: 

Imrich Makó, Vranovske novinky

 

                   

Predávate, alebo kupujete? Pridajte bezplatne svoj inzerát.

Pridaj inzerát