Verejná súťaž - lukratívny pozemok v obci pri Domaši na predaj.

Dnes je pondelok 29. apríla 2024, meniny má Lea a zajtra Anastázia.

Do začitaku prázdnin ostáva 63 dní.

Holčíkovce predávajú lukratívny pozemok v blízkosti vody priamym predajom


15.03.2017 | Obec Holčíkovce uverejnila oznam, z ktorého vyplýva, že lukratívny pozemok pri vodnej nádrži Domaša vo vlastníctve obce ide predať priamym predajom, čo je najmenej transparentný spôsob predaja.

 

 

 

 

 

 

Žiadna obec dnes nemá peniaze nazvyš, preto je otázne, prečo obec Holčíkovce predáva svoj lukratívny majetok priamym predajom bez verejnej súťaže, z ktorej by mohla získať peniaze na zmysluplné investície. Okrem toho predajom pozemku tak, ako je vedený v katastri a ako je ponúkaný by sa prerušila existujúca cesta a pravdepodobne by sa znemožnil prístup po tejto ceste širokej verejnosti, ale aj vlastníkom chát, ktorí majú chaty za týmto pozemkom.

 

 Foto pozemku určeného na predaj

 

Pripomeňme, že v strediskách Eva a Monika chýba verejné osvetlenie a cesty sú v dezolátnom stave. Ich zašlú slávu dnes pripomínajú iba zarastajúce chodníky a chátrajúce športoviská.

 

Aký pozemok idú Holčíkovce predať?

Priamym predajom idú predať pozemok, ktorý je v blízkosti vodnej nádrže Domaša a jeho výmera je 2024 m2, teda niečo viac ako 20 árov. Pozemok sa nachádza v susedstve areálu, kde sa konal Domaša Fest.

 

Link na oznam obce tu: www.holcikovce.sk/

 

Foto oznamu

 

Mapa pozemku z geodetického portálu

 

 

Môže obec predať pozemok priamym predajom?

Podľa zákona o majetku obcí tak môže obec urobiť, avšak cena majetku musí byť nižšia, ako je 40 tis. EUR. Ak by bola cena vyššia, obec Holčíkovce by musela robiť súťaž a nemohla by predať pozemok priamo vybranému kupujúcemu. 

 

V praxi to znamená toľko, že lukratívny pozemok v Holčíkovciach pri vode o výmere 2024 m2 musel byť znalcom ohodnotený na sumu nižšiu, ako je 40 tis. EUR.

 

Inzeráty realitných kancelárií ponúkajú pozemky za vyššie ceny

Pozreli sme si inzeráty realitných kancelárií a z nich vyplýva, že cena pozemkov, ktoré nemajú prístup k vodnej nádrži a nachádzajú sa vo vzdialenosti 200 metrov od vody sa v obci Holčíkovce pohybuje okolo 40,- EUR za 1 m2.

 

Inzerát tu: reality.bazos.sk/inzerat

 

 Obrázok inzerátu

 

 

Otázne preto je, ako znalec spracoval znalecký posudok a z čoho vychádzal pri stanovení ceny, keď cena za pozemok, ktorý je ponúkaný na odpredaj priamym predajom by bola podľa cien z inzerátov približne 80 tisíc EUR.

 

To by však znamenalo, že obec Holčíkovce by nemohla predať pozemok priamo vybranému uchádzačovi, ale musela by zvoliť inú, transparentnejšiu formu predaja, napríklad verejnú obchodnú súťaž, respektíve dražbu.

 

Otázky, na ktoré nech si odpovie každý sám

Prečo obec Holčíkovce nechce viac peňazí do obecného rozpočtu, aby mohla opraviť cesty a postaviť verejné osvetlenie?

 

Prečo si zvolila na predaj lukratívneho majetku obce najmenej transparentný spôsob?

 

Prečo nie je zverejnené, komu ide obec Holčíkovce priamym predajom predávať majetok obce?

 

Prečo znalec urobil znalecký posudok nižší, ako je trhová cena podobných pozemkov v okolí?

 

Ako sa verejnosť dostane v budúcnosti k vode, keď obec rozpredá pozemky v blízkosti vody?

 

Predávate, alebo kupujete? Pridajte bezplatne svoj inzerát.

Pridaj inzerát