Verejná súťaž - lukratívny pozemok v obci pri Domaši na predaj.

Dnes je piatok 19. apríla 2024, meniny má Jela a zajtra Marcel.

Do začitaku prázdnin ostáva 73 dní.

Kvôli suchu by mal byť v Domaši úsporný režim až do 30. mája 2020


23.10.2019 | Kompetentné orgány sa rozhodli konať, obce z okolia Domaše kroky štátnych úradov oceňujú. TASR: Okresný úrad (OÚ) v Prešove chce znížiť odtok vody z Domaše. Dôvodom je klesajúca hladina vody z dôvodu klimatických a hydrologických podmienok.  Denne sa podľa vedúceho odboru starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu Prešov Miroslava Benka znižuje o dva až tri centimetre.

 

„Stav vodnej hladiny bol k 22. októbru na úrovni 155,17 metra nad morom. V záujme zmiernenia negatívneho dosahu hydrometeorologickej situácie na výšku hladiny, odbor starostlivosti o životné prostredie OÚ v Prešove po prerokovaní s dotknutými opätovne pristúpi k nariadeniu mimoriadnej manipulácie na vodnej stavbe (VS) Veľká Domaša, teda k zníženiu zaručeného odtoku.

 

Dôjde k tomu pravdepodobne od 1. novembra 2019 a potrvá to do 30. mája 2020, respektíve do dosiahnutia hladiny na úrovni 158 metrov nad morom," uviedol Benko.

 

Ako povedal, sú si vedomí, že dlhodobejšie pretrvávajú dni sucha, bez zrážok, preto chcú k tomu pristúpiť zodpovedne a nepodceniť nepriaznivý stav. „Chceme z našej strany urobiť všetky pozitívne kroky, aby v budúcnosti bola spokojnosť s naším prístupom k VS Veľká Domaša," dodal Benko.

 

Okresný úrad navrhuje, aby došlo k zníženiu vypúšťania vody z Domaše v objeme 2,5 m3/s s účinnosťou od 1.11.2019 do 30.5.2020, respektíve do doby, pokiaľ hladina vody nedosiahne úroveň 158 m.n.m.

 

Čo na to samosprávy z okolia Domaše?

Obce z okolia Domaše dlhodobo požadujú, aby sa vodou v Domaši v čase sucha šetrilo. Oslovili sme preto starostov z obcí, čo hovoria na tento krok kompetentných orgánov.

 

Starosta obce Bžany Ladislav Vrábeľ uviedol ,,kroky Okresného úradu v Prešove vnímam pozitívne. Určite pozitívne. Situácia je u nás kritická a ak by nedošlo k šetreniu s vodou, neviem si predstaviť, ako by sme dokázali fungovať na budúci rok. Už teraz máme problém s vodou v studniach. Verím, že to pomôže. Tu nikto nechce, aby nevypúšťali nič, ale aby sa šetrilo, keď je sucho"

 

Starosta Kvakoviec Radovan Kapraľ je tiež spokojný a hovorí ,,viem o tom od rána a myslím si, že je to správne rozhodnutie. Telefonoval mi prednosta Okresného úradu v Prešove Miro Benko, ktorý sa o situáciu na Domaši intenzívne zaujíma už dlhšie a povedal mi, že idú šetriť viac, ako bežne. Už v auguste ma žiadal, aby som mu týždenne posielal aj fotky zo stavu hladiny z našej zátoky a aj oni vidia, že je to už na hrane. Myslím si, že je to maximum toho, čo dnes vedia ušetriť. V porovnaní s rokom 2018 budú z Domaše vypúšťať o celý 1 m3/s vody menej a teda 2,5 m3/s. Na jar 2020 už nebudeme môcť nikomu povedať, že situáciu s vodou na Domaši podcenil. Teraz je to už naozaj v rukách božích", dodáva spokojne starosta na záver.

 

Starosta Malej Domaše Jaroslav Makatúra uviedol ,,Ja som rád, že SVP aj Okresný úrad životného prostredia v Prešove pristúpili k šetreniu s vodou v Domaši. Radšej neskôr, ako nikdy. Už sa teraz naozaj môžeme len modliť, aby bolo v zime dosť snehu a na jar aby nám Domaša stúpla, ale bez toho, aby sme šetrili by sa to bez povodní ťažko podarilo. Teraz som optimista" ukončil svoje vyjadrenie starosta.

 

Situáciu pozorne sledujeme a budeme Vás informovať, ako to dopadne.

 

 

 

 

 

Predávate, alebo kupujete? Pridajte bezplatne svoj inzerát.

Pridaj inzerát