Verejná súťaž - lukratívny pozemok v obci pri Domaši na predaj.

Dnes je piatok 19. apríla 2024, meniny má Jela a zajtra Marcel.

Do začitaku prázdnin ostáva 73 dní.

Na Domaši majú pribudnúť prístaviská aj plávajúca promenáda


14.01.2020 | Prevzaté z TASR. Obcou Kvakovce zriadená nezisková organizácia Domaša invest pripravuje zaujímavý projekt, ktorý ma naštartovať cestovný ruch na Domaši a vytvoriť zázemie pro rozvoj športu a vodnej turistiky. Na projektovú dokumentáciu získali dotáciu z Úradu vlády prostredníctvom Akčného plánu okresu Vranov nad Topľou. V súčasnosti prebieha výber dodávateľa všetkých prístavísk aj promenády. Súťaž bola uverejnená v Európskom vestníku verejného obstarávania.

 

Ako uviedol starosta obce Kvakovce Radovan Kapraľ, projektový zámer pozostáva z vybudovania turistickej atrakcie v podobe plávajúcej promenády s prístaviskom pre vodné športy. Táto promenáda by mala premostiť zátoku na Dobrej a jej súčasťou bude aj marína pre približne 96 športových plavidiel. Slúžiť bude širokej verejnosti.

 

Vznikne zaujímavý priestor na prechádzky po vode, ľudia budú môcť priamo z vody sledovať napríklad športové preteky, pri promenáde sa bude dať aj pristávať v celom jej profile.

 

Vytvorí sa zázemie aj pre kotvenie športových plavidiel. V praxi to znamená toľko, že ľudia budú vedieť kotviť plachetnice aj svoje loďky na centrálnom mieste, kde bude elektrina, voda aj strážna služba.

 

Je to systém plávajúcich betónových pontónov, ktoré majú životnosť až 50 rokov, sú bezúdržbové, odolné voči zovretiu ľadom a vedia prekonať kolísanie hladiny na Domaši prostredníctvom špeciálnej technológie dopínania. Na promenáde budú osadené aj rebríky na pohodlný vstup do vody a verejné osvetlenie.

 

Projektový zámer počíta aj s vybudovaním dvanástich typizovaných prístavísk pre výletnú loď v jednotlivých strediskách okolo celej Domaše. Ich súčasťou bude aj zázemie pre kotvenie športových lodí, každý prístav bude mať kotvište pre približne 10 - 12 plavidiel. Strediská sa prepoja pravidelnou dopravou a vznikne priestor pre športový jachting. 

 

Prístaviská sa majú vybudovať pri kostolíku na Trepci, pláž Tíšava, pláž Rumpeľ, prístavisko Valkov, pláž Nová Kelča, kostolík Nová Kelča, poloostrov Krym, pláž hotela Zátoka, pláž Eva, pláž Solaris, pláž Monika a pláž hotela Zelená lagúna.

 

Počet prístavísk neznamená, že v každom prístavisku bude automaticky pravidelne pristávať loď. Loď bude mať niekoľko pravidelných zastávok ale v prípade potreby, bude vedieť loď pristáť na viacerých miestach, napríklad pri objednávke a naložení turistov. 

 

Ako uviedol ďalej starosta, obec Kvakovce má v pláne vybudovať aj domovské prístavisko pre výletnú loď, ktoré poskytne zázemie pre tankovanie pohonných hmôt, vývoz žumpy ale aj bežné servisné opravy lode.

 

Intenzívne uvažujú aj o kúpe areálu bývalého poľnohospodárskeho družstva na Dobrej, kde chcú vybudovať multifunkčný areál pre kultúru, šport aj zimné uskladnenie šporotvých plavidiel z celej Domaše. Je to ideálne miesto pre to, čo potrebujeme, má dobrú dostupnosť do vody, sú tam parkovacie miesta aj dobrý prístup zo štátnej cesty, dodáva starosta na záver.

 

Pozrite si, ako majú vyzerať prístaviská aj plávajúca promenáda z podkladov verejného obstarávania, ktoré je uverejnené v európskom vestníku

 

Výkresy a umiestnenie plávajúcej promenády s prístaviskom pre vodné športy

Výkresy a umiestnenie typizovaných prístavísk s prístaviskom pre vodné športy

 

Vizualizácie plávajúcej promenády

 

 

 

 

Predávate, alebo kupujete? Pridajte bezplatne svoj inzerát.

Pridaj inzerát