Verejná súťaž - lukratívny pozemok v obci pri Domaši na predaj.

Dnes je piatok 26. apríla 2024, meniny má Jaroslava a zajtra Jaroslav.

Do začitaku prázdnin ostáva 66 dní.

Na Domaši reálne hrozí koniec verejnej pláže, na ktorú tisíce ľudí chodili viac ako 50 rokov.


09.11.2019 | Je ohrozený celý charakter strediska Domaša Monika a celej Domaše vôbec. Voči takémuto bezcharakternému správaniu by mali zakročiť všetky štátne orgány, no zdá sa, že tie nekonajú tak, ako by všetci čakali.    

 

 

 

Vznešený názov Plážové centrum

V rekračnej oblasti Domaša Monika, ktorá patrí pod obec Holčíkovce sa pripravuje výstavba Plážového centra. Čo sa skrýva pod vznešeným názvom odhalili chatári z Moniky, ktorí sú členmi  Združenia chatárov a rekreantov Domaše.

 

 na obrázku pláž na Domaši - RO Monika,

ktorá slúžila verejnosti viac ako 50 rokov môže byť už onedlho minulosťou

 

Podnetom pre chatárov sa stal inzerát

Na inzertnom webe bazos.sk sa objavil inzerát s týmto znením:

 

Ponúkame na predaj HNEĎ PRI VODE posledný exkluzívny pozemok na Domaši, časť Poľany-Monika s povolením na výstavbu. Rovinatý pozemok, prístup z asfaltovej cesty, pozemok udržiavaný, slnečný s výhľadom na Domašu,IS: voda v na pozemku , el.kábel na pozemku. Špekulanti nevolajte a nepíšte len seriózny záujemca. Pozemok len pre náročných .

 

Link na inzerát tu: reality.bazos.sk/inzerat/104569994/Exkluzivne

 

Obrázok inzerátu pre prípad jeho stiahnutia z webu tu:

 

 

 

Ako sa obchádza Územný plán obce?

V územnom pláne obce Holčíkovce je tento pozemok vedený ako plocha športu. Vlastník pozemku požiadal obecný úrad v Holčíkovciah o vydanie Územného rozhodnutia za účelom výstavby Plážového centra.

 

Obecný úrad v Holčíkovciach s návrhom nesúhlasil a žiadateľ sa odvolal na Okresný úrad v Prešove - odbor výstavby a bytovej politiky. Ten podľa našich informácií rozhodnutie obce zrušil a vrátil spis obci na ďalšie konanie.

 

Obecný úrad v Holčíkovciach  opätovne vypísal Územné konanie, ktoré sa uskutočnilo v posledný októbrový deň, 31.10. o 11:00 hodine.

 

Oznámenie o začatí Územného konania tu: Verejná vyhláška Plážové centrum

 

Ako má vyzerať plážové centrum:  Situácia umiestnenia stavby

 

Pod projektom Plážového centra je podpísaný Vranovský projektant Ing. Ladislav Bľacha. Zo situácie umiestnenia stavby vyplýva, že sa má jednať o tri identické objekty nad sebou. Pomenované sú ako požičovňa surfov, požičovňa náradia a detský plážový klub. Dve z nich majú riešenú aj samostatnú žumpu.

 

Za Plážovým centrom sa podľa chatárov skrýva výstavba chát

Ako sme uviedli, chatári zo Združenia chatárov a rekreantov Domaše z Moniky zavolali niekoľko krát na uverejnený inzerát ako  záujemcovia o pozemok. Dozvedeli sa, že cena pozemku je vo výške 185,- EUR za 1m2. Na priamu otázku, či na pozemku sa dá stavať dostali takúto odpoveď:

 

,,Ja vám poviem tak, počúvajte, ja vám poviem tak, vy môžete tam postaviť čo chcete, len sa to bude volať plážové centrum, že tam postavíte chatu, to už nikoho nezaujíma.

 

Ja mám všetky povolenia, neni žiadny problém, ja takto vám vysvetlím, na pozemku mám kompletne povolenia hygieny, od povodia Bodrogu Hornádu, ja všetky povolenia už mám.

 

na obrázku približné miesto, kde sa môže postaviť chata,

len to musíte nazvať plážové centrum

 

Hovorí už o povoleniach, územné konanie bolo len pred pár dňami

Územné konanie bolo iba pred niekoľkými dňami a preto je zaujímavé, že v samotnom inzeráte je uvedené, že sa predáva pozemok aj s povolením. Územného konania na mieste sa nezúčastnil nikto zo Slovenského vodohospodárskeho podniku a ani z Okresného úradu životného prostredia aj napriek tomu, že pozvaní boli.

 

Aké je ich stanovisko k investičnému zámeru nevedno. Vieme len to, že inzerent, ktorý ponúka pozemok na predaj záujemcom uviedol, že má už súhlas od viacerých štátnych orgánov, povodia Bodrogu a Hornádu aj hygieny.

 

Pozvaní neprišli, tí čo chceli prísť, pozvaní neboli

Na Územné konanie neboli pozvaní vlastníci susedných pozemkov, ktorí prísť chceli, ale o konaní nevedeli. Vzniká tak paradoxná situácia. Štátne orgány aj vodohospodári pozvaní boli, ale neprišli. Tí, čo prísť chceli, pozvaní neboli a nevedeli o tom, že konanie je.

 

Oznámenie o začatí Územného konania bolo síce zverejnené na webovej stránke obce Holčíkovce, ale nie každý sleduje internet.  

 

Niekde na konanie chodia, niekde nie

Túto jeseň boli medializované informácie, že vodohospodári zablokovali výstavbu cyklistického chodníka na Valkove, ktorý mal slúžiť verejnosti. Iba pred pár dňami podľa našich informácií zablokovali aj stabilizáciu svahu po zosuve v rekreačnej oblasti Domaša Dobrá a výstavbu cesty k vode pre záchranné a bezpečnostné zložky. Pýtali sme sa starostov z jednotlivých obcí, čo na takýto prístup štátnych orgánov hovoria.

 

Starosta obce Bžany Ladislav Vrábeľ, pod ktorú patria rekreačné oblasti Domaša Valkov a Tíšava uviedol, žeje to čudné. Keď sa jednalo o cyklistický chodník u nás na Valkove, ktorý povoďáci zablokovali, tak prišli na viacerých autách a bolo na stretnutí už si presne nepamätám, ale asi 15 ľudí z povodia aj zo životného dokopy, nemali sme kde sadnúť. Nakoniec viete, ako to dopadlo, že nám to celé zablokovali. Čo ja budem hodnotiť, názor nech si urobí každý sám“ ukončil svoje vyjadrenie starosta Vrábeľ.

 

Starosta obce Kvakovce Radovan Kapraľ, pod ktorú patrí rekreačná oblasť Domaša Dobrá tvrdí že ,,vôbec ma to neprekvapuje, čo sa deje. I u nás boli snahy pred štyrmi rokmi postaviť chaty na ihrisku pre plážový volejbal neďaleko prístavu, pozemky ponúkal realiťák na internete a do telefónu ľuďom tvrdil, že si tam môžu postaviť chaty, len sa to musí volať sklad náradia. Rovnako sme mali problém s jednou vranovskou zbohatlíčkou, ktorá si myslela, že za peníze v Praze dúm. Možno v Praze, ale nie v Kvakovciach a na Dobrej. Ak by sme vtedy nezasiahli a nezastavili to, dnes by sa už ľudia na Dobrej k vode nikde nedostali. Aj na Monike musí konať rýchlo obec a ochrániť verejný záujem“ vysvetľuje starosta.

 

A čo hovorí starosta Kapraľ na to, že štátne orgány sa konania na Plážové centrum na Monike nezúčastnili? „Nebudem si dávať servítku pred ústa. Na Dobrej nám pred pár dňami štátny podnik SVP zastavil verejnoprospešnú stavbu stabilizácie svahu po zosuve aj vybudovanie panelovej cesty do vody pre záchranné a bezpečnostne zložky, ktorá mala slúžiť aj pre ľudí, aby si mohli bez problémov spustiť do vody loďku cez verejný vpust.

 

Na posledný možný deň sa odvolali voči stavebnému povoleniu aby sme nemohli nič robiť a naťahujú lehoty. Je to evidentne naschvál a pomsta za to, že sme ich kritizovali za vypúšťanie vody z Domaše. Tak ku nám, počúvajte dobre, na obyčajné terénne úpravy prídu asi ôsmi ľudia z SVP i životného a hľadajú dôvody, ako sa nedá robiť a na posledný možný deň sa odvolajú. A hľa, na Monike na plážové centrum, kde je ohrozený verejný záujem a prístup ľudí k vode neprídu. Len ma to utvrdzuje v tom, že tu robia naschvál zle a cielene škodia. Zaujímalo by ma, či aj tam sa odvolávali. Je toto normálne v našom štáte? “  hovorí  starosta na záver.

 

Nebezpečný precedens a ohrozenie charakteru celej Domaše

Posledný príklad z rekreačnej oblasti Domaša Monika ukazuje, ako málo stačí na to a aké je jednoduché, aby sa nezodpovedným prístupom štátnych orgánov zničilo stredisko, ktoré slúžilo verejnosti viac ako 50 rokov.

 

Ak sa podarí súkromnému vlastníkovi presadiť výstavbu chát na verejnej pláži pod rúškom vznešeného názvu Plážové centrum, vytvorí to nebezpečný precedens a ohrozí sa prístup k vode pre všetkých vlastníkov chát, rekreačných zariadení a aj návštevníkov rekreačnej oblasti.

 

Chátári aj prevádzkovatelia z rekreačnej oblasti Domaša Monika sa búria, spisujú petíciu a pripravujú ďalšie kroky.

 

Združenie chatárov a rekreantov Domaše vyzýva všetky zodpovedné štátne orgány aj obec Holčíkovce, aby sa spamätali a ochránili verejný záujem na Domaši. Prípad pozorne sledujeme aj naďalej.

 

Predávate, alebo kupujete? Pridajte bezplatne svoj inzerát.

Pridaj inzerát