Verejná súťaž - lukratívny pozemok v obci pri Domaši na predaj.

Dnes je sobota 27. apríla 2024, meniny má Jaroslav a zajtra Jarmila.

Do začitaku prázdnin ostáva 65 dní.

Pápež František posvätí zvony pre Domašu aj základný kameň kaplnky na Dobrej


10.09.2021 | Slovensko poctí svojou návštevou Svätý otec František. Pri tejto slávnostnje príležitosti dala Obec Kvakovce odliať dva zvony, ktoré posvätí samotný pápež.   Zvony boli odliate v zlievarenskej rodinnej firme v Žarnovici, kde pre štyrmi rokmi odlievali zvon, ktorý bol darom pre pápeža Františka.

 

 

 

 

Zvony na Domašu odliali z toho istého materiálu, ktorý sa rodinnej firme zvýšil pri odlievaní daru pre pápeža. Treba povedať, že historické korene hutníctva a zlievárenstva v Žarnovickej Hute spadajú až do 18.storočia. Hlavnou náplňou práce bolo vtedy predovšetkým spracovanie strieborných rúd, medi a olova.

 

Pápež bude zvony posväcovať na štadióne Lokomotívy v Košiciach, dňa 14. septembra, kde absolvuje stretnutie s mládežou. Treba povedať, že dôjde aj k posväteniu základného kameňa kaplnky, ktorá sa plánuje v rekreačnej oblasti Domaša Dobrá neďaleko prístavu výletnej lode Bohemia.

 

Pred stretnutím mládeže s pápežom bude Svätú omšu celebrovať J.em. kardinál Dominik Duka, arcibiskup Pražský.  Práve kardinál Duka požehnal plavbu lode Bohemia z Českej republiky na Slovensko dňa 15.5.2019 pod Karlovým mostom v Prahe na Slávnostiach Navalis.

 

V roku 2020 sa zúčastnil prvého ročníka Slávností Slovenské Navalis na Domaši, ktoré sú spomienkou na Sv. Jána Nepomuckého - patróna všetkých vodákov a ľudí od vody.

 

Kardinál Dominik Duka na Domaši - 1. ročník Slovenské NAVALIS 

 

Zvony sú odliaté dva, väčší a menší. Ten väčší nesmie meno Františk po Sv. Františkovi z Asissi a ten menší nesie meno Nepomuk po Sv. Jánovi Nepomuckom.

 

Na obrázku:  zvony, ktoré bude posväcovať Svätý otec František

 

 

Zvon NEPOMUK

Je to menší zvon, váži 25 kilogramov a je zasvätený Sv. Jánovi Nepomuckému. Práve týmto zvonom sa bude začínať slávnostná sv. omša v rámci slávnosti Slovenské Navalis. Zvon by mal byť umiestnený na lodi Bohemia.

 

Text vygravírovaný na zvone:

 

ZVON NEPOMUK

*  *  *  *  *  *

POŽEHNAL PÁPEŽ FRANTIŠEK

V KOŠICIACH

14.9. ANNO DOMINI 2021

 

,,TOMU, KTO USILUJE O SPRAVODLIVOSŤ, AJ KEĎ VIE,

ŽE MU TÝM VZNIKNÚ LEN NEVÝHODY,

PATRÍ POŽEHNANIE BOHA“.

 

SV. JÁN NEPOMUCKÝ

*1345 – † 20.3.1393

*  *  *  *  *  *

PRAHA – NAVALIS

ANNO DOMINI 15.5.1715

 

KVAKOVCE – DOMAŠA – NAVALIS

ANNO DOMINI 27.6.2020

 

* ČESKÁ REPUBLIKA - PRAHA - KARLOV MOST – KARDINÁL DOMINIK DUKA -  5.5.2019 *  NEMECKO * RAKÚSKO * MAĎARSKO * SRBSKO * CHORVÁTSKO, SLOVENSKO - KVAKOVCE – VEĽKÁ DOMAŠA  - 25.5.2019 *

 

 

Zvon FRANTIŠEK 

Je to väčší zvon, váži 32 kilogramov a bude zasvätený Svätému Františkovi z Asissi. Umiestnený bude vo zvonici v rekreačnej oblasti Domaša Dobrá, ktorá bude súčasťou plánovanej kamplnky v miestach, kde sa dnes slúžia sväté omše. Treba povedať, že tento zvon je odliaty na pamiatku všetkých zatopených obcí, ktoré zanikli pri výstavbe Domaše.

 

Text vygravírovaný na zvone:

 

ZVON FRANTIŠEK

 

NA PAMIATKU ZATOPENÝCH OBCÍ PRI VÝSTAVBE DOMAŠE


POŽEHNAL PÁPEŽ FRANTIŠEK

V KOŠICIACH

14.9. ANNO DOMINI 2021

 

„MÔJ BOH, MOJE VŠETKO“.

 

SV. FRANTIŠEK Z ASISSI

*5.7.1182 – † 3.10.1226

 

ORODUJ ZA NÁS

 

KVAKOVCE – DOMAŠA DOBRÁ

 

ANNO DOMINI 1967 

DOBRÁ NAD ONDAVOU -  TREPEC - VEĽKÁ DOMAŠA - VALKOV – KELČA - PETEJOVCE

 

 

video: ako sa odlieval zvon pre pápeža Františka

 

Predávate, alebo kupujete? Pridajte bezplatne svoj inzerát.

Pridaj inzerát