Verejná súťaž - lukratívny pozemok v obci pri Domaši na predaj.

Dnes je piatok 26. apríla 2024, meniny má Jaroslava a zajtra Jaroslav.

Do začitaku prázdnin ostáva 66 dní.

Riešenie čiernych stavieb v okolí Domaše má byť na stole do 30. septembra 2019


25.06.2019 | Vláda Slovenskej republiky zasadala v Stropkove. Na pretras prišla aj téma Domaše, okrem výšky hladiny vody, čo je aktuálny problém prišli na pretras aj čierne stavby v okolí Domaše. Všetko nasvedčuje k tomu, že sme o krok bližšie k civilizovanej Európe.

 

 

 

 

Z okolia vodnej nádrže Domaša by mali najneskôr začiatkom budúceho roka zmiznúť čierne stavby. Po rokovaní vlády to prisľúbil predseda vlády Peter Pellegrini.

 

Je to ďalšia pozitívna správa pre Domašu po tom, čo sa tento rok na vodnú nádrž vráti výletná loď po 26 rokoch aj vďaka podpore vlády.

 

Na problém dlhodobo upozorňujú samosprávy v okolí Domaše, pridal sa aj župan Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.

 

Postup má byť vzorový pre celý štát

Návrh postupu odstránenia čiernych stavieb má vláde do konca septembra predložiť minister životného prostredia László Sólymós (Most-Híd) v spolupráci s ministrom spravodlivosti Gáborom Gálom (Most-Híd).

 

„Tento dokument bude slúžiť ako nosný a základný návrh postupu pre všetky štátne organizácie, mestá a obce, aby sme postupne takto vzorovo odstraňovali čierne stavby aj na ostatnom území Slovenskej republiky," vysvetlil Pellegrini.

 

Problém v okolí Domaše podľa jeho slov spočíva v tom, že si tam viacero ľudí postavilo chaty na pozemkoch Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP).

 

Obce v okolí Domaše snahu premiéra a vlády oceňujú

Obce v okolí Domaše slová predsedu vlády vítajú. Ako uviedol starosta obce Kvakovce Radovan Kapraľ, ,,je rád, že je konkrétny termín a konkrétna úloha pre ministrov. Uskutočnilo sa niekoľko rokovaní k tejto problematike, naposledy na Prešovskom samosprávnom kraji na jar tohto roku za účasti zástupcov Ministerstva životného prostredia. Máme skúsenosti, budeme pomáhať tomu, aby čierne stavby zmizli z okolia Domaše, ale zároveň chceme, aby bolo ponúknuté kultúrne a civilizované riešenie aj pre rybárov, ktorí v drvivej väčšine užívajú tieto čierne stavby. Rybári sú súčasťou Domaše, ale musíme sa zhodnúť na tom, že kultúra musí byť" dodáva na záver.

 

Starosta obce Bžany Ladislav Vrábeľ uvádza, ,,je najvyšší čas s tým niečo robiť. Obce nevedia nič o vlastníkoch, nikto neplatí za odpad, neplatí daň, vyzerá to strašne. Treba urobiť poriadok a pevne verím, že sa to dotiahne do úspešného konca. Určite štát má väčšie páky, ako malé obce".


Problém vypúšťania vody z Domaše

Na stretnutí starostov s členmi vlády sa hovorilo aj o neprimeranom vypúšťaní vody z Domaše. Rokovanie k tejto problematike má byť vo štvrtok, 27. júna v sídle Okresného úradu životného prostredia v Prešove, kde sú pozvaní všetci zástupcovia obcí.

 

V príprave sú aj ďalšie rozvojové projekty na Domaši

V príprave sú okrem iného tiež viaceré rozvojové projekty, ktoré získali podporu od vlády SR z Akčného plánu okresu Vranov nad Topľou.

 

Patrí medzi ne cyklistický chodník medzi strediskami Domaša Dobrá a Tíšava, prístaviská v jednotlivých rekreačných oblastiach, celkovo by malo ísť o 14 prístavísk, projektuje sa plávajúca promenáda s prístaviskom pre vodné športy, v príprave je taktiež nábrežná promenáda s múzeom športových hrdinov v rekreačnej oblasti Domaša Dobrá so zázemím pre záchranné zložky, políciu a športovcov. 

 

Obec Bžany pripravuje cyklistický chodník, ktorý prepojí rekreačnú oblasť Tíšava a starý Valkovský prístav a pôjde o akúsi promenádu v okolí vody. Projekt je momentálne v štádiu prípravy.

 

Predávate, alebo kupujete? Pridajte bezplatne svoj inzerát.

Pridaj inzerát