Verejná súťaž - lukratívny pozemok v obci pri Domaši na predaj.

Dnes je piatok 17. mája 2024, meniny má Gizela a zajtra Viola.

Do začitaku prázdnin ostáva 45 dní.

Skutočné dôvody, prečo bol odvolaný hlavný kontrolór


23.03.2012 | V mesiaci január 2012 bol hlavný kontrolór obce Kvakovce odvolaný rýchlosťou blesku poslancami obecného zastupiteľstva. Prečo sa tak stalo a čo bolo príčinou ostalo záhadou. Svoju verziu prezentovali iba poslanci počas odvolávania, pričom dôvody, ktoré prezentovali vyvolávali podozrenie. Prišiel čas odhaliť celé pozadie tohto zrýchleného odvolania. Článok obsahuje dôkazové videá.

 

Chatári na Domaši sú rukojemníkmi poniektorých dedinčanov a vedenia obce, ktorí dlhodobo "vyciciavajú" peniaze chatárov a ničia  Domašu vo svojej podstate. Na Dobrej sa nielenže neinvestovalo nič, všade je neporiadok a rozbité cesty, ale za všetky „tunelovania“ a prehraté súdne spory budú platiť chatári v podobe vysokých daní dlhé roky. Je im úplne jedno, že na Domaši sú rozbité cesty, že na nej chýba základná infraštruktúra, sociálne zariadenia a ihriská.  Ich tieto problémy vôbec nezaujímajú. Namiesto toho, aby využili potenciál Domaše aj vo svoj prospech, títo ľudia Domašu cielene likvidujú.Tento článok nemal vzniknúť, starosta obce p. Ondovčák a poslanci zastupiteľstva pokračujú v šírení demagógie a lží, preto bolo nevyhnutné uviesť veci na pravú mieru a usvedčiť ich z netransparetného konania.

 

Začiatok príbehu – o čo vlastne išlo?

 

Obec Kvakovce získala v roku 2011 približne 191 tis. EUR ( cca. 6 miliónov korún ) z Envirofondu na výstavbu kanalizácie. Žiadna  kanalizácia sa však v obci v roku 2011 nerobila, ale peniaze sa zaplatili. Všetko malo prebehnúť v tichosti a bez vedomia verejnosti. Videonahrávky odhalili, kto a ako konal v celej záležitosti a usvedčujú starostu obce a poslancov z nezákonného konania, ktoré poškodilo nie len obec, ale poškodí aj chatárov na Domaši. 

 

Zastupiteľstvo 29. decembra 2011

 

Dva dni pred Silvestrom, dňa 29. decembra zvolal starosta obce p. Ondovčák zastupiteľstvo, ktoré malo jediný bod programu - Zúčtovacie vzťahy na stavbe kanalizácie za rok 2011. Toto zastupiteľstvo zvolal na poslednú chvíľu a občanov verejne neinformoval o tomto zasadnutí. Na zasadnutí predložil p. Ondovčák faktúru za vykonané práce na kanalizácii v roku 2011 v sume približne 191 tis. EUR a chcel, aby poslanci odsúhlasili jej úhradu. Poslanci p. Dupaľ s p. Tutkom prezentovali celý zámer, aké časti kanalizácie sa podľa nich urobili a všetko podľa nich papierovo sedelo. Žiaľ len podľa nich.

 

Ako reagoval hlavný kontrolór?

 

Hlavný kontrolór obce nemohol ostať ticho, nakoľko vedel, že žiadne práce na kanalizácii sa v roku 2011 v obci nevykonali. Žiadne práce, žiadna stavebná činnosť a žiadny bager v obci za celý rok nezakopol.  Kontrolór informoval poslancov obce a starostu, že ak odsúhlasia faktúru, hrubo porušia zákony dopustia sa podľa všetkého podvodného konania. Pýtal sa ich, ako to budú vysvetľovať, keď celá dedina a všetci ľudia v nej celý rok nevideli v obci ani jeden jediný mechanizmus?

 

Čo začali tvrdiť poslanci a starosta?

 

Prezentovali názor,  že uhrádzajú staré dlhy po bývalom starostovi p. Kolesárovi, že je to jediná možnosť, že prepadnú peniaze a podobne. Podľa nich boli práce vykonané ale nezaplatené.

 

Čo im tvrdil hlavný kontrolór?

 

Hlavný kontrolór vedel, že žiadne dlhy na stavbe kanalizácie neostali s výnimkou jednej malej nezaplatenej faktúry v sume asi 10 tis. EUR a o tejto skutočnosti poslancov a starostu informoval. Oni tento fakt nijako nevyvrátili, iba dookola tvrdili to isté a ignorovali ho. Pán starosta Ondovčák prezentoval názor, že ak sa o tom bude verejne hovoriť, tak z toho problémy budú.( pozrite video ).

 

Nastala dlhá výmena názorov. Poslanec Ján Tutko povedal starostovi, aby vyhlásil prestávku a p. Ondovčák tak okamžite urobil. Všetci 4 poslanci odišli so starostom do jeho kancelárie na 15 minút, vrátili sa späť a bez diskusie túto spornú faktúru za cca. 191 tis. EUR schválili. Všetci s vedomím, že práce sa nevykonali a že konajú v rozpore so zákonom. ( pozrite krátke videá ). Prečo museli odísť do kancelárie, keď na zasadnutí nikto nebol ostalo záhadou.

 

Čo sa dialo potom?

 

Po zastupiteľstve hlavný kontrolór starostu informoval písomne mailom, že ak uhradí faktúru, tak poruší zákony. Zrozumiteľne starostovi všetko vysvetlil. Pán starosta Ondovčák sa zatajoval a odmietal prezradiť, či faktúru uhradil, alebo nie.  Pán Ondovčák odkázal kontrolórovi, že je u kaderníka, kde si farbí vlasy na silvestrovský ples. Týmto bolo úplne jasné, že p. Ondovčák je v celom prípade komplic a s poslancami konajú v zhode.

 

Ako konal kontrolór?

 

Hneď v novom roku, vyzval starostu Ondovčáka, aby mu predložil ako kontrolórovi obce všetky doklady súvisiace s kanalizáciou. Je o tom písomný dôkaz.  Pán starosta ušiel z úradu, na obecnom úrade chýbali  zápisnice, p. Ondovčák sa správal neštandardne a nervózne. Robil zo seba hlupáka a nechcel poskytnúť faktúru, iba sa prihlúplo usmieval. Zakázal pracovníčkam, aby kontrolórovi vydali akýkoľvek doklad a všetko zobral so sebou preč z úradu vrátane zápisníc.

 

Zastupiteľstvo 16. januára

 

Dňa 16. Januára sa konalo zastupiteľstvo, kde starosta Ondovčák prečítal list kontrolórovi v tom zmysle, že on nemá problém poskytnúť doklady, ale že sa to musí správne požiadať. Bola to jeho reakcia na výzvu kontrolóra, aby predložil doklady súvisiace so stavbou kanalizácie.  Priamo na zasadnutí bol starosta opätovne požiadaný na základe Zákona o slobodnom prístupe k informáciám, aby doklady predložil.  Opäť je o tom listinný dôkaz. Žiadne doklady však starosta nepredložil.

 

Pripravovanie odvolania a odvolanie z funkcie

 

Keďže starosta a poslanci nemali iné východisko zo vzniknutej situácie, museli pristúpiť rýchlo k odvolaniu kontrolóra. To bola jediná možnosť, ako nepredložiť doklady, ktoré požadoval. Vykonštruovali preto rýchlo dôvodyna odvolanie v tom zmysle, že sa kontrolór nepodpisoval do knihy príchodov a iné podobné nezmysly. Dňa 24. Januára kontrolóra jednomyseľne všetci 4  poslanci, ktorí hlasovali za úhradu faktúry odvolali.

 

Ďalšie fakty

 

Zatupujúci starosta p. Dupaľ v spolupráci s p. Tutkom pripravovali všetky papiere a podklady dlhodobo spoločne. Faktúra za vykonané práce však prišla 6. Decembra, presne 1 deň po tom, čo zložil sľub p. Ondovčák a funkciu mu odovzdal p. Dupaľ. Čiže faktúru schválil a uhradil p. Ondovčák, nie p. Dupaľ a ani p. Tutko. Takýto postup bol zvolený podľa všetkého preto, lebo sa predpokladalo, že to celé môže mať trestnoprávnu dobru. Čiže starosta, ktorý bol vo funkcii 24 dní faktúru schváli, uhradil no poslanci ho však kryjú tým, že faktúru schválili, mysliac, že konajú ako kolektívny orgán mimo trestnoprávnej zodpovednosti. Zabudli však na to, že faktúru schvaľovali s vedomím, že konajú protizákonne. ( pozri videozáznamy )

 

Záver

 

Kontrolór bol odvolaný preto, lebo si plnil svoju robotu dôsledne a naplno sa ukázalo, že dôvody na jeho odvolanie boli vykonštruované a účelové. Videá zo zasadnutia zastupiteľstva dokazujú, kto a ako v danej veci konal. Namiesto toho, aby sa energia míňala na rozvoj Domaše, popri ktorej by si ľudia v Kvakovciach žili oveľa lepšie, míňa sa energia na hlúposti a primitívne „tunelovanie“ obce a peňazí chatárov. Bude zaujímavé sledovať, ako sa vecí vyvinú, ale mnohí chatári si povedali, že toto už tolerovať a platiť ďalej nebudú. 

 

Videozáznamy z debaty na zastupiteľstve zo dňa 29. decembra 2011.Tieto krátke videá jasne dokazujú, že v dedine sa žiadne práce nevykonali a že starosta obce p. Ondovčák s poslancami chceli celú záležitosť utajiť pred verejnosťou. Faktúru za práce v sume cca. 200 tis. EUR uhradili aj napriek tomu, že v dedine za celý rok 2011 nazakopal do zeme ani jeden jediný bager. Keďže hlavný kontrolór s touto nehoráznosťou nechcel súhlasiť, poslanci ho odvolali.

 

Video č. 1

 

www.youtube.com/watch

 

Video č. 2

 

www.youtube.com/watch

 

Video č. 3

 

www.youtube.com/watch

 

Video č. 4

 

www.youtube.com/watch

 

Video č. 5

 

www.youtube.com/watch

 

Video č. 6

 

www.youtube.com/watch

 

Video č. 7

 

www.youtube.com/watch

 

Video č. 8

 

www.youtube.com/watch

Predávate, alebo kupujete? Pridajte bezplatne svoj inzerát.

Pridaj inzerát