Verejná súťaž - lukratívny pozemok v obci pri Domaši na predaj.

Dnes je štvrtok 25. apríla 2024, meniny má Marek a zajtra Jaroslava.

Do začitaku prázdnin ostáva 67 dní.

Stanovisko obce Kvakovce k fáme o vypúšťaní odpadových vôd z lode Bohemia


15.08.2022 | Prostredníctvom internetu a sociálnych sietí sa začala šíriť fáma, že pri poslednej plavbe lode Bohemia, t.j. v piatok, 12. augusta večer niekedy okolo 19:00 hodiny bola z lode vypustená žumpa do Domaše. Je to ničím nepodložená lož a Obec Kvakovce v tejto súvislosti vydáva nasledovné stanovisko.

 

 

 

Oficiálne stanovisko obecného úradu v Kvakovciach:

Takéto tvrdenie je nepravdivé, zavádzajúce a autor bombastickej správy tak zrejme urobil preto, aby odvrátil pozornosť od nedostatku vody v Domaši.

 

Výletná loď Bohemia má vo svojom trupe celkovo štyri samostatné nádrže.

 

1.       Nádrž na naftu v objeme cca 4 m3

2.       Nádrž na pitnú vodu v objeme cca 3 m3

3.       Nádrž na odpadové vody z kuchyne v objeme cca. 2 m3 v prednej časti lode.

4.       Nádrž na odpadové vody z WC v objeme cca. 2,5 m3 v zadnej časti lode.

 

Obecný úrad zabezpečuje pravidelný vývoz odpadových vôd prostredníctvom oprávnenej spoločnosti VT-Kanal s.r.o., pričom k vývozu dochádza vždy v piatok ránov pondelok ráno, niekedy aj mimoriadne.

 

Celkový objem nádrží na odpadové vody na lodi je cca. 4,5 m3 pričom je potrebné uviesť, že sa zatiaľ  nikdy takéto množstvo odpadových vôd z lode nevyviezlo, lebo jednotlivé nádrže sa plnia rôzne.

 

Naplnenie nádrže pre wc závisí od počtu jázd, ľudí na palube a podobne. Nádrž pre kuchyňu vydrží o niečo dlhšie, lebo na lodi sa napríklad vôbec nevarí, robia sa tam iba hranolky, v bare sa umývajú len poháre a aj to prostredníctvom úspornej umývačky riadu. 

 

Za sledovanie stavu hladiny odpadových vôd v nádržiach je zodpovedná posádka lode a má to zakotvené aj vo svojich pracovných zmluvách. Ruku do ohňa za svojich zamestnancov žiadny zamestnávateľ dať nemôže, ale jedno je isté, ak by v danej oblasti pochybili, išlo by o hrubé porušenie pracovnej disciplíny a okamžite by prišli o prácu. Navyše, chýbal by motív takéhoto konania, lebo Obec Kvakovce pravidelne čerpá odpadové vody.

 

K danému dňu, kedy malo akože dôjsť k incidentu 

V piatok ráno, t.j. 12. augusta presne tak, ako v iné piatky prišla spoločnosť VT kanál s.r.o. vyčerpať odpadové vody z výletnej lode. Ako dôkaz prikladáme fotografiu z kamery v prístave, z ktorej vyplýva, že o 8:39 hodine bol fekálny voz v prístavisku a čerpal odpadové vody z lode, takže nebolo čo v daný deň do Domaše večer vypustiť. Okrem iného je to podľa kapitána aj technicky nemožné.

 

Záznam z prístavnej kamery - príchod spoločnosti VT - Kanál s.r.o.

 

Záznam z prístavnej kamery

 

Spoločnosť VT-Kanál s.r.o. fakturuje obci Kvakovce vývoz odpadových vôd priebežne, tu je jedna z faktúr za mesiac júl. df2207463.pdf [ 719.43 KB ]

 

Kde sú výpustné otvory?

Tvrdenie, že na dne lode sú otvory na vypúšťanie odpadových vôd nie je pravdivé. V skutočnosti sa výpustné otvory nachádzajú asi 60 cm nad hladinou na boku lode, na obrázku výpustný fekálny otvor pod oknami v zadnej časti lode – viď obrázok.

 

Na obrázku v červenom krúžku výpustný uzáver na nádrž z wc

 

 

Ako to funguje?

Vypúšťanie vôd z nádrže nefunguje tak, že stlačením gombíka sa vypustí celá nádrž. Je to podstatne zložitejšie a podľa kapitána sú len dve možnosti, ako nádrž vypustiť. Jednou z možností je, že príde fekálny voz a klasicky podtlakom vytiahne žumpu.

 

Druhá možnosť je podstatne komplikovanejšia a používa sa pre vytláčanie odpadových vôd z lode do žumpy umiestnenej na brehu.

 

Funguje to tak, že sa na výpustný otvor nasadí špeciálny ventil, do ktorého sa napojí požiarna hadica, ktorá má vývod na hornej palube. Do tej hadice sa pustí požiarna voda, čím sa vytvorí podtlak a takýmto pomerne komplikovaným spôsobom sa dokážu vytlačiť odpadové vody z nádrže až do žumpy na breh.

 

 špeciálny zmiešavací ventil, ktorý sa nasadzuje na výpustný otvor

 

Nemá to žiadnu logiku

Z vyššie uvedeného vyplýva, že loď Bohemia jednak nemala čo vypustiť, lebo v piatok ráno fekálny voz vytiahol kompletne odpadové vody z lode a zároveň by takáto operácia bola technicky skoro nemožná.

 

Predstava, že by tak robila posádka počas plavby s ľuďmi na palube je o to absurdnejšia a zvrátená a vychádza z neznalosti technických podmienok a možností. Obec Kvakovce okrem toho disponuje kontaktmi na pasažierov, ktorí si zakúpili vstupenky online a danej plavby sa zúčastnili.

 

Zároveň je potrebné uviesť, že proti takejto činnosti sa nebojuje ničím nepodloženými statusmi na sociálnych sieťach uverejnenými s odstupom času, ale okamžitým privolaním polície, ktorá má prostriedky na to, aby prípadnú podobnú činnosť namierenú proti životnému prostrediu zdokumentovala a páchateľov postihla.

 

Kto prišiel so senzáciou?

Prevádzkovateľ FB stránky .......Eva...., ktorý prišiel s akože šokujúcim odhalením je p. Michal Veselovský.

 

Ten vlastnil ešte pred nedávnom pozemok v rekreačnej oblasti Domaša Dobrá na ulici Pri kempingu a pomerne často sa sťažoval na svojich susedov.

 

Ťažko povedať, kto mal v týchto sporoch pravdu, obecný úrad nie je sudcom, ale po konfliktoch so susedmi nad ním aj pod ním tento svoj pozemok na Dobrej odpredal a presunul sa do rekreačnej oblasti Eva - Holčíkovce.

 

Treba však uviesť, že autor senzácie pri svojej chatke na Dobrej odpadové vody  veľmi  neriešil, pretože si na svoj pozemok v centre rekreačnej oblasti umiestnil latrínu, ktorá je na jeho pôvodnom pozemku dodnes a práve na to sa sťažoval jeho sused nad ním.

 

Ako sme uviedli, momentálne je pán Michal vlastníkom pozemku v rekreačnej oblasti Domaša Eva, k.ú. Holčíkovce, a prevádzkuje aj spomínanú fb stránku ako uzavretú skupinu, ktorá prišla so senzáciou o vypúšťaní žumpy z lode do Domaše.

 

Niekedy v decembri minulého roku pán Michal na svojej fb stránke napríklad propagoval protest proti vedeniu obce Kvakovce so stretnutím na parkovisku pred reštauráciou Sofia, na ktorý prišli až dvaja účastníci. Zhodou okolností boli z jednej rodiny a dokonca išlo o súrodencov.

 

Prevádzkovateľ FB stránky sa  prezentuje sa aj na youtube.  V jednom videu sa v skladbe, ktorú uverejnil k svojmu videu okrem iného spieva,

 

...každý závidí, že sa mi darí, ohovárajú ma všetci radi, ja nechápem, načo to všetko, aj tak som kráľ najväčší a to ich všetkých níčí. Kráľ najväčší, a to ich všetkých ničí. Každý na mňa kričí, hudba fičí, ja odpovedám, choďte do pi....

 

 

Druhé prezentačné video

 

klikni tu: https://youtu.be/qQdyxdWiq-Q

 

Pánovi Michalovi prajeme veľa šťastia v Holčíkovciach na Eve, dúfame že tam nájde pokoj a priestor na vytúžený oddych, ktorý na Dobrej nenašiel.

 

Kto takúto správu hyperaktívne zdieľa?

Ak by hlavní šíritelia a zdieľatelia týchto ničím nepodložených statusov a hoaxov poctivo čerpali odpadové vody z nimi prevádzkovaných objektov a chát v objeme aspoň desať percent z toho, koľko odpadových vôd čerpá Obec Kvakovce, neboli by niektoré studne zamorené fekáliami a Domaša aj jej okolie by boli podstatne čistejšie, ako je tomu dnes.

 

Možno by stálo za to, aby každý, kto hyperaktívne zdieľal informáciu o vypustení žumpy z lode, zverejnil doklady o čerpaní odpadových vôd zo svojej žumpy za posledné dva roky. 

 

Na záver dodávame, že vzťah posádky lode aj pracovníkov obce Kvakovce k Domaši vyjadruje nápis na boku lode Bohemia - WE LOVE DOMAŠA.

 

Naša loď preplávala stovky miest a obcí, aby na Domašu vrátila život a robila ľuďom radosť a nie vytvárala nejakú ekologickú záťaž.

 

Šíriť takéto ničím nepodložené informácie je smutné.

 

 

Predávate, alebo kupujete? Pridajte bezplatne svoj inzerát.

Pridaj inzerát