Verejná súťaž - lukratívny pozemok v obci pri Domaši na predaj.

Dnes je sobota 20. apríla 2024, meniny má Marcel a zajtra Ervín.

Do začitaku prázdnin ostáva 72 dní.

Veľká obrazová reportáž z požehnania plavby lode v rámci slávností Navalis v Prahe


21.05.2019 | V stredu, 15.5.2019 sa približne 90 ľudí z obcí v okolí Domaše zúčastnilo slávnostného požehnania plavby lode Bohemia z Prahy až na Domašu. Súčasťou skupiny bol aj folklórny súbor Rovina z obce Dlhé Klčovo, ktorý obohatil celú cestu o ľudové tradície a folklór.

 

 

 

Účastníci zájazdu odišli do Prahy nočným rýchlikom z Humenného vďaka podpore zo strany Železničnej spoločnosti Slovensko, ktorá pre celú delegáciu vyčlenila samostatné lôžkové vozne. Už počas cesty bolo veselo, folklórny súbor počas noci trénoval svoj folklórny repertoár do skorých ranných hodín. Ženy aj chlapi trénovali dolaďovali svoje hlasy celú noc.

 

Skupina Východniarov od Domaše dorazila do Prahy na hlavné nádražie približne o 7.30 hodine.

 

 

Nasledovali výborné raňajky v historickej kaviarni Cafe Louvre, ktorú s obľubou navštevovali aj také osobnosti, ako Franz Kafka, Karel Čapek, Albert Einstein či T.G. Masaryk.

na obrázku Café Louvre v Prahe

 

interiér kaviarne Café Louvre

 

Po raňajkách sa celá delegácia presunula do prístavu pod Čechov most,  kde sa zúčastnila prvej vyhliadkovej plavby na lodi Bohemia, ktorá už niekoľko hodín vyrazila na svoju cestu na východ Slovenska na Domašu.

 

Na obrázku prístavisko lode Bohemia pod Čechovým mostom v Prahe

 

Súčasťou plavby bola aj zastávka pod Karlovým mostom, kde východniarov privítal pán Zdeněk Bergman – prievozník Pražský, ktorý je aj riaditeľom múzea Karlovho mostu, ale tiež majiteľom úspešnej spoločnosti Pražské Benátky prevádzkujúcej vyhliadkové plavby na historických lodiach po Prahe.

 

na obrázku Zdeněk Bergman - prevozník Pražský, riaditeľ múzea Karlovho mostu

 

Do jeho flotily patrí aj najstaršia loď v Prahe Nepomuk, ktorá kotví symbolicky na mieste, kde pred storočiami vytiahli na breh telo utopeného Svätého Jána Nepomuckého.

 

Salónna ryhloloď Nepomuk kotví pod Karlovým mostom

 

 

Pán Zdeněk Bergman informoval aj o rôznych zaujímavostiach spojených s históriou Svätého Jána Nepomuckého, ale tiež o tom, že autorom najstaršej sochy na Karlovom moste je rodák zo Spišskej Soboty na Slovensku Jan Brokoff. Viac o jeho živote nájdete tu: www.wikiwand.com/cs/Jan_Brokoff

 

Socha Sv. Jána Nepomuckého na Karlovom moste

 

Po skončení plavby sa všetci účastníci zájazdu ubytovali a pripravili na slávnosti Navalis, ktoré začínali na Hradčanoch pred Arcibiskupským palácom. Svätojánske slávností Navalis sú najstaršie barokové slávnosti v Prahe s viac ako tristo ročnou tradíciou a je to spomienka na Svätého Jána Nepomuckého, ktorý je patrónom všetkých ľudí od vody.

 

podobizeň Sv. Jána Nepomuckého

 

Slávnosti Navalis sa začali na Hradčanoch pred Arcibiskupským palácom, kde sa do programu zapojil aj folklórny súbor Rovina z Dlhého Klčova a rozohrial tak v chladnom počasí publikum z domova aj zo zahraničia. Pánovi Bergmanovi sme ako nášmu sprievodcovi z vďaky za milé prijatie odovzdali upomienkove predmety, ale aj domácu slivovicu od našich gazdov.

 

 

 

 

 

 

 

na obrázku vystúpenie FS Rovina na Hradčanoch

 

 

 

 

Starostovia z obcí Bžany, Malá Domaša, Kvakovce a Dlhé Klčovo sa v sprievode p. Zděnka Bergmana zúčastnili na audiencii u jeho eminencie kardinála Dominka Duku – arcibiskupa Pražského.

 

 

 

 

 

Odovzdali mu dary, medzi inými aj ručne ukutý kríž s podobizňou Ježiša Krista, ktorého autorom je umelecký kováč Michal Kačmár, autor viacerých sôch na Domaši aj v Prešove. Kríž ukul špeciálne pre túto príležitosť.

 

 

 

starostka Dlhého Klčova Ľubica Zubková odovzdáva kardinálovi pozdravy od ich pátra Jána, ktorý bol spolužiakom otca arcibiskupa.

 

 

na obrázku zľava: Ladislav Vrabeľ (Bžany), Ľubica Zubková (Dlhé Klčovo), J.e. Dominik Duka, Radovan Kapraľ (Kvakovce), Jaroslav Makatúra (Malá Domaša)

 

Zaujímavosťou bolo aj to, že na audienciu v rovnakom čase prišli do Arcibiskupského paláca aj predstavitelia mesta Benátky, vedenie spolku Svätého Jána Nepomuckého, pápežský nuncius, ale aj mnoho iných osobností a z kultúrneho a spoločenského života.

 

 

spoločné foto na audiencii

 

 Po skončení audiencie sa uskutočnilo tradičné požehnanie jazdcov a koní balkóna Arcibiskupského paláca.

 

náš dokumentarista Jaroslav Vaľko alias Jaris na balkóne arcibiskupského paláca

 

 

slávnostná Svätá omša v katedrále Sv. Víta.

  

 

 

 

 

 

 

 

Po skončení omše sa ľudia priamo v katedrále zoradili do sprievodu a spoločne sa všetci vydali na procesiu na Karlov most, presne na miesto, odkiaľ bol v roku 1393 zhodený do rieky Vltava Svätý Ján Nepomucký.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

Loď Bohemia bola pristavená po Karalovým mostom v prístavisku na Kampě, kde účastníci zo Slovenska aj viacerí hostia nastúpili na jej palubu a odplávali k hlavnému pódiu, kde sa konali slávnosti Navalis na vode.

 

loď Bohemia čaká s nápisom From Prague to the Veľká Domaša lake

 

 

 

 

 

 

 

Nasledovala regata lodí – gondol z Benátok a Rakúska, ktorú odštartoval kardinál Dominik Duka vlajkou z Karlovho mostu.

 

 

 

 

Na hlavnom pódiu, ktoré bolo umiestnené na vode pod Karlovým mostom sa po chvíli zhromaždili zástupcovia spolku Sv. Jána Nepomuckého, mesta Benátky a kardinál Dominik Duka, ktorý z pódia požehnal všetkým ľuďom od vody, ale tiež plavbu lode Bohemia z Prahy až na Slovensko dlhú 2800 km cez sedem krajín Európy. Po požehnaní sa s loďou Bohemia rozlúčili všetky lode trúbením.

 

 

 

Pokračovalo sa barokovým koncertom na vode s ohňovou show. Celá Slovenská delegácia sa nachádzala na lodi Bohemia a svojou návštevou ju nečakane poctil kardinál Dominik Duka, ktorý sa na loď dopravil na historickej loďke Praha.

 

na loďke so zelenou strechou sa dopravil kardinál na loď Bohemia

 

Folklórny súbor Rovina kardinála privítal tradičnými piesňami a ten požehnal plavbu lode okrem pódia aj priamo na jej palube. Asi po pol hodine sa delegácia zo Slovenska rozlúčila so vzácnym hosťom tradičnou ľudovou piesňou.

 

 

kardinál vstupuje na palubu lode Bohemia

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slávnosti trvali v stanoch pri historickej lodi Nepomuk do neskorých nočných hodín, účastníci zájazdu sa plný zážitkov vrátili domov šťastne vďaka Železničnej spoločnosti Slovensko opätovne nočným vlakom v piatok ráno.

 

Loď Bohemia sa rolúčila s Karlovým mostom definitívne vo štvrtok, 16.5.2019, kedy o 12.55 hodine vyplávala na cestu dlhú 2800 km z Prahy až na Domašu.

 

 

Klikateľné obrázky

   

       

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 

 

Predávate, alebo kupujete? Pridajte bezplatne svoj inzerát.

Pridaj inzerát