Verejná súťaž - lukratívny pozemok v obci pri Domaši na predaj.

Dnes je streda 8. mája 2024, meniny má Ingrida a zajtra Roland.

Do začitaku prázdnin ostáva 54 dní.

Nová smernica SRZ poškodzuje rybárov a návštevníkov Domaše


28.01.2016 | Rybári z Domaše sa búria proti novej smernici Slovenského rybárskeho zväzu (SRZ). Na zasadnutí RADY SRZ dňa 12.9.2015 bolo prijaté uznesenie č. 91/2015, ktorým sa zrušuje predaj sezónnych povoleniek na jeden revír. Táto smernica vyvoláva medzi rybármi vlnu nevôle.

 

 

 

O novej smernici, ktorú v tichosti presadili členovia rady sme sa rozprávali s Podpredsedom združenia chatárov a rekreantov Domaše Mgr. Milanom Petríkom.

 

Milan, v čom je vlastne problém?

Problém je v tom, že Rada Slovenského rybárskeho zväzu prijala novú smernicu č. 2997/582/15, ktorá je platná  od 1.1.2016. Tá prináša jednu síce nenápadnú, ale pre Domašanov veľmi podstatnú zmenu a to takú, že už neumožňuje zakúpiť si povolenie iba na jednu priehradu.

 

Treba podotknúť, že z radov chatárov sa jedná o takzvaných príležitostných(rekreačných) rybárov, ktorí občas podvečer, keď už na chate nemajú žiadnu robotu, si z chaty vyjdú k vode zarybárčiť na dve tri hodinky so svojimi deťmi alebo vnúčencami. To sa týka aj ľudí z okolitých obcí. 

 

Smernica tu:  SPORNÁ SMERNICA  

 

Čo to v praxi znamená pre rybára, ktorý si doteraz kupoval povolenie len na Domašu?

Po novom je rybár nútený si zakúpiť povolenie  celozväzové – celoslovenské, ktoré je podstatne drahšie ako to, ktoré si kupoval doteraz. To však nie je všetko, pretože celozväzové povolenie môže byť vydané len vtedy, keď má rybár zakúpené miestne povolenie.

 

Aké budú náklady pre rybárov?

Podľa mojich prepočtov sa ceny pre nás Domašanov neprimerane zvýšia.  Od 1.1.2016 je rybár nútený zakúpiť si miestne povolenie, podľa toho v ktorej organizácii je,  čo predstavuje cca. 40 € a následne aj celozväzové za cca. 35 €.

 

To však nie je všetko, pretože vydanie miestneho povolenia je ešte podmienené odpracovaním minimálne dvoch brigád v miestnej organizácii.

 

Keď sa rybár brigád nezúčastní, je povinný zaplatiť cca 30 € za každú neodpracovanú brigádu v závislosti od organizácie.    

 

Ako tomu treba rozumieť?

Rybár, ktorý loví ryby len na Domaši, čo je väčšina chatárov a ľudí z okolia, je takýto rybár nútený kupovať niečo čo nevyužíva a je nútený chodiť pracovať na revír, ktorý nevyužíva. Dá sa povedať, že na pánske.  

 

My máme teda platiť aj za Liptovskú Maru a brigádovať niekde, kde vôbec nie sme, čo je absurdné. Je to podobné, ako keby v našom parlamente prijali zákon, ktorý by zaviedol, že každý občan je povinný zakúpiť  si celoslovenský voľný lístok na MHD, aj keď využíva iba jeden spoj vo svojom bydlisku.


Ako by asi reagovali občania na takýto nezmysel? Je neuveriteľné, že Rada Slovenského rybárskeho zväzu sa nás ešte snaží presvedčiť, že je to v náš prospech.

 

Akokoľvek rozmýšľam tak neviem prísť na to, čo je pre nás výhodné na tom, že nás nútia kúpiť si lístok aj na tie vody, ktoré nikdy nevyužívame a využívať nebudeme.  Nemôžem sa zbaviť pocitu, že tu ide len o špekuláciu vrchnosti, ako si zvýšiť príjmy do ich centrály  na úkor nás všetkých.Je to veľmi neseriózne.

 

Čo s tým chcete robiť?

V mene Občianske združenie chatárov a rekreantov Domaše sme pripravili Otvorený list na Radu SRZ v Žiline s výzvou na okamžité prehodnotenie zrušenia povolenia na jednu priehradu, nakoľko nimi prijatá smernica poškodzuje všetkých chatárov a návštevníkov Domaše.

 

Otvorený list:   OTVORENÝ LIST RADE SRZ TU

Predávate, alebo kupujete? Pridajte bezplatne svoj inzerát.

Pridaj inzerát