Verejná súťaž - lukratívny pozemok v obci pri Domaši na predaj.

Dnes je štvrtok 2. mája 2024, meniny má Žigmund a zajtra Galina.

Do začitaku prázdnin ostáva 60 dní.

KRIMINÁLKA CSI DOMAŠA - ODHALENIE


30.05.2013 | Vyšetrovateľ, ktorý vyšetroval podozrenia z podvodu pri výstavbe kanalizácie zastavil vyšetrovanie, pretože skutok nie je trestný čin. Rozpletieme celú sieť kauzy do najmenších detailov a prichytíme „Kvakovské gorily“ priamo pri čine. Dnes zverejnené informácie do veľkej miery vrhajú tieň na políciu vo Vranove, ako aj na dozorujúceho prokurátora. Čítajte ďalej.

 

Na úvod

Gorily pôsobiace v samospráve okolo Domaše z nej v priebehu pár rokov vytvorili jednu džungľu. Beztrestne sa dlhé roky tunelovalo všetko, čo ostalo po bývalej Správe cestovného ruchu.

 

Keď už nebolo čo tunelovať, gorily sa vrhli na obecné rozpočty a peniaze chatárov a rekreantov. Všetko sa dialo beztrestne. Prečo beztrestne, to ukáže dnešný príbeh.

 

V čom teda spočívala istota beztrestnosti našich „Kvakovských goríl“? Súhlas na zverejnenie sme dostali hneď po tom, čo bola celá záležitosť oznámená orgánom činným v trestnom konaní – avšak už nie vo Vranove.

 

Všetko to bol dokonalý plán, akurát sa nepočítalo s jednou vecou, že väčšina ľudí si povie DOSŤ.  Na odhalení celého spletenca sa podieľalo celkovo 19 ľudí. Jedná sa o dvanásť chatárov, päť dedinčanov a dvoch Vranovčanov.  

 

Všetci títo ľudia získavali informácie a vyhodnocovali ich s jediným cieľom – ukončiť činnosť goríl pôsobiacich v miestnej samospráve. Všetkým za ich prácu ďakujeme.

 

Účinkujúci – kto je kto v kauze?

 

Ján Ondovčák – starosta Kvakoviec

Ján Tutko – zástupca starostu

Jarosalv Dupaľ, Viktor Humeník, Zdenko Magnus – poslanci zastupiteľstva

Ing. Peter G. – „nezávislý“ vyšetrovateľ zo Žipova

Dozorujúci prokurátor – nech povie prokuratúra, kto to bol

Riaditeľ Enviromentálneho fondu

 

Prečo odvolali v referende bývalého starostu Kolesára?

Pripomeňme ešte na úvod, prečo „Kvakovské gorily“ odvolali bývalého starostu? Neevidoval knihu jázd, mal drahý účet za mobil, kúpil drahú kravatu a vyčítali mu netransparentnosť na obecnom úrade. A teraz prejdime k veci.

 

Príbeh rybára

Predstavte si situáciu. Obyčajný  rybár, dôchodca, náhodou zaspí pri udiciach, ktoré má zahodené. Je 23.00 keď ho zobudí rybárska stráž aj s políciou. Aj keď rybár nič nechytil a má zaplatený rybársky lístok, porušil zákon, pretože chytať ryby sa po 22.00 hodine nesmie.

 

Rybár skončí s obvinením z pytliactva. Hrozí mu väzenie. Takto dopadne obyčajný dôchodca, ktorý iba zaspal pri svojich udiciach a nič nechytil.

 

Príbeh "Kvakovských goríl"

A teraz si predstavte situáciu, že starosta obce Ján Ondovčák  pošle na sklonku roka 2011 viac ako 200 tisíc EUR za výstavbu kanalizácie, ktorá sa vôbec nestavala. Doklady podpisuje prvý deň vo funkcii – všetko tak, ako mu to pripravili poslanci Tutko a Dupaľ.

 

Starosta robí všetko s vedomím, že koná nezákonne. Spornú platbu posvätia svojim súhlasom 4 poslanci zastupiteľstva, ktorí sú do celej záležitosti dokázateľne zapletení. Peniaze sú preč.

 

Pri tomto čine sú nahratí na legálny videozáznam. Starosta Ondovčák chce navyše všetko utajiť pred verejnosťou. Poslanec Dupaľ na zázname spomína stavebné denníky a s istotou presviedča, že žiadna kontrola do obce nepríde.

 

Dokonca sa po čase príde na to, že všetky stavebné denníky, ktoré starosta so svojim zástupcom Jánom Tutkom predložili Envirofondu na vyúčtovanie sú preukázateľne sfalšované a v žiadnom prípade sa nezakladajú na pravde.

 

Tento moment si zapamätajte: Rozbieha sa vyšetrovanie, ktoré trvá viac ako rok a záverom je, že vyšetrovateľ Ing. Peter G. sa uzniesol, že vlastne skutok nie je trestným činom a zastavuje vyšetrovanie.

 

Videli ste, ako dopadol rybár a opísali sme stručne, ako dopadli naše „Kvakovské gorily“.

 

Prečo je tomu tak?

Vďaka občanom obce a ľuďom z prostredia obecného úradu v Kvakovciach sme získali informácie, ktoré nás šokovali a prinášajú svetlo do celej kauzy a rozpletú ju tak, ako ju rozpliesť treba.

 

To vysvetľuje, prečo sa na Domaši beztrestne vytunelovalo všetko, čo sa vytunelovať dalo, ale tomu je zdá sa koniec.

 

Je to korupcia, alebo nie je? Odpovedzte si Vy - občania.

Predstavte si, že počas súdneho procesu obžalovaný zamestná manželku sudcu u seba vo firme a následne sudca obžalovaného oslobodí s tým, že obžalovaný nič neurobil.

 

Asi by sme ťažko mohli hovoriť o objektivite procesu. Ak si to neviete prestaviť, tak vo Vranove nad Topľou je čerstvý príklad z praxe, že sa to dá.

 

Fakty, ktoré sú overiteľné

Vyšetrovateľ podozrení z podvodu s kanalizáciou Ing. Peter G. zastavil vyšetrovanie, lebo skutky nie sú trestný čin. Počas vyšetrovania sa však udiala veľmi vážna vec.

 

Manželka vyšetrovateľa Mária našla počas vyšetrovania zamestnanie vo firme, ktorá, čuduj sa svete patrí dcére dodávateľa kanalizácie v obci Kvakovce.

 

Zamestnala sa v tej firme, ktorá sídli navyše na tej istej adrese ako dodávateľ kanalizácie. V tej firme, ktorá dodáva obci Kvakovce pre zmenu vodovod.

 

Čo na to odborníci?

Samozrejme, že manželka vyšetrovateľa sa zamestnať mohla, lebo žijeme v slobodnej spoločnosti. Avšak podľa právnych expertov a kriminalistov sa mal vyšetrovateľ Ing. Peter G. ako jej manžel okamžite vylúčiť z prípadu pre zaujatosť. No neurobil tak. Prečo? Nech si odpovie každý sám.

 

Zhrňme si to na úvod, lebo sa to len rozbieha:

Nezávislý vyšetrovateľ Ing. Peter G. vyšetruje dodávateľa kanalizácie aj starostu obce Jána Ondovčáka pre podozrenia zo subvenčného podvodu v objeme viac ako 200 tisíc EUR.

 

Počas vyšetrovania manželka vyšetrovateľa nastupuje do firmy, ktorá patrí dcére toho, koho on nezávisle vyšetruje.

 

Rodinný rozpočet vyšetrovateľa je teda priamo naviazaný na tých, koho on vyšetruje. Nepredstaviteľné? Ešte sme neskončili.

 

Ján Ondovčák – starosta posiela peniaze firme

Je to skutočne tak. Hneď ako manželka vyšetrovateľa nastúpila do firmy, starosta obce Ján Ondovčák posiela z obecných účtov na účet tejto firmy sumu vo výške viac ako 9 tisíc EUR.

 

V septembri 2012 nastúpila do firmy manželka a v septembri 2012 starosta posiela firme peniaze. Myslíme si, že viac k tomuto dodávať netreba – inteligent pochopí.

 

Pozrite dôkaz - výpis z účtu: kvakovce_vypis_z_uctu---uhrada-planstavu.pdf [ 444.13 KB ]

 

Prečo starosta Ondovčák čušal o platbe?

Nech to vysvetlí on. Od úhrady sa konali štyri zastupiteľstva a ani na jednom nebola zmienka o úhrade. Až 19. decembra. Jedným z možných vysvetlení je skutočnosť, že starosta nechcel, aby septembrová platba vyzerala podozrivo. Naznačuje to tiež, že starosta a štyria poslanci konajú v úplnej zhode.

 

Ako prebiehalo ďalej „nezávislé“ vyšetrovanie Ing. Petra G.?

 

Výsluch bývalého starostu Kolesára – leto 2012

V lete 2012 bol vypočutý bývalý starosta Kvakoviec p. Kolesár. Zo správania vyšetrovateľa bol podľa jeho vlastných slov šokovaný. Vyšetrovateľ sa mu totiž snažil „vysvetliť“, že ak dopadnú zle podozriví ( „Kvakovské gorily“ ), tak dopadne zle aj on, lebo je to on, kto podal žiadosť o dotáciu.

 

Právnik bývalého starostu JUDr. Plenta, ktorý bol prítomný na výsluchu hovorí: mal som normálne pocit, že môjho klienta chcel zastrašiť, on ( vyšetrovateľ ) mu tam čítal paragrafy, že ten kto vyláka dotáciu sa dopustí subvenčného podvodu. To je neuveriteľné, dodáva na záver.

 

Logika nášho nezávislého vyšetrovateľa: vinný mal byť Kolesár – bývalý starosta, lebo on podal žiadosť o dotáciu. Keby on nepodal žiadosť, tak oni nezrobia podvod. Dobrá logika, že?

 

Výsluch bývalého kontrolóra Kapraľa – leto 2012

Vyšetrovateľ predvolal bývalého kontrolóra ako svedka. Podľa jeho vlastných slov to bolo divné, pretože počas výsluchu mu vyšetrovateľ položil asi jednu otázku, nič viac. Bol servilný, prevzal ďalšie dôkazy a o nič sa nezaujímal. Čakal som, že ma bude konfrontovať s tým, čo tvrdí starosta, ale on nič dodáva bývalý kontrolór na záver.

 

Nezávislý vyšetrovateľ objednáva „nezávislého“ znalca

Toto už je vrchol drzosti. Vyšetrovateľ objednal za peniaze polície znalca, ktorý bol podľa našich zistení obchodným partnerom dodávateľa kanalizácie.

 

Znalec pracuje pre mesto Giraltovce a osobne jednal pri viacerých zákazkách s dodávateľom a je o tom písomný záznam. Podotýkame, že o tejto skutočnosti bol podľa našich informácií vyšetrovateľ informovaný.

 

Takže obchodný partner dodávateľa ( podozrivého ) vyrobil „nezávislý“ znalecký posudok. Poďme ďalej.

 

Vyšetrovateľ ignoroval dôkazy

Nevyžiadal si nahrávky, podľa všetkého ho nezaujímali ani sfalšované stavebné denníky. Podľa našich vedomostí dokonca nevypočul ani jedného svedka z občanov, ktorí boli na kanalizáciu napojení dávno pred tým, ako sa mala podľa starostu Ondovčáka stavať.  Občania chceli vypovedať, no nemali komu vypovedať.

 

Čo tvrdil vyšetrovateľ Ing. Peter G. o ukončení vyšetrovania?

 

Pred zamestnaním jeho manželky:

V júni 2012 sa vyjadril Krajský hovorca polície pre týždenník TREND, že vyšetrovateľ Ing. Peter G. predpokladá ukončenie vyšetrovania do konca augusta 2012. Nastáva však zvrat, jeho manželka nastupuje do práce.

 

Po zamestnaní jeho manželky:

V septembri 2012 sa vyšetrovateľ vyjadril, že šetrenie ukončí v priebehu pár dní, maximálne týždňov.

 

Prešiel september, október, november, december,  prichádza nový rok – január 2013 a stále nič. Na konci januára Ing. Peter G. oznamuje, že koniec šetrenia príde v marci 2013.

 

Opäť nič a viac už neodpovedá a náš nezávislý vyšetrovateľ sa odmlčal úplne. Prichádza ticho.

 

Novinári požiadali Krajského hovorcu polície o info k prípadu

Novinári Prešovského večerníka vypátrali, že vyšetrovateľ formou uznesenia zastavil šetrenie dňa 30.apríla 2013. Komu však to Uznesenie poslal, keď nikto z oznamovateľov ho nedostal?

 

Náš nezávislý vyšetrovateľ  Ing. Peter G. ho poslal do Envirofondu, ktorý poskytol obci dotáciu, keďže fond mal byť poškodený. Fond sa samozrejme do 3 dní neodvolal a tak sa im podarilo Uznesenie o zastavení šetrenia správoplatniť. Oznamovatelia o ničom nevedeli.

 

Ako hájil verejný záujem riaditeľ fondu PhDr. Valovič?

Riaditeľ fondu bol podrobne informovaný o sfalšovaných stavebných denníkoch. Pán riaditeľ Envirofondu PhDr. Valovič na otázku, či podal sťažnosť voči Uzneseniu vyšetrovateľa odpovedal v tom zmysle, že: nie, lebo bol na dovolenke a nestihol lehotu.

 

Disponujeme celou komunikáciou medzi obcou Kvakovce a riaditeľom fondu, ktorá je zarážajúca a vyhodnotenie necháme na orgány činné v trestnom konaní.

 

Vrcholom všetkého je, že pán riaditeľ nie len že nepodal sťažnosť voči Uzneseniu v zákonnej lehote, ale ho aj tají a nechce Uznesenie sprístupniť.

 

Z neho by totiž bolo jasne vidieť, ako náš nezávislý vyšetrovateľ všetko vyšetroval a to zrejme zúčastnené strany nechcú. Či je správanie sa riaditeľa fondu štandardné nech si vyhodnotí každý sám.

 

Zhrňme si to: na to, aby náš nezávislý vyšetrovateľ Ing. Peter G. správoplatnil svoje Uznesenie o zastavení stíhania, neposlal ho oznamovateľom ( nemusel, ale mohol ), ale riaditeľovi fondu PhDr. Valovičovi, ktorý sa neodvolal, lebo  dovolenkoval. Tak sa celé nezávislé vyšetrovanie správoplatnilo.

 

Logicky teda našim „Kvakovským gorilám“ stačilo vedieť, kedy pán riaditeľ fondu dovolenkuje a keďže pán riaditeľ fondu je východniar, tak nezávislý vyšetrovateľ poslal svoje Uznesenie pred štátnym sviatkom v utorok, 7. mája. V stredu 8. mája bol štátny sviatok, Uznesenie fond teda dostal vo štvrtok 9. mája. Zákonná lehota na sťažnosť je tri dni od doručenia a končila v sobotu 11. mája.

 

Asi nebolo ťažké predpokladať, že pán riaditeľ fondu - východniar si vezme dovolenku a urobí si predĺžený víkend tak, ako väčšina Slovákov. 

 

A dokonca ani pán riaditeľ svoju plánovanú dovolenku nemusel tajiť. Geniálne vymyslené. Vyšetrovateľ krytý lebo Uznesenie poslal, riaditeľ krytý lebo dovolenkoval a nestihol podať sťažnosť.

 

Nech si to vyhodnotí každý sám

Kruh sa uzatvoril. Kto zametal veci pod koberec a prečo ich pod ten koberec zametal je z dnes zverejnených dôkazov zrejmé. Či sa v prípade vyšetrovateľa jedná o korupciu, alebo nie, na to nech si odpovie každý po vyhodnotení faktov.

 

Veríme, že sa celý prípad vráti na začiatok a bude prebiehať skutočne nezávislé vyšetrovanie celej tejto nechutnej a špinavej kauzy mimo okresu Vranov nad Topľou a mimo dosah „Kvakovských goríl“.

 

Kto to celé vymyslel?

To, že sú do celej kauzy zapletení 4 poslanci vrátane starostu je isté. Všetko je to však veľmi zložité na to, aby sme uverili tomu, že to vymysleli poslanci zastupiteľstva bez vzdelania a skúseností.

 

Starosta Ondovčák s poslancom Dupaľom ako bývalí vodiči kamiónu na takéto sofistikované špekulácie vedomostne ani skúsenostne nemajú. To, že sa na tom podieľajú ešte neznamená, že sú iniciátori.

 

Poslanec Viktor Humeník je stolár na dôchodku a jeho kolega Zdenko Magnus pôsobil ako robotník v Čechách. Síce sa podieľajú na kauze, ale nerozumejú dôsledkom ani ničomu inému.

 

Čo na to Kvakovčania?

Podľa Kvakovčanov je iba jediný človek, ktorý nemá síce dostatočné vzdelanie, ale má dostatočnú guráž na to, aby takúto rafinovanú spleť špekulácií vymyslel a vmanipuloval do nej každého, kto nemá vlastný rozum.

 

Hlúpe figúrky na šachovnici?

Vymyslené to bolo geniálne. Veci boli pripravené tak, že ich starosta Ondovčák podpísal hneď prvý deň vo svojej funkcii.  Poslanec Dupaľ, ktorý funkciu Ondovčákovi odovzdal podpísal vyúčtovanie dotácie pre fond.

 

Iba jeden aktér kauzy čakal v tichosti, kým starosta Ondovčák pošle cca. 200 tisíc EUR preč a následne, keď bolo po všetkom prijal funkciu zástupcu starostu. To všetko sa udialo bez toho, aby svoj podpis Tutko dal na čokoľvek, čo s celou kauzou súvisí.

 

Hlavným aktérom a iniciátorom je podľa Kvakovčanov jednoznačne Ján Tutko. Tento bývalý čašník z Vranovského Rozkvetu, trojnásobný starosta obce Kvakovce a súčasný zástupca starostu má počas svojej kariéry za sebou viaceré vážne kauzy.

 

Išlo o rozpredané pozemky na Domaši za podivných okolností, prehraté súdne spory a celá spleť problémov súvisiacich s jeho vedením obce.

 

Vždy unikal

Týmto problémom však vždy rafinovane Ján Tutko unikal. Či to bolo cez poľovnícke spolky, alebo svojich poradcov, to dnes neposúdi nik. Jedno je však isté.

 

Dovtedy sa chodí s džbánom po vodu, kým sa nerozbije. A dôkazy naznačujú, že džbán sa Tutkovi práve rozbil.

 

Ak je autorom tejto špinavej hry Ján Tutko, tak do vážnych problémov a nepríjemností zatiahol nie len všetkých poslancov obce Kvakovce s výnimkou jedného, ale aj súčasného kontrolóra Ing. Malého, ktorý nekonal a konať mal.

 

Namočil do toho celý rad ďalších ľudí, ktorí budú mať po zverejnení dôkazov čo vysvetľovať.

 

Kvakovčania hovoria, že Ján Tutko je fanúšikom filmu Vrchní prchní, avšak nikdy ho podľa nich nedopozeral do konca. My mu preto koniec tohto filmu prinášame na našich stránkach. Je veľavravný a poučný. Takto totiž môže dopadnúť aj on sám.

 

 Ako skončil film Vrhní prchni?

 

 

Súvisiace články:

 

Ako sa odhalili sfalšované stavebné denníky:

 

https://www.domasacity.sk/sk/obec/clanok/starosta-ondovcak-predlozil-kontrole-preukazatelne-sfalsovane-doklady

 

Rozprávka o bielom koňovi – blog neznámeho autora:

 

https://www.domasacity.sk/sk/obec/clanok/rozpravka-o-hlupom-janovi?-nie.-realita.-

 

Skutočné dôvody, prečo bol odvolaný kontrolór obce:

 

https://www.domasacity.sk/sk/uvod/clanok/skutocne-dovody--preco-bol-odvolany-hlavny-kontrolor

Predávate, alebo kupujete? Pridajte bezplatne svoj inzerát.

Pridaj inzerát