Verejná súťaž - lukratívny pozemok v obci pri Domaši na predaj.

Dnes je piatok 26. apríla 2024, meniny má Jaroslava a zajtra Jaroslav.

Do začitaku prázdnin ostáva 66 dní.

ROZHOVOR druhá časť: je potrebné odstrihnúť všetky pijavice


24.01.2015 | Kto kúpil obecnú chatu, kto dostal podiel na hoteli Bogárka, koľko si účtovala obecná právnička, aké súdne spory obec Kvakovce vedie, čo vyšetruje Národná kriminálna agentúra, kto bol šedou eminenciou extarostu Kvakoviec Tutka? Pozrite si druhú časť rozhovoru a viaceré doklady, ktoré vyplávali na povrch. Čítajte ďalej

 

 

 

Dňa 12. decembra zložil sľub novozvolený starosta, za štyri roky šiesty v poradí vo vedení obce, Mgr. Radovan Kapraľ. Starostom je už mesiac a hovororí, že niekedy má pocit, že sa nestal starostom, ale primárom psychiatrického oddelenia.

 

Člen združenia chatárov a rekrantov Domaše, Ing. Juraj Mikluš, sa s ním rozprával o situácii v obci Kvakovce po voľbách. Prečítajte si druhú časť rozhovoru.  

 
 

R O Z H O V O R druhá časť

 

 A komu posielali doklady mimo úrad?

 

Podľa môjho názoru Kvakovský úrad neriadil exstarosta Tutko, ale jeho poradca p. Jaroslav Čuha, ktorého platili z obecných peňazí a pôsobil pred verejnosťou v utajení. Bol zverejnený výpis telefonických hovorov zo služobného mobilného telefónu pána Tutka a ten hovorí úplne za všetko.

 

 

výpis telefonických hovorov Jána Tutka za posledný štvrťrok 2014

 

 vypis-hovorov-mobil-starosta-tutko.pdf [ 6.99 MB ] 

 

 

A kto to je vlastne ten pán Jaroslav Čuha?

 

Podľa ľudí je to šedá eminencia exstarostu Tutka, ktorý Kvakovčanom aj chatárom znepríjemňoval dlhé roky život a šikanoval každého, koho mohol. S obcou nemal nikdy nič spoločné, prisal sa na Kvakovce ako taká pijavica a len vyciciaval verejné zdroje. Kedysi riadil obecný hotel Bogárka, ktorý po jeho manažovaní nakoniec skrachoval a obec ho musela odpredať.

 

 

na obrázku: Jarslav Čuha

 

 

 

Tutko Čuhu neskôr zamestnal na obecnom úrade ako svojho poradcu pre všetko. Dostával veľké odmeny, preplácal mu cesty autom z Košíc do Kvakoviec a mal tu luxusný život. Spolu majú za sebou viacero kšeftov a ten chlap je zapletený v toľkých kauzách a súdnych sporoch, že sa to nedá ani vymenovať. Oni dvaja sa museli dlho hľadať. smiech...

 

O akých kšeftoch hovoríte?

 

Oni dvaja si vždy vedeli prísť na svoje. Napríklad Ján Tutko ako starosta odpredal obecnú chatu na Domaši sám sebe, teda vlastne svojej manželke Marte za cenu kuchynskej linky. Poprosím o zverejnenie zmluvy.

 

 

zmluva na predaj obecnej chaty Tutko - Tutková

 

kupna-zmluva-chata-str.1.pdf [ 1.38 MB ]

 

kupna-zmluva-chata-str.-2..pdf [ 1.47 MB ]

  

 

 

na obrázku: exstarosta Ján Tutko

  

 

 

Málo ľudí v obci aj na Domaši vie, že Čuha nielen že priviedol hotel Bogárka na pokraj krachu, ale Tutko mu dal aj podiel na tomto obecnom hoteli a spolu sa snažili Čuhu zapísať na list vlastníctva ako spoluvlastníka. Tí dvaja vymysleli takú zmluvu, že ju kataster nedokázal ani zapísať.

 

Našiel sa aj listinný dôkaz o tom, že Čuha s Tutkom sa snažili vykonať zápis Čuhovho podielu na hoteli a kataster to odmietol. Čuhu pred katastrom zastupovala právnička v službách Kvakoviec JUDr. Jordánová. O nej sa zmienim neskôr.

 

 

kataster odmietol zapísať podiel na hoteli Bogárka 

 

  zamiestnutie-vkladu-cuhovi.pdf [ 892.2 KB ] 

 

 

 

A vlastnil teda Čuha podiel na hoteli, alebo nie?

 

Kataster to odmietol zapísať a Tutko vymyslel svojmu poradcovi nový spôsob. Hneď ako sa predal skrachovaný obecný hotel Bogárka, Čuhovi podľa zápisnice vyplatili z kúpnej ceny sumu 537 tisíc korún v dvoch splátkach. To boli šialené peniaze na tú dobu.

 

 

odsúhlasenie odmeny s podpisom exstarostu Tutka tu:

 

  vyplatenie-odmeny-cuha.pdf [ 981.92 KB ] 

 

 

A kto je vlastne tá doktorka Jordánová?

 

Je to Košická právnička, ktorá na Kvakovciach poriadne zarábala a priviedol ju do obce Čuha. Momentálne zastupuje obec vo všetkých súdnych sporoch, viaceré prehrala a budeme musieť platiť.

 

Zaujímavé je, že JUDr. Jordánová zastupuje aj kupca, ktorému Tutko podvodom odpredal obecné pláže na Domaši bez súhlasu zastupiteľstva. Takže pani Jordánová zastupuje aj obec a aj kupca, ktorý sa chce súdiť s obcou. Trochu veľa náhod, nemyslíte?


Navyše Tutko s Čuhom podľa mňa cielene vymýšľali súdne spory a takto vyťahovali peniaze chatárov a ľudí z obce cez právne služby. Fungovalo to tak, že sa vymyslel nejaký súdny spor a buď niekto zažaloval obec, alebo obec podala nezmyselnú žalobu. No a potom sa už vyťahovali peniaze von cez právne služby.

 

 

Koľko obec platila doktorke Jordánovej?

 

Veľmi veľké peniaze a budem veľmi konkrétny. Napríklad. Vyhodili Čikotovú z práce a prehrali Okresný aj Krajský súd. Našu obec v spore zastupovala už spomínaná JUDr. Jordánová.

 

Okrem toho, že prehrala súd, tak si účtovala nehoráznych 287,- EUR plus réžiu, čiže spolu cca. 300,- EUR za jeden úkon. Pozor, nie za spor, ale za každý úkon, ktorý urobila. Prevzala poštu, šup 300,- EUR do kešeni, vyjadrila sa, šup ďalších 300,- EUR do kešky a tak to išlo ďalej. Okrem toho obec a teda občania a chatári tejto Čuhovej právničke preplácali ešte aj cesty z Košíc. Zverejnite prosím listy od nej.

 

 

JUDr. Jordánová pýta  od obce zálohy za svoje služby

 

 listy-od-judr.-jordanovej.pdf [ 855.44 KB ] 

 

 

A aký je výsledok ich nezmyselného súdenia sa? Čikotovej budeme musieť zaplatiť 12 tisíc EUR. Právnička Jordánová krásne zarobila na úkor chatárov a občanov a celý súdny spor, ktorý prehrala nám ešte vyfakturuje a ako bonus budeme musieť zaplaťi právnika aj pani Čikotovej. 

 

To jednoducho nevymyslíš, to je život. Už keď prehrali Okresný súd, tak sa mali okamžite s Čikotovou dohodnúť. Ale oni nie, za obecné peniaze to hnali do extrému a za ich hlúposť zaplatíme my všetci. No a vrcholom všetkého je, že Čikotovú držali na samotke viac ako rok po tom, čo s ňou súd prehrali, ale o tom som už hovoril. 

 

To, čo predvádzali je absolútna strata súdnosti. Na Domaši tma, blato a neporiadok, v dedine si ľudia musia kopať dokonca aj vlastné hroby, lebo obec nanič akože nemala peniaze a Tutko vypláca 300,- EUR Čuhovej právničke za obyčajné prevzatie listu. A to nie je koniec.

 

Potom sú tu ďalšie prehraté súdne spory s Kolesárom, ktoré vyvolal Tutko s Dupaľom a kde musíme platiť trovy, právnikov a samozrejme právničku Jordánovú, ktorá nám fakturuje každý list, ktorý prevzala.  Nádhera. Tu máte ďalší list s prehratým súdnym sporom.

 

 

prehratý súdny spor s Kolesárom

 

 prehraty-sudny-spor-s-kolesarom.pdf [ 550.4 KB ] 

 

 

 

Ako som spomínal, našli sme v počítačoch aj mailovú komunikáciu, ktorá bola zmazaná.  Medzi inými je napríklad aj mail pani JUDr. Jordánovej, ktorý poslala Tutkovi po voľbách 25. novembra. V maile ho žiada, aby jej Tutko poslal výpoveď zo všetkých právnych zastupovaní. To znamená, že po voľbách sa pani doktorka s Tutkom chceli zbaviť zodpovednosti za katastrofálny stav súdnych sporov a dvíhali kotvy.

 

 

Vráťme sa k Čuhovi. Hovoríte, že pôsobil v utajení. Prečo?  

 

Tutko po skúsenostiach z minulosti musel Čuhu tajiť, lebo ľudia v dedine sú na neho doslova alergickí. Dlhé roky im znepríjemňovali život, parazitoval a priživoval sa na obci. Aj preto ho na výplatnej listine obce mali, len verejnosť ho na úrade nikdy nevidela a Tutko s pracovníčkami sa s nim stretávali mimo Kvakoviec.

 

Kde sa stretávali? Chodili za ním do Košíc?

 

Stretávali sa s ním po hoteloch a penziónoch, objednávali si apartmány, vo veľkej obľube chodili na Goral a viem aj o jednom byte. Tam im dával Čuha školenia, inštruoval ich, čo majú komu hovoriť a čo majú robiť. Jedna z nich sa o tom zdôverila aj svojej kamarátke. 

 

Čudná pracovná náplň, keď v pracovnej dobe chodia pracovníčky za Čuhom na hotelové izby a tam úradujú. Vytvorili akúsi paralelnú štruktúru fungovania na obci, úplné obludnosti. Ani sa nedivím, že od 15. decembra sa všetky tri zatajujú.

 

Ako som hovoril, IT špecialista našiel v počítačoch zaujímavé veci. Budem sa pýtať aj kontrolóra Malého, či je pravda, že správu o stave verejného osvetlenia, ktorú predkladal zastupiteľstvu mu písal pán Čuha? Lebo v tejto oblasti sa tiež objavil súdny spor a pri tomto spore existujú vážne podozrenia, že ide o vopred zinscenovaný súd  s cieľom vytiahnuť z obecných účtov viac ako 45 tisíc EUR.   

 

No a ešte sú tu obecní poslanci, ktorí  čítali väčšinou iba to, čo im vopred napísali. V Tutkovej kancelárii sme našli scenáre, kde mali od slova do slova napísané, čo budú hovoriť a dokonca im zakrúžkovali aj poradie, v akom budú vystupovať. Ako také cvičené opičky. 

 

Ako je vôbec možné, že sa pracovníčky, ale aj poslanci obce takto zapletú?

 

V prvom rade sú to väčšinou ľudia s nižším vzdelaním, ktorí nemajú skúsenosti a slepo dôverujú Tutkovi. Ten ich rafinovane s Čuhom namočí do špinavostí a potom sa už z toho kolotoča nedá vystúpiť. Zodpovednosť budú niesť oni, Čuha je v pozadí a Tutko sa schováva za zastupiteľstvo.

 

Keď je problém, vyhovára sa, že to nie on, ale že to poslanci tak zle rozhodli a on chudák iba musel podpísať. A takto fungujú už roky. Tutko si s obľubou vyberá naivných a problémových ľudí, lebo sú mu potom verní a ľahšie ich dokáže oklamať. Keď na to prídu, je už neskoro a sú namočení až po uši v špinavostiach. Pred Vianocami prišiel protokol z kontroly vykonanej Úradom pre verejné obstarávanie a je to presne tak, ako hovorím.

 

Aký protokol a z akej kontroly?

 

Ani ja som o kontrole nevedel, išli voľby  a Tutko výsledky kontroly utajoval pred verejnosťou. Iniciovala ju Protikorupčná jednotka Národnej kriminálnej agentúry a je to zaujímavé čítanie. Protokol prišiel poštou 22. decembra. Ide o výber dodávateľa na stavbu kanalizácia. Jedným slovom sa tam píše, že výber dodávateľa bol netransparentný a bol porušený princíp rovnoprávnosti.

 

 

protokol z kontroly časti

 

   

 

   

 

 

 

protokol o výsledku kontroly celý

 

 protokol-o-vysledku-kontroly.pdf [ 3.72 MB ]

 

 

Výberová komisia mala piatich členov. A ako inak, nechýbali v nej známe tváre Tutko s Čuhom. Boli tam aj dvaja vtedajší poslanci obecného zastupiteľstva, ale ako som hovoril, údajne to len podpisovali. Nikdy neuverím tomu, že títo poslanci z malej dedinky vedeli, ako sa vyberá dodávateľ za milióny a počítali tam zložité rovnice. O tom ma nepresvedčí nikto. 

 

Nechcel som, ale predsa to poviem. Jeden z tých poslancov, čo vyberal dodávateľa je aj pán Jančo, náš obecný karikaturista. Je to švagor súčasného poslanca pána Arendáša. Juraj Arendáš bol v decembri zvolený za poslanca a nelogicky sa napríklad sťažuje na Ústavnom súde na voľby. On ako zvolený napáda svoje vlastné zvolenie. Hľadal som v tomto jeho kroku logiku a nevedel som ju nájsť. Keď prišiel v decembri protokol z kontroly, logiku som našiel. 

 

Kladiem si otázku, či sa náhodou Juraj Arendáš nesťažuje iba preto, že jeho švagor pán Jančo bol členom výberovej komisie na dodávateľa kanalizácie a hrozia mu dnes z toho problémy.

 

Neviem, možno je to ináč, ale aj pán Arendáš by mal mať ako nový poslanec záujem na vyšetrení všetkých podozrení z podvodov. Som veľmi zvedavý, aký bude vývoj.

 

Osobne si myslím, že pán Arendáš  je rozumný človek nezaťažený minulosťou, ktorý o veľa veciach a pozadí kšeftov Jána Tutka a jeho poradcu doposiaľ nevedel. To nie sú vymyslené veci, ale všetko je podložené.  

 

V čom je vlastne problém pri kanalizácii? 

 

Tu nie je problém len kanalizácia, ale aj vodovod. Obe stavby sú tak príšerne predražené, že za tieto peniaze sa to nedá dokončiť.  Voda aj kanál majú stáť presne 1.973.000 EUR, teda skoro 2 milióny EUR, asi 60 miliónov starých korún. Náklad na jeden rodinný dom nám vychádza zhruba na 17 tis. EUR, čo je v prepočte 480 tisíc korún. Úplné šialenstvo. Toto je Tutkov aj Čuhov výber dodávateľa.

 

Okrem toho NAKA vyšetruje aj to, že obec v roku 2011 zaplatila viac ako 200 tisíc EUR dodávateľovi, ale žiadna kanalizácia sa v roku 2011 v obci nestavala. Ja, ako kontrolór som vtedy nahral kamerou zastupiteľstvo, kde ma presviedčali hlavne pán poslanec Dupaľ, aby som bol ticho a nikto na nič nepríde. Nechcel som súhlasiť a kvôli tomu ma operatívne odvolali z funkcie kontrolóra.

 

A už keď sme pritom. Ako reaguje dnešný kontrolór na všetky tie podozrenia?

 

Ten je nezvestný už od 12. decembra. Smiech... Je to ich človek a oni si toho nešťastníka do funkcie kontrolóra dosadili podľa mňa iba preto, aby nič nevidel a nič nepočul.

 

Ing. Malý  navyše býva v Poprade a takto aj jeho kontrolná činnosť pre obec vyzerá. Som prekvapený, že si Tutko nevybral kontrolóra napríklad zo Sydney, alebo z krajiny vychádzajúceho slnka, aby ich kontroloval podľa možnosti len raz ročne. Smiech....

 

Naozaj, neviem sa dočkať, kedy nastúpi do práce. Predpokladám, že si príde po výplatu a mám pre neho viacero otázok. Ak mi nebude schopný odpovedať, budem nútený aj na neho podať trestné oznámenie.

 

Vytvorím mu také podmienky na kontrolu Tutka a Čuhu, že ešte také podmienky a súčinnosť doteraz v Kvakovciach nezažil. Keď bude chcieť, aj samostatnú kanceláriu mu vyčleníme, aby ho nič nerušilo a mohol v pokoji kontrolovať.

 

Doteraz sedel v jednej kancelárii pri pracovníčkach a je zaujímavé, že nevidel ani kontrolu UVO, ani nevyplatené mzdy, nepoplatené faktúry, kolaps účtovníctva, nevyúčtovanie dotácií, predraženú právničku, prehraté súdne spory, nevidel ani pracovníka z Liptovského Hrádku, ktorému sa vyplácali peniaze a ľudia ho tu nevideli. Asi naozaj úradovali mimo úrad po apartmánoch, keď nič nevidel. Neviem koho a čo on vlastne kontroloval?

 

Hovoríte, že obec dostala dotáciu a prišla o ňu. O akú dotáciu išlo?

 

Kvakovce mali v roku 2014 schválenú dotáciu na cyklistické podujatie Okolo Domaše z Prešovského samosprávneho kraja a naši experti neboli schopní ani ju len vyúčtovať a o peniaze sme prišli. Prosím o zverejnenie listu, ktorý prišiel ešte v čase, keď bol Tutko starostom. Toto je ich vizitka.

 

 

list o nepreplatení dotácie

 

  nepreplatenie-dotacie-na-cykloturu.pdf [ 221.1 KB ]  

 

 

Aké faktúry sú nezaplatené?

 

Vysávali obecné peniaze na všetkých úrovniach a výsledok je katastrofálny. Faktúry za vývoz odpadu nie sú zaplatené už od leta, je to okolo štyri tisíc eur, neplatili za dodávky tovarov a služieb, dokonca volali už z Poľska, že Tutko od nich objednal vyvŕtanie studne a nemajú zaplatené 4,5 tis. EUR. Zaujímavé je, že studňa je na súkromnom pozemku. No a potom sú tu veci, ktoré už má polícia a preto ich nechcem a nemôžem momentálne špecifikovať.

 

Vidíte nejaké východisko z danej situácie?

 

Áno vidím. Mojou  úlohou bude odstrihnúť všetky pijavice od verejných zdrojov a začali som od prvého dňa. Netvrdím, že to bude jednoduché, ale ak sa chceme pohnúť z toho bahna, ktoré nám tu Tutko, jeho poradca a pracovníčky po sebe zanechali, tak musíme začať čím skôr a včera bolo neskoro. Som presvedčený, že sa mi to časom v spolupráci s novým obecným zastupiteľstvom aj podarí. 

 

Ďakujem za rozhovor a prajem pevné nervy. 

 

Prosím. Som rád, že som mohol veľa vecí vysvetliť. 

 

 

Rozhovor viedol člen združenia chatárov Ing. Juraj Mikluš

Predávate, alebo kupujete? Pridajte bezplatne svoj inzerát.

Pridaj inzerát