Pozor, vyhlásená výzva na obnovu domov postihnutých zemetrasením.

Dnes je štvrtok 28. marca 2024, meniny má Soňa a zajtra Miroslav.

Do Veľkej noci ostáva 1 deň.

Štátny podnik SVP po voľbách na Domaši rozpredáva pozemky pri vode


27.04.2020 | Na pozemkoch štátu vo vode si postavili luxusné chaty. Zamedzili prístup ľuďom k vode, všetko posvätilo vedenie štátneho podniku.

 

Iba pred pred pár dňami a niekoľko týždňov po parlamentných voľbách, konkrétne 23.3.2020 došlo ku odpredaju kedysi štátnych pozemkov, ktoré boli kedysi vodnou plochou. Upozornili nás na to nespokojní chatári zo Zajačej debry na Domaši. Čo sa vlastne stalo a ako k tomu došlo?

 

Chatári z Domaše zo zátoky Zajačia debra (k.ú. Holčíkovce) už niekoľko rokov sledujú kauzu výstavby luxusných chát, ktoré boli postavené vo vode na pláži.  Stavebné pozemky na luxusné rezidencie sa vytvorili priamo na vodnej ploche Domaše, ktorá patrila štátu a ktorú spravoval Slovenský vodohospodársky podnik.

 

Na obrázku:

ohľad z dronu na štátny pozemok pred realizáciou

 

 

 Na obrázku:

pohľad z vody na štátny pozemok pred realizáciou

 

 

Najprv to bola verejná pláž pri vode, kde desiatky rokov chodili celé generácie ľudí z okolitých chát. Mladí, starí, rodiny s deťmi aj jednotlivci. Zo dňa na deň na ich obľúbenej pláži a jedinom prístupe k vode vyrástol múr, ktorý bol zavezený hlinou, čím sa vytvoril stavebný pozemok priamo v Domaši.

 

Na obrázku:

takto vyzerala pláž niekedy

 

 

Na obrázku:

takto bol postavený múr a vytvorený priamo vo vode v Domaši stavebný pozemok

 

 

 

Na obrázku:

takéto dve luxusné chaty vyrástli na pozemku vytvorenom priamo vo vode v Domaši.

 

 

Na obrázku:

postavené luxusné chaty zachytené na videu dňa 29.1.2017

 

Na obrázku:

dve nové luxusné chaty aj na pozemkoch štátu na záberoch z dronu

 

Protesty nezabrali

Chatári zo Zajačej debry sa búrili a protestovali, ale všetky ich protesty boli márne. Vodohospodári celú výstavbu luxusných chát na štátnych pozemkoch vo vode posvätili.Z videozáznamu zverejnenom na internete dňa 29.1.2017 vyplýva, že chaty v danom čase už boli dokončené.

 

Nájomné zmluvy boli podpísané a v centrálnom registry zmlúv zverejnené až 9.2.2017 teda v čase, keď už bolo všetko postavené a zrealizované.

 

Nespokojných ľudí sa snažili naoko umlčať tým, že pozemok vlastníkom nových luxusných chát prenajali s podmienkou, že sa zaväzujú umožniť  verejnosti prístup k vode.

 

Do zmlúv v Článku IV bod 5 dali vodohospodári takúto klauzulu:

 

Nájomca sa zaväzuje zabezpečiť voľný prístup k vode pre verejnosť, t. z., že z prístupovej cesty (parcela KN-C 309/14, vo vlastníctve obce Holčíkovce) umožní prístup k vode verejnosti cez pozemok, parcelu KN-C č. 310/4, ktorá je v jeho spoluvlastníckom podiele.

 

Dôkaz: Nájomná zmluva č. 1 zverejnená v centrálnom registry zmlúv

 

Dôkaz: Nájomná zmluva č.2  zverejnená v centrálnom registry zmlúv

 

Na obrázku:

chaty na podklade katastrálnej mapy

 

 

 

 

Vodohospodári zjavne oklamali chatárov aj verejnosť

Pri uzatvorení Nájomnej zmluvy ešte v roku 2017 bol cez Geometrický plán zmenený druh pozemku z vodnej plochy na plochu zastavanú a ostatnú. Jedným slovom, z vodnej plochy, ktorá tvorila súčasť Vodnej stavby Domaša odkrojili tú časť, kde vznikli dve úplne nové luxusné chaty.

 

To však nie je všetko. Ako sa teraz ukázalo, vodohospodári podviedli všetkých chatárov. Niekoľko týždňov po tohtoročných parlamentných voľbách, kokrétne dňa 3.4.2020 uzreli svetlo sveta nové zmluvy, ale tentoraz už nie nájomné, ale zmluvy kúpne. Tie vodohospodári podpísali dňa 23.3.2020.

 

Tým štátny podnik SVP definitívne odpredal pozemky, ktoré tvorili kedysi súčasť vodnej stavby Domaša vlastníkom luxusných chát. Zmluvy podpísal priamo riaditeľ SVP z Odštepného závodu Košice Ing. Roman Ivančo. Klauzula o prístupe verejnosti k vode zo zmluvy záhadne vypadla.

 

Dôkaz: Kúpna zmluva č.1 z 23.3.2020

 

Dôkaz: Kúpna zmluva č. 2 z 23.3.2020

 

Štátne je už súkromné, z prístupu verejnosti k vode ostal zdrap papiera. Myslíte si, že takéto niečo by bolo za normálnych okolností možné?

 

Ak máte pochybnosti o  transparentnosti celého procesu v SVP tak nepochybujte. Vodohospodári dňa 3.10.2019 zaplatili súkromnej firme sumu vo výške 9.018 EUR za to, že u nich zavedenie a implementuje systém manažérstva proti korupcii podľa normy ISO. Nie vážení, ak si myslíte, že sa jedná o prvoaprílový žart, sklameme vás. Takáto zmluva skutočne existuje. 

 

Dôkaz:  Zmluva na zavedenie systému manažérstva proti korupcii

 

Posúďte nestranne vy, či peniaze investované do vyššej transparentnosti padli v štátnom podniku na úrodnú pôdu.

 

Súvisiace články, alebo ako vyzerá implementácia systému manažérstva proti korupcii v SVP v praxi si môžete prečítať aj v súvisiacich článkoch tu:

 

Biznis, ktorý môže zlikvidovať celý štátny podnik


SVP prenajl pozemok na luxusné chaty za 1,07 EUR

 

Klikateľné obrázky, zdroj chatári Zajačia debra:

 

   

   

 

 

 

 

Predávate, alebo kupujete? Pridajte bezplatne svoj inzerát.

Pridaj inzerát